...još jedna Crna Gora

Harkonnen

Active member
U zadnje vrijeme je na ovim stranicama bilo par putopisa iz Crne Gore, zbog kojih sam se uostalom i odlučio tamo otići. Ovo je Crna Gora kako sam ju ja doživio pa možda ovo potakne još nekog da posjeti ovu lijepu državu.
Za put sam odabrao lipanj (jun) jer u Hrvatskoj obično imamo 2-3 praznika u to vrijeme pa se to uz par dana godišnjeg da lijepo iskombinirati. Prave gužve još nisu počele, a vrijeme je lijepo. Planirao sam put u trajanju od 7 dana (na kraju sam to skratio za jedan dan), a na raspolaganju sam na kraju imao 10-ak dana, od 20. do 30. lipnja. Imao sam dakle s obzirom na trajanje putovanja „višak“ vremena, što se na kraju pokazalo praktičnim.
20. lipanj je bio neradni četvrtak, vremenska prognoza je govorila da će biti nekakav sparan i „mrljav“ dan pa odlučujem krenuti u petak. Tako u četvrtak polako nosim u garažu stvari za put pa ću na kraju još kao malo provjeriti lanac i tlak u gumama. Dok sam tako okretao zadnji kotač tražeći ventil, ugledam na gumi „nju“, glavu križnog vijka. Što sad, ništa, na forum i pitaj dobre ljude za savjet. E sad, da ne prepričavam, bilo je svakakvih savjeta, ali budući da mi je prvog dana u planu cca 500-njak km po autoputu, odlučujem sutra do Motoboxa na Žitnjak (Zagreb), jer „crvi“ nisu za autoput itd. U petak nadrukam gumu i „put pod kotače“ do Motoboxa. Ćorak, tamo me mogu primiti tek za 15 dana. Ok, guma je još super, al' zamijeni ju pa da ja mogu laganini dalje. Kaže majstor, ok, može, al' dođi za 15 dana :mrgreen:. Kao, idi u Borovje, tamo je vulkanizer koji ti to može srediti. U Borovju sve „kjuzo“ do ponedjeljka. Prođem tako još par radiona, svi su na odmoru do ponedjeljka. Na kraju dospijem do Bračuna u Golikovoj. Imate li nekog za moto gumu? Imamo! Ako se ne varam, majstor Krešo. Kako ćemo to...pa budemo skinuli pa zakrpali k'o auto gumu. Što je čovjek na kraju napravio ne znam, ali zakrpa drži sve ovo vrijeme. U tom trenutku više time nisam želio razbijati glavu.
U međuvremenu se prognoza malo zg...ala pa odlučujem malo odgoditi polazak. Naposljetku krećem u ponedjeljak...

I dan

* današnja ruta (Zg-Dubrovnik-Herceg Novi)

Hp9nPZu.jpg


Vrijeme je i dalje sparno i oblačnjikavo, al' sad više nema vremena za odgađanje. Ma, bit će to dobro, idemo! Prvi put u životu vozim malo dulju dionicu po autoputu i malo sam „na oprezu“. Nemam neki snažan motor pa da u svakom trenutku mogu jače po gasu pa sam mislio da bi to mogao biti mali problem međutim, sve je ok. Vozim 120-150 km/h i u tili čas sam kod Brinja, na zasluženom odmoru. Bilo je oblaka u Lici pa i malo sitne kiše, ali zapravo, čak je bilo i lakše voziti nego ostatak puta po vrućinama.

* odmorište Brinje

yOkfgLZ.jpg


ogMGomX.jpg


Novi odmor je na odmorištu Krka. Lijepo vrijeme i par slikica (prekrasan pogled i nizvodno i uzvodno), kava, Cola i idemo dalje...

* odmorište Skradin

nAzVKKG.jpg


STE42Sk.jpg


Uz još jedno stajanje na odmorištu Kozjak već se spuštam prema Pločama. Nema više vjetra i za čas je temperatura kao u sauni. Volim svoju bijelu mash jaknu, iako je „pain in the ass“ oprati ju :D. Stajem pri „Teti Olgi“ i okidam par slika.

