Crno more 2021

vojo

Well-known member
Pozdrav svima.

I ove godine smo, već uobičajeno, pokušali napraviti ljetni đir s motorom. 'Pokušali' zato što je neizvjesnost u vezi pandemije i dalje trajala iako je bilo očito da se tzv. treći val smiruje. Trebalo je samo imati sreće pa 'ubosti' kada je 'val' na najnižoj točci da se ima čim manje problema.

Ideja vodilja je bila otići do Crnog mora. A kako smo ja i supruga još ostali dužni 'odraditi' putovanje uz Dunav (2019. smo došli od izvora samo do Bratislave) to je bila dobra prilika da vidimo barem ušće Dunava. Tako da je ispalo da je krajnja točka (ujedno i cilj putovanja) ušće Dunava u Crno more.
Ideja na prvi pogled nije izgledala jako originalno jer smo u Rumunjskoj bili pred tri godine (2018.) pa smo barem otprilike znali što nas čeka - kako po pitanju infrastrukture (ceste i hoteli/moteli/apartmani za spavanje) tako i sve ostalog (cijene, prehrana, čistoće itd.). Da bi malo začinili 'odlazak' i 'dolazak' do cilja ubacili smo u plan i posjet Tjentištu u polasku odnosno 'skretanje' prema Grčkoj pa povratak kroz Makedoniju u dolasku prema doma.

Planirano je da se uputimo u istom sastavu kao prošli puta ali, kako to obično biva, neki nisu mogli a nekima se nije dalo. Tako da smo na put krenuli nas četvero sa tri motora u 'bodulsko-istrijanskoj' kombinaciji - ja i supruga sa novonabavljenim BMW R1150R (2003. godište), Ročić sa svojim Harley-Davidsonom i Edo sa isto novonabavljenim BMW K1200GT (2006. godište) koji je branio boje Istre. Dakle:


Dan 1. - 26.6.2021. Krk - Pečuh (Mađarska), 482 km

XIpJ89P.jpg


To je po običaju 'transfer dan' i, pošto računam da smo još svježi, obično planiram da bude jedan od udarnijih po kilometraži.

Iako je planirano drugačije rutu za taj dan su nam diktirale 'vanjske okolnosti' odnosno situacija sa Covid-19 pandemijom. Do zadnjeg časa nismo znali koji su uvjeti za ulazak u Srbiju - na internet stranicama (kako naših tako i njihovih 'korona-sajtova' odnosno stranicama MVP-a) su bile informacije od početka godine - a to znači da bez friškog testa (PCR) ne moš' uć. A kako mi nismo imali PCR test (već samo tzv. Covid putovnice) nismo htjeli riskirati da to moramo učiniti na granici. Nije toliko radi troška koliko radi neizvjesnosti čekanja - 'oće li biti, neće li biti, kada će biti .... i to na ovoj paklenoj vrućini ....

Zato smo jednostavno par dana pred polazak odlučili zaobići Srbiju i to preko Mađarske. Na prvi pogled mi se činilo (meni kao glavnom 'planeru') da je taj zaobilazni put puno duži. Međutim kad sam ucrtao to u navigaciju/karte ispalo je da je do Brašova (u Rumunjskoj) put kraći za jedno 20-tak km od originalno planiranog puta (preko Bosne/Tjentišta i Čačka). Pa sad, ti budi pametan i uzdaj se u svoju intuiciju .... Generalni pogled na zaobilaznu rutu:
qRWEWNQ.jpg


Krenuli smo dosta rano - sastanak je bio u Delnicama u 7:30 ujutro - najviše radi očekivane topline (to su bili oni dani kada je 'naletio' toplinski val). Ujutro je stvarno bilo svježe (kroz Gorski Kotar) i ugodno za vožnju tako da smo se trebali i malo obući.
Početak pravog putovanja u Delnicama:
BsiFeqS.jpg


Ruta nije bila ništa posebno - po staroj cesti do Karlovca, pa skretanje na Tušilović (tankanje), Glina, Petrinja, Sisak i preko Save na Kutinu, Viroviticu i preko granice u Mađarsku do Pečuha. Do Petrinje i Siska se je još dalo izdržati od topline a nakon toga je postalo pakleno. Još smo nešto omanuli sa navigacijom pa smo do Virovitice išli malo zaobilazno napravivši jedno 20 km više, ali to je ionako uračunato u cijenu .... Prije granice (Terezino Polje) smo još jednom tankali (u Turanovcu) a dečko koji je radio na pumpi je rodom iz Rijeke (ali oženjen 'tamo gore'). Kako je svijet mali ....
Odličan sladoled smo jeli u bistrou 'Kalimero' kod Vrginmosta:
H0PA3fi.jpg


