Krpanje plastike

snake123

Well-known member
Zna li netko gdje bi se ovo moglo popraviti?
Radi se o plastici repa na er6. Puko je spoj plastike i "rupe" za prihvat. Ovo se još vidi krpanje nekim silikon il' plastikom od starog vlasnika koje je sad popustilo.
Zvao sam variolast Al oni kažu da ne mogu .
 

Attachments

 • IMG_20240305_132225.jpg
  IMG_20240305_132225.jpg
  2.3 MB · Views: 0
 • IMG_20240305_132233.jpg
  IMG_20240305_132233.jpg
  2.2 MB · Views: 0
Nije igracka, zasto bi bio? Samo i sa njim moras znati sta radis. Ove metalne spojnice se zagriju i utope u plastiku, a ono sto ostane viriti vani otkines klijestima. Nakon toga nalijes trenutnog ljepila, pospes sodom, puhnes visak i ponovis par puta. Bude ko kamen na kraju. Ja sam sa pokusavao sa raznim dvokomponentnim ljepilima lijepiti one "zabice" na oklopima sto ih gurnes u gumene prihvate sa druge strane iznutra i nista nije drzalo kao ovo sa sodom.
 
koja je fora sode i ljepila? jel znas u cem je caka?
 
koja je fora sode i ljepila? jel znas u cem je caka?

Soda je punilo (fini prah), a ljepilo ga poveze pa to bude cvrsto "ko beton" u kratkom vremenu, samo jako je krto pa ne znam jel bi to bilo OK za ovo sto ti treba. Zna se koristit i za popravke nultog praga na gitarama (dok se ne nabavi novi jer ipak nije tako kvalitetno). Stavi se soda bikarbona na mjesto gdje treba napunit ostecenje i na to se stavi "cijanofix" koji jako brzo poveze sodu.
 
Last edited:
 • Like
Reactions: snake123 and WraGG
Inace, nije trik u sodi, nego je soda jako fini prah, ljepilo je to koje to poveze. Pricam jer sam s gitarama imao iskustva i ako je npr nulti prag palsticni, soda+ ljepilo. Ako je od kosti (slonovaca), onda se smrvi malo slonovace u fini prah umjesto sode bikarbone iako u nedostatku slonovace je i soda prvi izbor jer je lako dostupna. Ali da ce biti kao materijal koji nije ostecen - nece, barem ne s ovim sto sam imao iskustva (zica gitare/bassa klizi preko toga dok se napinje nastimavanjem i ona to puno brze izgloda nego da je orig. materijal u pitanju).
 
Ako želiš popraviti kako bog zapovijeda, ja bih sljedeće:
Napravi kalup od kartona u kojem možeš fiksirati rep i rupu da stoje kako odgovara na motoru, da prati linije plastike i tog plastičnog pera, ali sa 4-5 mm lufta okolo. Onda izvadi iz kalupa, razvali to što je ružno, obrusi, uredi kako ti se dopada. Zatim borerom 3-4 izbuši nekoliko rupa u peru i u plastici.
Onda uzmi neko dvokomponentno ljepilo (ja bih uzeo Wurth 2K replast) i zajedno sa plastikom i perom sve stavi u kalup. Nakon 24-30 sati izvadi to sve, skini karton i onda si uzmi i brusi da ti bude kako ti paše, ali da ostane 2 mm ljepila preko original plastike. I onda prešpricaj.

Ljepilo je odlično, a rupice u plastici i peru služe da ljepilo prođe kroz njih i da "drži" da se ne razdvoji, tj. da teže pukne ponovno.

Metoda sa utiskivanjem metala i onda zalijevanjem 2K ljepilom je još bolja, ali, po meni, puno teža da izgleda skoro pa originalno.
 
 • Like
Reactions: singlica
dobra stvar je sto je to ispod sica tako da se ne vidi pa estetika nije presudna..
koliko je vazna wataza onih pistolja za varenje sa spajalicama... kod nas sam nasao od 50w a ali ima 100+ W (kako koji), al ovaj za 50 imam sutra a ovaj sa alija kad se kinez sjeti poslati
 
Može i lemilom i klamama kao ja.🤔
 

Attachments

 • IMG_20221217_115058.jpg
  IMG_20221217_115058.jpg
  1.4 MB · Views: 0
brzo lijepilo + soda navodno ne podnosi da na to da odnekut kapne neko ulje na to, osobno nisam isprobavao, niti što lijepio na taj način. Samo prenosim. A i opeko sam se na te jeftine youtube metode više puta, uvijek ima neka začkuljica. A i to što je navedeno, da je smjesa krta nije plus.
Vjerojatno postoji neka dvokoponentni specijalizirani proizvodi ćime se da vjerojatno rekonstruirat, znam da je tu neki lik tu u kvartu negdje nešto tako kupovao dok je vozio motore, to onda ni nisi mogao kupit u slobodnoj prodaji, nego na firmu. Neš kao profi, nije jeftino jer išle dvi tube u mješalicu/pištolj koji se sasuši nakon nekog vremena pa samo za ovako malo se ne isplati. A i neznam ime proizvoda, jbg nisam neš pomogo, ali ima gore što odgovorili dobrih ideja :)
 
Odeš do autolimara, skoro svi imaju fen na vrući zrak, navari ti komad plastike i probuši rupu za vijak. 10-20 minuta posla i držalo bude vječno.