* pogled prema Pločama

80oyhNn.jpg


* Rogotin

6gh2Jww.jpg


UzPQSbZ.jpg
 
  • Like
Reactions: Adventurer
Malo dalje prema Kleku, pogled na plodna polja u dolini Male Neretve i Neretve.

* dolina Male Neretve

Mh2ptRq.jpg


Sparina i dalje pritišće pa kad konačno dolazim na granicu s BiH, sretan da nije velika gužva. Na granici sam uvijek u dilemi, gurati se naprijed ili čekati s ostalima u koloni. Jednom prilikom sam tako na granici Slo-Hr (Metlika-Jurovski Brod) vidio kad su slovenski granični policajci ljude tako potjerali 500-tinjak metara na kraj kolone zato jer su se pokušali progurati naprijed. Srećom, ovaj put sve ide brzo i ostajem samo „napola skuhan“.

* Neum

tSFZQjk.jpg


Ubrzo sam opet u Hrvatskoj i nakon opuštene vožnje evo me i pred Dubrovnikom.

* luka Gruž i most

7u19By6.jpg


U Dubrovniku sam zadnji put bio prije 2-3 godine pa sam prije puta odlučio da se ovoga puta tamo neću zadržavati. Umjesto stajanja u Dubrovniku, napravio sam nešto dodatnih kilometara i skrenuvši prije mosta prema Rijeci Dubrovačkoj. Vozim cestom uz obalu i „uživam“ u gužvi, ali sam sam to tražio :D.

* crkva Velike Gospe, Rožat

GNCye12.jpg


* Ombla i izvor Omble

eQFC1Ls.jpg


H3Ou6VW.jpg


Ništa, idemo dalje. Čini se da temperatura i dalje raste. Stajem još nakratko za par slika Dubrovnika...

* Srđ

gxDV5k3.jpg


* Dubrovnik

uDQ6fzE.jpg
 
...i jurim dalje prema crnogorskoj granici. Ni tamo srećom nema gužve i evo me brzinski u Crnoj Gori. Herceg Novi je tu, „iza zavoja“. Nisam ništa rezervirao unaprijed, a internet i impulsi su skupi pa stajem u „kafani Bajker“ na ulazu u Igalo na kavu, Colu i malo besplatnog interneta :D.

* kafana Bajker

M7xKpJQ.jpg


Dok ja lijepo „brodim“ Booking com-om, vrijeme se „komplicira“. Brzinski se odlučujem za sobu u hotelu Centar Novi na drugom kraju Herceg Novog. Kako se uskoro pokazuje, ne i dovoljno brzo. Negdje kod Nemila (možda manje od kilometra udaljenosti od hotela) spušta se pljusak „biblijskih razmjera“. U hipu sam mokar kao da sam uletio u bazen. Cesta se ovdje blago spušta, a na vidiku nema nikakvog zaklona. Ne stižem ni pomisliti na kišnjak. Navigacija pokazuje da sam nadomak cilja pa palim sva četiri i brzinom od 30 km/h „plovim“ prema hotelu. Svako vozilo iz suprotnog smjera me još dodatno zalije kao za dobrodošlicu u Herceg Novi. Bijesan na sebe što iz „Bajkera“ nisam krenuo ranije i mokar do kože napokon dolazim do hotela. I dalje lije, pa uzimam samo torbicu s dokumentima i idem na recepciju. Iza mene ostaje mokri trag. Prijavljujem se i ulazim u sobu, da bi se istog trenutka sjetio kako nemam suhe odjeće za presvući se. Šljap, šljap, hajde sad opet natrag do motora. Za poludit! Još mi je i fotić bio u džepu od jakne i više ne pokazuje znakove života.

* hotel Centar Novi

y1RiUOv.jpg


uQJoZwa.jpg


Dok smišljam gdje i kako osušiti odjeću, vani polako prestaje „kijamet“. Nema vremena za zdvajanje nad „gorkom sudbinom“. Idem do grada, možda koje Nikšičko i neka hrana poprave raspoloženje. Na kraju je tako i bilo :D.

*hotel Centar Novi

yqHjDb4.jpg


Nedaleko od hotela je mala luka Meljine i početak/kraj Hercegnovljanskog (nisam baš siguran da se tako kaže, al' kužimo se, ne?) lungo marea.