Stajaća marenda na pumpi u Kutini. Iako liči na marendu ustvari smo samo tražili malo hlada za odmoriti se od vrućine ....
ORIDBKT.jpg


Ulaskom u Mađarsku krajolik se ne mijenja no iza Barče počinje cesta koja je naizgled normalna ali je ustvari puna kvrga i ulegnuća. Toga je toliko i na velikoj dužini da se jednostavno nije dalo brzo tj. normalno voziti. Kakvo razočaranje .... ja mislio da će Mađarska, tako napredna u EU u odnosu na nas, biti miljama ispred nas i po cestama, a kad ono ....

U Pečuh smo stigli već oko 6 popodne, bez problema (glavni dio posla tj. kilometraže smo odradili ujutro po svježini). Pošto smo znali da nećemo mijenjati rutu spavanje smo rezervirali unaprijed (booking.com) tako da je trebalo samo pronaći gdje je. Izabrali smo dobar položaj - pansion je bio na brdu iznad Pečuha a dolazak do pansiona, sa pogledom na Pečuh kao na dlanu, je bio fenomenalan. Još je ljepše bilo navečer, kada smo išli u grad na večeru u neki restoran - pogled na Pečuh u ljetnje predvečerje je nešto što se dugo pamti.
Sâm pansion je smješten u šumi na tom brdu i sve skupa djeluje vrlo ugodno. Jedino je mali problem parkiranje - ovdje na slici smo parkirani na cesti, ali su nam za noć ipak dopustili da motore ubacimo u dvorište, kao 'sigurniji su' ....
fiou196.jpg


Nastavit će se, naravno ....

Vojo :D
 
Dan 2. - 27.6.2021. Pečuh - Lugoj (Rumunjska), 393 km

Pansion u kojem smo spavali (Berg Toboz Panzio) je na koncu ipak bio malo razočaravajući - bilo je čisto, to ne osporavam, ali sve skupa nekako derutno, kao da je neodržavano. Položaj pansiona u toj šumi na brdu iznad Pečuha je fenomenalan, ali sam pansion treba jednu jako dobru (i skupu) 'reparaciju' ilitiga rekonstrukciju .... onda bi postao savršen. Još da se uredi nekakvo parkiralište ....

No dobro, krenusmo ujutro nakon doručka dalje, put Rumunjske. Plan je bio da dođemo do Lugoja odmah iza Temišvara bez nekakvih značajnijih zaustavljanja:
xJLl3Z0.jpg


Jutarnje pripreme za put sa motorima parkiranim u dvorištu pansiona:
A2lrxaq.jpg


No kako je dan odmicao, a bio je tek drugi dan vožnje, nekako smo došli do zaključka da ako ovako nastavimo samo ćemo se vozit, a vidjet ćemo malo. Pa smo odlučili da kad se zaustavljamo (za tankanje ili samo odmor) malo pogledamo mjesto u kojem smo zaustavljeni. Jedno mjesto na dan će biti dosta (osim onih planiranih mjesta, naravno).
Tako je ispalo da smo se odmarali u Szegedu (nisam siguran jeli naš prijevod toga grada Segedin ili samo Seged?) i slučajno smo se parkirali neposredno u blizini katoličke katedrale. Pa smo malo prošetali, razgledali katedralu a posebno nas je iznenadilo gledalište i 'stage' na trgu ispred katedrale - nažalost koncerti su bili predviđeni tek za početak srpnja. Sama katedrala:
j2xoBJA.jpg


Slika rozete iznutra - obratite pažnju na barem tri grba koja su nama poznata ....:
5BCycd4.jpg


Stage ispred katedrale i pripremljeno gledalište za 'evente':
0OMRgrB.jpg

zUH4hZG.jpg


Prošetali smo i dorijeke Tise - uh što bi se bili rado okupali koliko je bilo toplo .... Sam centar grada, ovaj oko katedrale je vrlo liepo poređen i restauriran tako da zgrade izgledaju fenomenalno - iako su još iz doba Austro-ugarske monarhije. Ili možda baš zato .... jedna tipična:
zNBi6Nb.jpg


Dan smo, prilično umorni odnosno izmoreni od topline završili na cilju - u gradiću Lugoj u Rumunjskoj, jedno 50-tak kma od Temišvara gdje smo se počastili večerom u jednom od bezbroj restorana koji su, radi nešto svježijeg predvečerja, bili dupkom puni ....
V2ovL9u.jpg


Nastavit će se ....