* mala luka Meljine

gKhJeZl.jpg


* lungo mare

RPwJoHB.jpg
 
  • Like
Reactions: Adventurer
Herceg Novi je grad burne i bogate povijesti, što ne čudi s obzirom da se nalazi na mjestu gdje su se oduvijek sukobljavali interesi mnogih država. Svaka od tih država ostavila je nešto svoje pa je zato danas Herceg Novi tako lijep. Mislim da ovih nekoliko slika (doduše, slikanih prosječnim mobitelom) to i dokazuje.

* lungo mare

ARRIQop.jpg


* Fort Citadela

SKJEqaz.jpg


* Fort Mare

NAZklMZ.jpg


* negdje u gradu...

9phADlA.jpg


* kuća Ive Andrića, trenutno u obnovi...

aeHclZq.jpg


* na ulicama starog grada

SqIkMyC.jpg


d4fZHgI.jpg


Za vrijeme razgledavanja kupujem nekakav turistički mobilni paket (5dana/5GB mobilnog interneta), tako da ne moram tražiti birtije s wi-fi-jem kad hoću rezervirati smještaj. Na ovom lijepom trgu...

8gYYunw.jpg


...rješavam i drugi par problema koji me muči, glad i žeđ. Sit i napojen krećem prema hotelu na zasluženi počinak.

* Herceg Novi

Qj5qAbk.jpg


lMoKYSa.jpg


8vAfjb2.jpg
 
  • Like
Reactions: Adventurer
nostradamusbj said:
Sjecam se svog prvog puta do Du motorom. Mislio sam da idem na kraj svijeta. Good memories :afro:

...to mi je za sada rekord prijeđenih kilometara u jednom danu. Da nisam išao autoputom mislim da bi predugo trajalo. Uglavnom, bilo mi je dosta vožnje za taj dan.
 
II dan
Budim se oko pola 8, nakon dobrog spavanca. Jakna vlažna, hlače, rukavice i tenisice isto. Tja, umjesto tenisica tu su starke, hlače imam rezervne, a jakna i rukavice će se sušiti na meni, ionako je već prilično toplo. Sretna okolnost je što se čini da je fotić počeo davati znakove života.
Danas je puno toga u planu, ali idemo valjda nekim redom, prvo kavica.

* prvi dio današnje rute

TxIWOI7.jpg


Odjavljujem se iz hotela i krećemo. Prvi dio današnjeg dana je na meniju Boka Kotorska i Lovćen.

* terasa hotela

rIqz7Gt.jpg


Želim vidjeti cijeli zaljev pa očekujem „tanašnu“ cesticu i ogromnu gužvu. Cestica je tu, ima i vozila, ali i nije takva ogromna gužva. Ionako vozim polako i uživam u pogledu. „Viste“ se nižu u beskonačnost...

* trajekt, Kamenari

1FEz8ty.jpg


* zaljev

9dzoD1W.jpg


9ufFPVf.jpg


* Gospa od Škrpjela

z3fyEcm.jpg


* Sv. Juraj

AygRzJ3.jpg


...i u tili čas sam u Kotoru. E, tu me ipak dostiže gužva. Ne znam je li to zbog ogromnog kruzera parkiranog u dvorištu ili je to redovno stanje. U strahu od toga što još danas moram odvoziti/vidjeti odustajem od razgledavanja starog grada. Greška prva! Još se tučem po glavi zbog toga, ali evo razloga da se vratim :D. „Palim“ par fotki i vozim dalje.

* Kotor

Bvi8JLL.jpg


ItRyXbO.jpg


cqjBYMz.jpg


Trudim se pratiti cestu, ali mi pogled stalno bježi u stranu. Često se zaustavljam (radije zbog toga nego zbog prostate). Stvarno je lijep kraj.

* pogled na Kotor

pxefYTt.jpg


* putem...

XdS9mE5.jpg


* kruzer parkiran pred Kotorom

J8IOmZJ.jpg


* Gospa od Škrpjela i Sv. Juraj s druge strane

tqsQ6lu.jpg


* crkva Gospe od Anđela

n1xHCJr.jpg
 
  • Like
Reactions: Adventurer
Izlazim iz zaljeva pa preko Tivata brzo dolazim u Budvu. Budva ovaj put nije na repertoaru (iako privlačno izgleda), idemo u planine. Njegoš me čeka.

* Budva

nGA61aB.jpg


* acquapark Budva

m1Gcn9X.jpg


* Budva s otokom Sv. Nikola u pozadini

qFEl4Xj.jpg


* stari grad Budva

QaOeaeh.jpg


* Budva, Sv. Nikola i Sv. Stefan

UopRVhl.jpg


* Sv. Stefan

zmy5cH8.jpg


Solidna cesta brzo me dovodi u Cetinje, u kojem se također ne zadržavam. Idem dalje u brdo. Početak uspona je malo lošija cesta, ali ubrzo ju zamjenjuje sasvim solidan kolnik. Evo ga, tu sam, sasvim blizu.

* pogled na Njegošev mauzolej

rVvOAFm.jpg


rwtULJI.jpg
 
Nešto malo pod vrhom je nekakav kontrolni punkt. Tu je vojska, valjda zbog tog odašiljača. Još se nešto i snimalo (vojnik je bio rekao da je u pitanju epizoda Top Geara, možda je netko gledao?), ali brzo kuže da nisam „Bond, James Bond“, pa me puštaju prema Njegošu i njegovim „dvorima“.

* antene i kontrolni punkt

PqYIOMv.jpg


Parkiram na zadnjem zavoju i za čas sam pred mauzolejom.

* parking pred mauzolejom

Tp97qcu.jpg


rh5wFUF.jpg


m2tsCDI.jpg


Ovo „pred mauzolejom“ treba uvjetno shvatiti. Tek me čeka pravo hodanje/planinarenje. Ne znam koliko je stepenica do gore, ali znam da sam drugi dan ujutro imao „muskul fibera“.

* stepenice

SbSYRSK.jpg


Na sreću, ono što vas dočeka gore je stvarno spektakularno pa vrijedi malo i potrpiti. Pogled puca na sve strane svijeta, a sve to nadgleda naš frend Njegoš, vladar, reformator i pjesnik. Nije loše, uopće!

* pogled "puca" na sve strane...

BxwCfAZ.jpg


vAVOhvP.jpg


YEwbVUi.jpg


ScWJFEI.jpg


* mauzolej i Njegoš u njemu :D

y8PlOaN.jpg


A03db43.jpg


xafYDqF.jpg




 
Vrijeme je da kažem Njegošu zbogom, jer čeka me još puno kilometara danas. Idem sad malo do Skadarskog jezera.

* drugi dio današnje "rasporeda"

1H86vOv.jpg


* usamljeni motkas :)

jfNw4FT.jpg


Kad sam planirao ovo putovanje, vidio sam između ostalog i taj jedan most na rijeci Morači. Most k'o most, ništa posebno, ali mi se rijeka na tom mjestu učinila nekako posebnom. Idem to vidjeti. U „međutku“ tu je i Sveti Stefan. Idemo redom.
Do Budve se spuštam istom cestom. U međuvremenu stao u Kraljičinom Vrtu (podno Lovćena) na pravom crnogorskom doručku. Podne je već davno prošlo, valjda je to u redu :D.

ZFCYGcG.jpg


Šalu ne stranu, tamo sam pojeo ozbiljno dobar kajmak. Ono ostalo više-manje imamo i kod nas u Hrvatskoj (pršut, špek i sl.), ali kajmak... Da budem iskren, vjerojatno ja ni ne znam što je pravi kajmak, ali meni je ono bilo savršeno.
Prošlo je već i 13 sati i zapravo bi ovdje u ovom planinskom hladu/raju najradije ostao, ali mora se dalje. Naravno, što bliže Sv. Stefanu to je temperatura viša. Ocijeđen dolazim do tog mitskog mjesta Jugo turizma. Kažem mitsko, jer je i u ta vremena imalo reputaciju mjesta gdje ne dolazi prosječni proleter. Striček na ulazu u taj „kompleks“ mi za euro-dva dozvoljava parking u nekom hladu, a ja lijepo na noge lagane pa put Sv. Stefana. Spustio sam se pokraj vile Miločer...