Vojo :D
 
👀 pratim
 
Dan 3. - 28.6.2021. Lugoj - Brašov, 409 km

Dnevni plan za taj dan je bio:
sWVGZLh.jpg


U Lugoju smo spavali isto tako u jednom pansionu ili hotelčiću (ja ni ne znam zapravo koja je razlika), za sasvim pristojne novce (35 € dvokrevetna soba). Malo je bio na periferiji ali je prednost kod takvih smještaja što obično imaju dobro sješeno parkiranje tj. ima dovoljno prostora za parkiranje (ali ne na samoj cesti ili ulici). Slika dvorišta pansiona:
ZrG4IMp.jpg


I naših motora na 'sigurnom' ....
w0pBS2H.jpg


I taj dan je bio nekakav 'tranfer' dan sa ničim bitnim za posjetiti u planu, tako da se je sve opet svelo na vožnju i skrivanje od vrućine ....
Kako smo prolazili kroz poznata mjesta (koja smo posjetili 2018.) obavezno smo stali u restoranu hotela u Sebešu da pojedemo ponovno onaj famozni papanaši - stvarno je nenadmašiv jer smo i kasnije (u Sinai-i) ponovno naručili taj kolač ali nije bio tako dobar.
Dakle, ako posjetite Sebeš, u centru grada je hotel (nemam pojma kako se zove a ovo na slici je začelje hotela tj. onaj dio koji nije na glavnoj cesti)
FDfmDrr.jpg


i tu je definitivno najbolji papanaši u Rumunjskoj kojeg smo jeli ....
0lkxRe4.jpg


Kad smo stigli u Brašov bilo je malo problema za pronaći smještaj. Kako se radilo već o trećem noćenju na putu nismo imali rezerviran smještaj već smo odlučili tražiti na licu mjesta po dolasku - najviše zato što nismo bili sigurni do kuda ćemo stići taj dan (bez obzira na plan). Imali smo pripremljeno neke adrese sa pansionima, ali je ispalo da ili nemaju slobodnih soba ili imaju premalo soba a htjeli smo biti u istom objektu. Na koncu smo smještaj našli u jednoj dugoj, dugoj ulici (prikladnim imenom: Strada Lunga!) gdje je bilo smješno to da su uz ulicu fasade i općenito kuće lijepo uređene i obnovljene, ali čim uđeš u dvorište kao da si ušao u prošlo stoljeće!
rl5wzwn.jpg


Ulaz u dvorište/parkiralište:
dZ1piLC.jpg

fINEvIC.jpg


Nakon smještaja smo otišli, naravno, na večeru ali pješke. Slučajno smo došli do gradske vjećnice gdje je bio jedan prostrani trg (bez automobila!) i mnoštvo restorana. Uh, bilo je dobro .... jeste da nam je večeru pokvario poraz naše reprezentacije na Euru (svaki restoran je imao, naravno, veliki TV), ali što se može. Glavni trg (pored gradske vjećnice) okružen restoranima:
lMNGczB.jpg


Nastavit će se ....
Vojo :D
 
Negative .... priznajem da se nisam ni sjetio, ali i da jesam ne bi mogao jer su upravo pripremali nekakvu prezentaciju sa nekim poluprozirnim panelima (valjda sa prikazom onoga što se čita/moli), sve nešto hi-tech, po meni neprimjereno za crkvu ali, bože moj .... sto ljudi - sto ćudi ....

Vojo :D
 
  • Like
Reactions: LALA3
Dan 4. - 29.6.2021. Brašov - Bukurešt, 286 km

EYCGP2S.jpg


Taj dan smo planirali kao kratak po kilometraži ali zato ispunjen događajima.

Najprije doručak uz corasane na pumpi na izlasku iz Brašova. Kako se vidi već smo se ujutro opskrbljivali većim količinama vode da lakše preživimo paklene vrućine:
532kLoE.jpg


Pred tri godine nismo bili u tu u Brašovu ali smo bili u Sinaia-i gdje smo promašili razgledavanje dvorca (od Čaušesku-a). Ove godine je posjet dvorcu bio rezervni plan - glavni dio je bio posjetiti Babele, u neposrednoj blizini. Babele (u prijevodu: stara žena) je područje u gorju Bucegi gdje su ostaci kamenitih naslaga koji su erozijom poprimili neobične oblike (najčešće gljiva). To mjesto isto tako nismo stigli posjetiti pred tri godine pa smo si dali u zadatak da to sad obavimo. Ali ....

Ali nije baš sve to tako jednostavno kao što je napisano. Nakon internetkog konzultiranja ispalo je da je najlakše tj. najbrže (vremenski) doći do Babela - žičarom. Ništa, naoružamo se mi oštrim vidom i krenemo od Brašova put Sinaie. Na internetu je svagdje pisalo da žičara ide od mjesta Bušteni (par km prije Sinaie). Kad smo došli u Bušteni, vidimo žičaru ali nešto niže, južnije, u pravcu Sinaie. Idemo mi za vidom tj. gdje vidimo žičaru i dođemo u Sinaiu. Nešto ne štima. Ništa, kartu čitaj - seljaka pitaj, pa stanemo i pitamo a kad ono - ima čak tri žičare! Najbliže će nas do Babela dovesti ona od Buštenija. Ajde, rikverc u Bušteni .... kad dođemo tamo, ubodemu pravu cestu za žičaru (bez da ju vidimo) ali .... ali taj dan, ne lezi vraže, je bio utorak, a oni SVAKOG UTORKA imaju nekakav dan tehničke ispravnosti kada žičara ne radi. Dakle: ćorak. Ipak, raspitamo se može li se nekako, barem blizu, doći motorom jer, na internetu piše da postoji neka 'bike road' (sa nejasnim značenjem jeli bike bicikla ili motor). Mi se raspitali za to i kao da, to je dalje od Sinaie pa desno, premo Tergovišču pa desno ....
Zapalimo mi opet put Sinaie pa desno, pa desno .... i dođemo do neke fine cestice gdje piše do Babela - 26 km. Krenemo mi po njoj .... to mi je ostalo u sjećanju kao najbolja cesta na putu: šumska, fini asfalt, blaga uzbrdica sa blagim ali čestim zavojima, malo prometa .... moj BMW je uživao više od mene - preo je poput mačke, toliko je uživao da mislim da je i moja žena uživala sa nama, u tom bacanju lijevo desno. Fantazija.
Dakle, kad smo napravili nekih 16 km po toj cesti odjednom nema više asfalta već neka bijela cesta, kao neka nabijena glina. Idemo po njoj, ali što idemo dalje rupe i kvrge su bile sve veće, a onda su čak i ravnali (natrpavanjem i nabijanjem zemlje) daljnju cestu što se ispostavilo da je živo blato tako da smo na koncu odustali.
Evo nas kako mudrujemo dali ići dalje i napraviti tih preostalih 9 km (puta dva za povratak!) po blatu ili ne .... na slici cesta ne izgleda loše, ali vjeruje mi, to je bilo prva-druga-prva-druga u nedogled i to po svježem blatu (tamo dalje gdje su zatrpavali/ravnali):
vFkndM5.jpg


Po odustajanju od cross-voženje smo se vratili na početnu točku tj. asfalt:
WnkxVMx.jpg


Vrativši se na jedno raskršće (od kuda je pisalo još 17 km da Babela) skrenuli smo u nacionalni park (Bucegi) da vidimo ima li se tu što vidjeti .... da ima - nego što. Jedna prekrasna šumska cesta, ma ne šumska nego ogotovo normalna - široka, fenomenalno asfaltirana - vodi do nekog kompleksa restorana/vidikovca, što ja znam. Kako se radi o nacionalnom parku ograničenje brzine je pisalo 30 ili 40 na sat, no cesta je kao u snu i mi smo pičili 70-80 jer naprosto pita .... na tablama je uporno pisalo da se ulazak u park plaća 10 lei-a, ali nitko da pruži ruku .... tako da smo prošli 'lišo', barem što se toga tiče:
g7KpKjU.jpg


Kompleks restoran/vidikovac:
FOAF61Q.jpg


Dolaskom do tog 'restorana' (zadnjih 500 m nije asfaltirano već je bijela cesta tj. grote, vododerina - jednom riječju ajme-majko) smo ustanovili da cijeli kompleks ne radi, tako da smo se nakon kraćeg odmora okrenuli i vratili na početnu točku ....
okFg4JB.jpg

M9GVgrf.jpg


Sve to odnosno drugi pokušaj 'osvajanja' Babela - nas je dotuklo da smo se, po povratku u Sinaiu morali utješiti u prvom restoranu. Kako su i tu nudili papanaši naručili smo i to, ali nije nam bio tako dobar kao u Sebešu:
nyPqpud.jpg


Nastavili smo dalje prema Bukureštu kako planirano. Po putu je na mom motoru prestala raditi truba. Jednostavno su se otkinule dvije žice (dali radi brzine ili sam nešto pokupio) pa sam to pokušao nekako sanirati, ali traljavo tako da veći dio puta mi je truba ili radila nekako 'prehlađeno' ili uopće nije radila ....