* vila Miločer s plažom

Dplbaqb.jpg


...pa dalje šetnicom uz plažu prema Sv. Stefanu.

* šetnica i Sv. Stefan

yvX9PWO.jpg


gq9gB15.jpg


hbvClav.jpg


Tamo se dogodio klasični „auzmeš“, iliti ćorak. Vođene ture su samo par puta dnevno, a sljedeću bi trebao predugo čekati. Vrijeme mi je da opet odem malo u brda. Dok se tako vučem natrag prema motkasu, neka malo drugačija ekipa upravo slijeće helikopterom. Znači, može se i tako :mrgreen:.
U brdima je temperatura malo podnošljivija, a i opet se otvaraju neki drugi vidici. Ovo stvarno izgleda primamljivo...

* plaža u Petrovcu

bQ92dDI.jpg


...a ni ovo nije za bacit!

iL2ryow.jpg


Bez obzira na sve, mokar sam od znoja i već pomalo umoran. Stajem u neki restoran uz cestu, trebam barem pola sata u nekom hladu. Litra vode, kava i Cola. Kako-tako osvježen krećem prema tom mostu preko Morače. Uz put „okidam“ par slika Skadarskog jezera.

* Skadarsko jezero

at04X9T.jpg


FmVg6oB.jpg



 
  • Like
Reactions: Adventurer
Napokon, evo me na tom mostu. Da li zbog umora ili nečeg drugog, prizor mi je mali antiklimaks. Ipak, evo par slika da vidite kako to izgleda (mislim da me na „guglu“ privukla ta blijedo plava boja vode).

* pogled s mosta na Morači

e1Z5AmL.jpg


fOwYUjS.jpg


Ništa, sljedeća stanica, Ada Bojana.

* treći dio današnje rute

eSMeftj.jpg


Spuštam se prema Sutomorama i Ulcinju. Pauze su sve češće, otprilike kod svakog otvorenog dućana. Dolazim i do te Ade Bojane, točnije do mosta na Adu. Tu sam stao jer je dalje FKK, pa su neka upozorenja, pa...i ovo će biti dovoljno. To je neki drugi svijet, puno sitnog pijeska, dosta vegetacije i plutajuće kuće na vodi. Izgleda odlično, pitam se samo što je s komarcima. Tu ih vjerojatno mogu osedlati i letjeti na njima k'o na onim zmajevima u Avataru :mrgreen:.

* most na Adu Bojanu

u0C2mHg.jpg


nSpHkXb.jpg


Ep9QHj4.jpg


Uzgred, je li se ovdje snimao film „Ljepota poroka“? To je bilo, kako pjeva Gobac, „Kad sam imao šesnaest“ i puno „razmišljao“ o Miri Furlan :embarrassed:.
No dobro, sad se još treba dovući do današnjeg cilja, Skadra.

* posljednji dio današnje ture

bBpf8R9.jpg


Odabrao sam neku rutu kroz polja s povrćem. Cesta je loša i sve izgleda isto pa iako imam navigaciju u jednom trenutku mi se učini da se vrtim u krug. Na sreću, sve je ok i ubrzo sam na granici s Albanijom. Gužva je i vruće je. Svi vozači su u potkošuljama i sa svim otvorenim prozorima. Opet malo nostalgije i prisjećanja na djetinjstvo , kad nije bilo klime u svakom autu. Stojim tako par minuta u tom redu na suncu i zbrajam moguće štete po zdravlje, kad evo ti, maše mi striček iz auta ispred mene da ga zaobiđem. Polako zaobilazim njega i već su i druga i treća ruka u zraku, i tako u minuti evo me pred kućicom. Hvala ljudi! Granicu prelazim bez problema. Još malo i stižem u Skadar. Smještaj sam odabrao još jučer. Čitao sam neki Protektorov putopis na forumu i tamo je spomenuo taj hotel. To je hotel Vataksi, na samoj obali Bune (još maloprije je to bila Bojana, a sad je Buna :D), kraj mosta. Hotel nije ništa posebno, ali poslužit će, a i na prekrasnom je mjestu. Uzimam sobu i spuštam se na terasu i na večeru i par „pivkana“. Na moj užas, a vjerujem i na užas svih čitatelja, imaju samo bezalkoholnu. Na još veći užas, pristajem. Toliko sam smrvljen da nemam snage otići negdje i tražiti dućan il' birtiju. Na kraju sam pojeo nešto i mrknuo te 3, 4 bezalkoholne i krenuo na počinak.