Došavši u Bukurešt (i dalje po paklenoj vrućini)
ruoMA1n.jpg


potražili smo smještaj u hotelu kako smo planirali (ali nismo rezervirali!) no nije bilo dovoljno mjesta pa su nas poslali u sestrinski hotel, blizu zgrade Parlamenta (u kvartu koji se zove Izvor - u istom značenju kao i na hrvatskom jeziku). Tamo smo se smjestili (sa motorima u čuvanom parkiralištu!) te po tuširanju i kraćem odmoru krenuli u kraću šetnju gradom tj. kvartom, sa obaveznom večerom u (ako se ne varam) turskom restoranu:
CW1BCWJ.jpg


Nastavit će se ....

Vojo :D
 
  • Like
Reactions: NaMi, s2r and Spori
Pratim
Kao i uvijek jako zanimljivo (y)
 
Dan 5. - 30.6.2021. Bukurešt, km 0

Taj dan smo odlučili prošetati i razgledati glavni grad Rumunjske - Bukurešt. Grad ima oko 2 miliona stanovnika što ga čini ogromnim (što stvarno i jest) ali ta veličina ga čini i zanimljivim.

Mi smo odlučili razgledati grad turističkim autobusom, onim sa otvorenim krovom (vrijeme je i dalje bilo pakleno, već od jutra) i dobro smo se večer prije toga pripremili za taj zadatak (s pomoću interneta). Početna (i završna) stanica tog autobusa je bila u našoj blizini (relativno govoreći), na trgu jedinstva (piaza Unirii) pa smo se zaputili tamo - najviše zato što smo bili sigurni da tamo možemo kupiti karte (za što nismo bili sigurni na ostalim stanicama - iako se svagdje može ući i izaći iz autobusa, naravno). No dakle, dopješačimo do trga (kilometar-dva) i tražimo stanicu (na internetu je lijepo naslikano kako izgleda to stajalište sa vidljivim crvenim znakovima), a kad ono nikako da ga ugledamo. Tražimo li tražimo, ali ništa. Nađemo neki kiosk koji kao prodaje karte, a ženska unutra samo odgovara 'no, no ....' kao nema karata tj. autobusa. Mi u čudilu .... zaključimo da su valjda autobus ukinuli (ali ne i internetsku stranicu!) pa kao rezervni plan idemo se taxijem provozati da nam on odglumi turistički bus. Nađemo jednog 'lijevog' i nekako se dogovorimo, on obeća brda i doline ali .... da ne duljim - ispala je čista prevara. Uzeo nam je 40 eura (po taksimetru), odvezao nas na sasvim drugi kraj Bukurešta, ostavio nas kod Čaušeskuove vile (kao to treba pogledati) a da vidjeli nismo gotovo ništa. Nema veze, utješili smo se da smo usrećili barem jednu osobu taj dan i nastavimo pješice. U blizini je bila trumfalna kapija koju smo išli pogledat - izgleda fenomenalno, ali park uz nju je jad i bijeda (od neošišane trave, blata i smeća).
MM1rSw2.jpg


Za povratak na 'početnu oziciju' tj. centar grada odlučismo probati javni prijevoz - kupimo jednu kartu za autobus koja, kao, vrijedi za 4 vožnje. Mi pokušavamo od gospođe koja prodaje karte (i koja je govorila engleski sasvim u redu) doznati dali je moguće te 4 vožnje pretvoriti u četiri osobe tj. dali se na jednu kartu mogu voziti četiri osobe samo jednu vožnju. Ona je na koncu popustila i rekla da - može. Ali - ne može! Uđemo u autobus (broj nam je rekla) i pokušavam poništiti kartu četiri puta - ali može samo jednom .... tako da se jedan od nas vozio legalno a ostalo troje su se (iopet) švercali ....
Ostatak (paklenog) dana smo proveli razgledavajući centar grada i diveći se fenomenalnoj arhitekturi (Bukurešt zovu i 'Malim Parizom'). Kako smo sve to na koncu obavljali pješice vidjeli smo samo jedan manji dio centra grada. Neću vas zamarati slikama (koje možete naći svagdje još bolje kvalitete) već samo par tipičnih:
0HCXhBt.jpg

0kKSsjn.jpg

QDFFMaw.jpg

aUetLdd.jpg

zBR3Ojk.jpg

pm8lJj3.jpg

xGv6hr8.jpg


Još mali osvrt na promet - u Rumunjskoj je, očito, statusni simbol (ujedno vjerojatno i položaj unutar njihove hobotnice) imati čim veći i jači auto, tako da crnih BMW X5, 6, 7 .... Audi Q5, 6, 7 .... mečki AMG, GLS, GL i kojih već sve brojeva i slova - dakle takvih zvjeri ima bezbroj i svi, ali svi od reda voze vrlo brzo, kako po gradu tako i (naročito) izvan grada. To (kod mene) stvara jedan neugodan osjećaj, ali štoje-tuje. Modernih (i polovnih) auta ima bezbroj tako da su Dacie i slične 'kante' i velikoj tj. maloj manjini. Ima i mnogo auta iz Engleske (volan desno) posebno na selima (ili se tamo više vide, ne znam).
 
I na kraju dana, znam da sam dosadan, ali ne mogu opet se ne osvrnuti na instalacije po Bukureštu ili bolje rečeno na održavanje, općenito - po iskustvu iz Rumunjske od prije tri godine, bio sam uvjeren da je to 'značajka' samo manjih mjesta (ilitiga 'periferije' a samim time i nekako zaostalijim za glavnim gradom) ali kad sam to vidio i u glavnom gradu, gdje se 'oćeš-nećeš' ipak slijeva gro novaca (kao i u svakom glavnom gradu), jednostavno nisam mogao doći k sebi. Pa sad, vi procjenite ....

F5QR4DT.jpg

8E8g9Bn.jpg

MSe69om.jpg


Ovo je ispred zgrade Parlamenta (u pozdaini):
vfEJK8f.jpg


DMPzZwe.jpg

lT51uLc.jpg

7ZQXFZX.jpg


u blizini hotela (park Izvor):
v4KVI4a.jpg


u elitnoj četvrti (blizu Čaušeskuove vile i Kuvajtske ambasade - vjerojatno Mossad nema problema sa prisluškivanjem ....):
kDfy2Mg.jpg


TS66WqU.jpg


biciklistička staza u nestajanju:
RGutyX8.jpg


cijevi (za što?) u nastajanju - usred Izvor parka ispred Parlamenta - takvih cijevi ima nekoliko po parku:
Tiba54C.jpg


Napominjem da se radi o najužem centru grada, uključujući i tzv. staru jezgru (na mapi označenoj kao 'old town') - dakle oko palače parlamenta, trga 'Jedinstva', trga 'Izvor' itd. Do periferije nismo ni stigli. Možda i bolje ....

Ne tvrdim da možda tako nečeg sličnog nema i kod nas, na nekim mjestima, a ja možda, kao pravi domoljub, ne vidim ili ne želim vidjeti to kod nas, ali mi se ipak čini da je kod nas malo bolje ....

Nastavit će se ....

Vojo :D
 
Dan 6. - 1.7.2021. Bukurešt - Tulcea, 302 km

JpetwXF.jpg


Pomalo umorni od jučerašnjeg razgledavanja jedva smo čekali krenuti dalje, u otvoreni prostor, divljinu, preriju .... samo što dalje od grada i gradske gužve. Nije problem u gužvi koliko u toplini - svako stajanje, svaki semafor, svaka kolona koju ne možeš prestići - i već si u jednoj vodi ispod moto-jakne. A bez jakne i bez rukavica ja se ne usudim voziti, nikada ....

Dakle, pozdravili smo Bukurešt (i jedva se izvukli iz njega s pomoću navigacije) i nastavili putem najudaljenije točke od kuće - ušća Dunava odnosno gradića Tulcea-e, na samoj granici sa Ukrajinom.

Usput je bilo malih lutanja i vraćanja sa krive ceste, uglavnom na raskršćima radi loša signalizacije. Ovdje ja strpljivo čekam ....
FBzVtej.jpg


dok 'gerijatrija' pronalazi put do cilja ....
NndHr3W.jpg


Inače sam put do Tulcea-e je vrlo lijep i zanimljiv. Ceste su super (uglavnom svježe asfaltirane i bez grbi i rupa), prometa malo, a krajolik - prekrasan. Uglavnom ravnica, tu i tamo neko brdašce a cesta ravna, ravna .... mogu tek zamisliti kako je u Ukrajini (hm, vjerojatno isto tako). Jeste da ta 'ravnost' cesta malo umara i potiče na sve veće okretanje ručice gasa jer su ti ravni dijelovi ceste dugi po kilometar, dva, čak i tri i nikad im kraja ....
RLP5rEh.jpg

cReFQaC.jpg

Ise6RfO.jpg

HDztNDk.jpg


Kako je sve ravno, dosta je puhalo pa nas nisu iznenadili veliki vjetroparkovi sa bezbroj vjetrenjača
nFk97NF.jpg


U Tulceu smo stigli dosta rano (bez obzira na pomak od jednog sata), našli prenoćište u planiranom hotelčiću (na jezeru tik uz Dunav) ....
2egXf20.jpg


.... te, nakon šetnje uz jezero na kojem je sam hotel počastili se večerom u restoranu hotela. Ja i supruga smo jeli ono što su rekli da je rumunjski specijalitet (pečena svinjska rebra) ali je toga bilo toliko (iako tako ne izgleda na slici) da se nije dalo pojesti ....
qxF46xK.jpg

NHh2cGx.jpg


Nastavit će se ....