* hotel Vataksi

HkZ6z9y.jpg


* pogled iz hotelske sobe

0zYrUvH.jpg


* tvrđava Rozafa (Venecija)

KVLbJhD.jpg


* rijeka Buna

tXGpm2o.jpg


* most preko Bune

2Wa7hrb.jpg


* hotelska terasa uz rijeku

x4o9arm.jpg


* i fryrë bretkosa nga lumi Buna  :mrgreen:

JsxIvK4.jpg


P.S. Svečano izjavljujem da do kraja putovanja, a i do dana današnjeg, više nisam okusio ni jednu bezalkoholnu pivu pa slobodno možete nastaviti čitati, s takvim perverzijama je „šlus“!
 
  • Like
Reactions: Adventurer
Zdenek_Orao said:
Znači, negdje smo se mimoišli kod muzoleja, jer vidim moja freza sa jaknama preko nje ti lijepo pozira :0648: :0648: (y)
...ne znam koje "table" (ZG?) imaš, ali mislim da je bilo još nekih motora s Varaždinskim ili Čakovečkim regama. Kad sam se vratio saznao sam da mi je prijatelj bio u isto vrijeme tamo i da smo se mimoilazili na nekim mjestima unutar jednog-dva sata. Očito je Crna Gora kod nas trenutno hit. Uglavnom, meni je bilo super, nadam se da je i vama bilo ok.
 
III dan
Još jedno prekrasno jutro. Današnja tura puno obećava pa me malo „pere“ trema i uzbuđenje. Ipak ovakve vožnje nisu moja svakodnevnica.

* današnja ruta

in602Rz.jpg


No, prvo doručak i kava. Doručak i odjavljivanje iz hotela obavljam brzo i već sam u pokretu. Down Town City Shkoder nije baš moderan megalopolis kao New York, ali svejedno, jutarnji pokret njegovih stanovnika na posao i u kupovinu čini izlazak iz grada malim izazovom za turista koji nije upoznat s gradom. Doduše, nemam ja tu nekih skretanja, idem s juga ravno prema sjeveru, međutim ta glavna cesta stalno mijenja broj traka, auti uredno skreću preko dvije trake, pješaci se bacaju na glavu itd. Sve skupa i nije neka drama, ali vozim oprezno. Samo bi mi trebalo da ovdje doživim neku nezgodu. Možda sam i mogao rutu isplanirati nekako drugačije, ali htio sam bar smotora vidjeti malo kako sve to izgleda. Albanija je za mene još uvijek malo egzotična. Uglavnom, iskobeljao sam se iz grada i vozim prema brdima. S lijeve strane mi je Skadarsko jezero, ali je daleko i između ceste i jezera su kuće, pa se slabo vidi.

* ravnica uz Skadarsko jezero

zQyG4kt.jpg


U mjestu Koplik odabirem cestu za Hani i Hotit. Onu za Theth ostavljam većim avanturistima od sebe :D. U „Haniju“ na kružnom toku odabirem cestu za Tamare i Vermosh. Ubrzo se malo bolje vidi kamo to ciljam.

* prema brdima...

TSbZLRH.jpg


Uskoro počinje uspon i sjeverni kraj jezera se sad bolje vidi. Cesta je nova i odlična.

* Skadarsko jezero

fkmELZr.jpg


AcVZHCO.jpg


* odlična cesta se nastavlja

MadcBxK.jpg


Do prijevoja dolazim za tili čas. Par zavoja i evo me na mjestu zbog kojeg sam ovako isplanirao današnju rutu. Prva sljedeća serpentina je Rrapsh serpentina pa iako sam vidio na Google-u kako to izgleda, pogled s nje ipak oduzima dah.