Vojo :D
 
  • Like
Reactions: NaMi and Spori
Super ! Može malo dojmova o motoru, pošto mi se svdja C verzija, je li udoban za duže vožnje ?!
 
Super ! Može malo dojmova o motoru, pošto mi se svdja C verzija, je li udoban za duže vožnje ?!
Koja crna 'C' verzija?
Mi (oni pametni) smo vozili BMW i to K1200 i R1150, a 'oni drugi' Harley Davidsona, pojma nemam koja verzija .... sad, gdje je tu neki 'C' ....?

Vojo :D
 
Dan 7. - 2.7.2021. Tulcea - Varna (Bugarska), 326 km

42jPuIO.png


Već istu večer po dolasku u Tulceu smo se raspitivali kako doći do obale mora, do samog ušća Dunava, da bi vidjeli tu veličinu delte. U hotelu su nam rekli da se motorom ne može vidjeti ništa više (od onoga što vidimo sada) ali da postoje turistički brodići s kojima se može razgledati ušće. Povezali su nas sa jednom od tih agencija i nakon razmatranja svih opcija odlučili smo se za turu od 6 sati gdje će nas, uz razgledavanje Dunava, odvesti i do Crnog mora. To nam se činilo dobra opcija bez obzira na cijenu (39 eura po osobi) jer nas je vodilo i do mora pa smo mislili da vrijedi vidjeti Dunav i sa morske strane. Bilo je i jeftinijih (i kraćih) aranžamana, bilo je i dužih, ali ova nam se činila optimalna. Dogovorili smo se da autom dođu po nas ujutro u 8 pa da jutro 'potrošimo' na razgledavanje, a popodne krenemo dalje pa do kud stignemo. Originalan plan je za taj dan bio doći do Varne u Bugarskoj ali sa novim skraćenim planom smo očekivali da ćemo morati spavati negdje bliže (od Varne).

No ipak se vrijeme poigralo sa našim planovima. Po noći je došla neka nevera, sjevalo je i grmilo i počela je kiša. Takva je bila i prognoza ali za jutro su najavljivali prolazak kiše i razvedravanje. Ipak, nakon doručka je kišica i dalje sipila, bilo je oblačno i pomalo maglovito i bilo je očito da su nam planovi razgledavanja ušća Dunava propali. Zvali smo taxi-boat i otkazali, nevoljko obukli kišnjake i krenuli na put ....

Na doručku u hotelskom restoranu još uvijek puni optimizma očekujemo razvedravanje ....:
TwlkGIj.jpg


Ipak nije bilo druge nego obući kišna odijela i krenuti kopnenim putem:
jOwLAnH.jpg


Put uz obalu Crnog mora do Constance je bio vrlo sličan jučerašnjem putu do Tulcea-e - beskrajne ravnice sa blagim brdašcima, sve, ali baš sve obrađeno, beskrajna polja vjetroparkova i prekrasna, prvoklasna cesta. Bilo je malo prometa tako da je vožnja bila fenomenalna. Tim više što nije bilo vjetra kao dan ranije (niti jedna vjetrenjača se nije okretala) tako da je sve skupa bilo fantastično.
YQCi98T.jpg


Prvo veće stajanje i razgledavanje je bilo u Constanci, još uvijek u Rumunjskoj. Grad je ogroman, posebno onaj dio prema sjeveru gdje su se na istmusu poslagali hotelski kompleksi (kao u Maiami-ju ili Sao Paulu?) uz beskrajne, ogromne (duge i široke) pješčane plaže. Misleći da je Casino i Đenoveški svetionik u tom smjeru dobro smo zagrabili u tom smjeru ali smo na kraju odustali i odmorili se uz kavu u lokalnom kafiću (jednom od desetina na tom potezu). Evo nas kako parkiramo motore nasuprot kafića .... ako bolje pogledate na cesti desno od Ročića koji stoji uz Harley-Davidsona, vidjet ćete šahtu na cesti ....
XOebnqO.jpg


.... i to dubine jedno 10-15 cm .... ja samo zamišljam kako bi bilo naletiti na tu rupu s jedno 50-tak km na sat kad ju ne možeš izbjeći .... vjerojatno nova felga i guma ....
kdGvYxT.jpg


Još prije, prilikom dolaska u grad a i u vožnji po tom dijelu obale vidjeli smo jednu žičaru pa smo rekli, ajde da pogledamo grad iz zraka. I tako pokušavamo ubosti žičaru (opet!) a kad ono primjetimo par motora sa riječkom registracijom .... WTF? .... napravimo krug i kolega sjedi u hladu uz motor - upravo su se spremali otići, rade sličan krug kao i mi ali u suprotnom smjeru .... kako je svijet mali ....
BYJYje6.jpg


Dakle, nekako pronađemo žičaru (vjerujte mi, to nije posao lak') i uputimo se u ptičje razgledavanje - ovako iz zraka sve izgleda fantastično - i stekne se lijepi dojam o veličini grada, plaža ....
CcRJbzx.jpg

pJiiMat.jpg

QE6WgeU.jpg

3fDzrYP.jpg

UjfqRgj.jpg

Qlbkwkm.jpg


Dok smo tako 'letjeli', u rafineriji koja je izvan grada izbio je požar - tako da su svakih par minuta glavnom cestom jurili vatrogasci sa upaljenim sirenama (blago njima - njihove sirene su radile!)
nwFSQoc.jpg


Nakon okončanog leta (pri čemu napominjem da se 'let' žičarom plaća u oba smjera tj. kupljena karta važi samo za jedan smjer!) krenuli smo u potragu za zgradom Casina i tim famoznim svjetionikom, ovaj puta uz pomoć navigacije. Uspjeli smo ubosti od prve, parkirali se u neposrednoj blizini i krenuli u razgledavanje. Nažalost, zgradu Casina renoviraju tako da se nije vidjelo ništa ....
mGTNacv.jpg

TcSfMcs.jpg


.... a svijetionik je možda po nečemu značajan, ali sigurno ne po veličini - mi u Rijeci imamo puno puno većeg ....
aseTXBg.jpg


Da, i u Constanci smo uočili nešto što je bio pusti sanak u Bukureštu ....
1LzXg0S.jpg


Usput smo si pogledali i nešto 'tehnike' - možda razmišljamo o tome što voziti kad 'ostarimo' .... he, he ....
pVypqZA.jpg


Razgledavanje i paklena vrućina su nas ubile tako da smo morali, prije kretanja dalje, osvježiti se sa jednim sladoledom za ostatak leja koje smo imali jer smo znali da uskoro prelazimo u Bugarsku.

Put do Varne je nije bio posebno zanimljiv - ulazak u Bugarsku je bio mučan - samo zato što se ulazilo sporo, a vrućina je bila nesnosna .... nije niti bilo puno vozila, jedno desetak, ali ono, 'vrag zel i fugu' ....

Kad smo došli u Varnu potražili smo hotel kojeg smo rezervirali ujutro kad smo doznali da dolazimo do Varne. Pronalazak hotela je bila prava noćna mora. Imali smo adresu, ali ju Google nije ispravno protumačio pa nas je vozao lijevo-desno, na mjesta niti blizu hotela .... kad smo konačno pitali jednog taksistu, lijepo nam je rastumačio gdje i kako, ali kad je vidio da smo krenuli krivo odlučio nas je voditi do tamo - i dobro da je jer smo bili na 2-3 km od hotela ('bem ti takav Google ....).

Hotel (sa 2 zvijezdice) je bio prava noćna mora, ali o tome u sutrašnjem izdanju (jer sam ujutro slikao bolje slike).
'Lošost' hotela je popravio restoran u blizini gdje se dobro (i ne baš skupo) jelo, a konobar je znao srpski pa smo se lako sporazumjeli. Ispada da su mnogi njihovi konobari radili negdje u Srbiji, Crnoj Gori ili Hrvatskoj pa odtud njihovo znanje jednog od tih jezika.

Ja u onom loncu na vrhu slike jedini jedem specijalitet restorana - dagnje. Ostali jedu večere vulgaris (ilitiga jako obične):
8SogOOQ.jpg


Nastavit će se ....

Vojo :D
 
  • Like
Reactions: marcomaza and Spori
Aha, ti voziš K-antu ?! :mrgreen:
Noup, ja vozim R-kantu .... 🥴

Sličnu K-antu sam vozio pred 15-tak godina jedno 40k kilometara i ostao razočaran u usporedbi sa R-kantama .... IMHO najgora R-kanta je daleko bolja od bilo koje K-ante ....

Vojo :D
 
  • Like
Reactions: hondimir