* divote koje me očekuju

P6zUYNx.jpg


iJHk2Ye.jpg


* Rrapsh serpentina s vidikovcem

4756wBq.jpg


Tu su i neki dečki iz Crne Gore. Došli su autom. I njima se sviđa. Malo popričamo pa oni odlaze dalje (poslije ću ih još jednom sresti na crnogorskoj granici), a ja ostajem još koji trenutak uživati u pogledu. Imam danas još dosta vožnje pa ne mogu ovdje ostati koliko bih htio (tijekom ovog putovanja bilo je nekoliko sličnih situacija). Krećem se spuštati prema Tamareu.

* putem prema Tamareu

RQyzlC7.jpg


p2wOMTU.jpg
 
Jedini mali problem s cestom predstavlja odronjeno kamenje, kojeg na cestu nabacuju koze i ovce kad hodaju iznad. Naišao sam i na par stada na samoj cesti pa treba malo opreza. Nakon kratkog vremena evo me i pred Tamareom, koji je ustvari jedno malo veće selo.

* most pred Tamareom

lveuftI.jpg


ijTfdWT.jpg


Priroda izgleda veličanstveno, ljepotom se može mjeriti s Alpama.

* litica ispod Dobrinja

FLYvrEy.jpg


* putem

PEkOogi.jpg


Iznad sela Ostrici nalazi se ovaj spomenik i česma s vodom za „putnika namjernika“. Kako su selo i njegove septičke jame ispod, pijem do mile volje :mrgreen:. Sve 5, idemo dalje.

* spomenik

529O13c.jpg


Na jednom mjestu nailazim na ovu kuću u izgradnji. Vjerojatno će to biti nekakav hotel ili sl. Nekako mi „baca“ na Švicu, tj Furka pass :D. Za par godina i sve ovo će biti preplavljano turistima.

* "furka" na Furka pass

vWZUHFM.jpg


Iza ovog mjesta cesta se malo kvari. Sva sreća, granica s Crnom Gorom je blizu. Ovu cestu svakako preporučam svakom tko se nađe u blizini. Stvarno ju vrijedi odvoziti.
Uz malo čavrljanja s crnogorskim graničarom i uobičajene formalnosti, prelazim granicu i već vozim uz Plav.

* uz Plav

ex1X0cY.jpg


Stajem u mjestu Murino na kavu i Colu. Malo čavrljam s domaćima i uz doviđenja i sretan put, nastavljam dalje.

* Murino

KxmKbiA.jpg


* rijeka Lim u Murinu

bmrtFsb.jpg


U mjestu Ribarevine slikam kružni tok s ovim zanimljivim spomenikom (pomalo me podsjeća na nekakav stećak) i rijeku Lim na rastanku.

* "stećak" Ribarevine

ef7Qv7y.jpg


* most preko Lima, Ribarevine

VraeWKS.jpg


Rh1RhCC.jpg
 
  • Like
Reactions: Adventurer
Nastavljam prema Pljevlji. Izmjenjuju se planinski tereni s brdovitim pašnjacima. Miris je neopisiv.

* prema Pljevlji

gugxuKy.jpg


aGR9KxP.jpg


Prije Pljevlje prolazim pored jezera Otilovići.

* jezero Otilovići

EZZYnww.jpg


aPvAQev.jpg


Spuštam se prema Pljevlji, a prvo što mi upada u oči je ovaj ogromni otvoreni kop. To su žive rane na površini zemlje i bilo bi super kad ne bismo morali dobivati energiju na taj način, ali...Uglavnom, bez obzira što nagrđuje okoliš, s druge strane, mora se priznati da djeluje impozantno.

nIrxq3R.jpg


U Pljevlji benzin, kava i Cola.

* Pljevlja

HWCqEUM.jpg


Rastajem se s Pljevlja i po prvi put „sastajem“ s crnogorskom policijom. Vidim ih u zadnji čas pa uspijevam smanjti brzinu i nisam u velikom prekršaju. Puštaju me s opomenom, u nadi da će to učvrstiti prijateljstvo naših velikih naroda :D. Na stranu zezancija, oni nisu neugodni, je se ne pravim budala i sve prolazi ok. Na kraju mi zažele sretan put! E kad je tako, idem ja dalje.
Okoliš se opet mijenja. Planine i miris bora i jele. Di češ bolje?

* prema mostu na Đurđevića Tari

OSbgw2n.jpg


Tg3OZPN.jpg


Na redu je druga poslastica dana. Most na Đurđevića Tari. Prekrasan je dan, sve je puno turista. Vozim se preko mosta 3 puta, malo stojim na pegovima i glumim „advenčur rajdera“. Pored zuje zip-line-ovi, tu je most, tu je i prekrasna Tara, sve kako sam i zamišljao...

* most na Đurđevića Tari

hNaZO5c.jpg


1RtLiCt.jpg


4BTO6ui.jpg


vneHZRU.jpg


a0SGpk0.jpg


Omamljen svime uspijevam krivo skrenuti, iako imam i navigaciju. Umjesto u Žabljak, skrećem prema Mojkovcu. Nakon par kilometara konačno pogledam navigaciju...no dobro, barem ću imati sliku mosta i iz ovog kuta (doduše, sutra ujutro sam opet tu, ali sigurno je sigurno).

*...još jednom most na Đurđevića Tari

TJULnGs.jpg

 
  • Like
Reactions: Adventurer
Malo nadahnute vožnje i evo me u Žabljaku, mojem današnjem odredištu. Što i kako sam pregledavao na Booking.com ne znam, ali današnji smještaj sam mogao i bolje odabrati. Soba je stvarno skromna, ali ajde, bio sam i u puno lošijim, a i radi se o jednoj noći (na kraju su ljubaznost domaćina i doručak prevelik i za izgladnjelog medvjeda, poništili skromniji izgled sobe).

* soba (da ne kažem "sobičak")

vdrkCEd.jpg


Na redu je tuširanje, malo odmora pa idem malo do Crnog jezera. U prilog mi idu duži lipanjski dani. Kad sam posljednji put bio do Crnog jezera (1988) tamo sam gazio malo običnim, a malo bome i strojevim korakom. Ovaj put idem motorom. Parking je lijepo popunjen. Plaćam nekakvu ulaznicu i asfaltiranom šetnicom/biciklističkom stazom idem do jezera. Mislim da '88. toga nije bilo :D.

* prema Crnom jezeru

gCNRjlY.jpg


W7HZ4lC.jpg


Nakon 10-ak minuta stižem do jezera. I tu je dosta toga izgrađeno i još uvijek se gradi. Sve za njegovo veličanstvo turista. Ljudi šeću, piju u kafićima, a neki hrabriji se i kupaju.

* Crno jezero

kUFTe9V.jpg


pyQn9lg.jpg


nzcQibb.jpg


* dobar zoom je "pod mus" :mrgreen:

QjDAv1g.jpg


Još se malo motam oko jezera pa krećem „kući“. Prije „povečerja“ treba nešto ubaciti u kljun. Našao sam neki restaurant s domaćom klopom pa uzimam nekakvo varivo i kačamak. Tisuću puta sam čuo za to jelo, a nikada ga nisam probao. Ne mogu reći da bih ga jeo svaki dan, ali nije loše. Jako je zasitno. Nakon još par Nikšičkih, došlo mi je da malo zasviram, možda nešto o Gilgamešu :mrgreen:.

* gusle (SLAVNO MRITE KAD MRIJET MORATE)

EbYExLt.jpg


Do hotela je par stotina metara. Prava je to mjera, jer meni je za danas dosta. Pun dojmova ipak ne uspijevam odmah zaspati. Bata "Životinja" kao organ reda u lovu na međunarodnu bandu pedera (isprika, gejeva) na kraju ipak pomaže...zzz...zzz!!!
 
  • Like
Reactions: Adventurer
Harkonnen said:
...ne znam koje "table" (ZG?) imaš, ali mislim da je bilo još nekih motora s Varaždinskim ili Čakovečkim regama. Kad sam se vratio saznao sam da mi je prijatelj bio u isto vrijeme tamo i da smo se mimoilazili na nekim mjestima unutar jednog-dva sata. Očito je Crna Gora kod nas trenutno hit. Uglavnom, meni je bilo super, nadam se da je i vama bilo ok.

KR tablice, i bilo nas je 5 motora.. I nismo prošli sve kaj smo kasnijih dana planirali jer je frendu baš na donjoj rampi,( gde su snimali onog lamborginija), na ulasku u park crkla Honda  :(
Sljedeče godine planiram ponoviti kompletnu Crnu goru... (y)