Prvi motor(recimo ) kako je počelo POSTANAK

Kawah

Well-known member
Kao što sam naslov kaže,a vratiti ću se sjećanjem u sad već davnu 1988mu .Mislim si ,pisati ću bez ispravaka,onako kako mi dođe u glavi ,bez prepravljanja ,uljepšavanja,.  šminkanja .Mislim si ,možda će nekome od Vas iz mlađih generacija ovo nešto reči ,značiti ,poručiti .Ili što drugo već.Ili Vama starijima ,iskusnijim mačićima možda vratiti sjećanje na nešto slično .Dakle ,osamdesetih ,ili tamo devedesetih nije bilo lako doći do bajka ,nekog ozbiljnijeg bajka . Čast izuzecima kojih je bilo ,ne znam ! Nisam nikad spadao u tu skupinu ,sferu ,vidokrug ili kako već .Ali ,željelo se ,htjelo se ,sanjalo se . Gledajući postere ,ine junake po Automagazinima,nabavljenim Motorradiama ,Motociklizmu  izTrsta.A moja ulica ,moj dio sela vrvio je s klincima Vratimo se iz  moje generacije koji su stasali na malim Tomosima ,Puchovim remenašima i sličnima.Tko je imao kakvu staru Jawu, Mz,kakvog Talijana ili Talijanku ,možda starog zundapa,e taj je bio kralj. A kraljeva nije bilo ni na pomolu .Vratimo se još dvadesetak godina unatrag. Sedamdesete su .Moj se pokojni otac oženio ,došao u u zetsvo što se kod nas kaže ,u mome kraju .Budući da je i moj djed bio sklon moto svijetu još od onih predratnih dana,tako je i moj otac došao na plodno tlo što se motora tiće . I odlučiše oni tako zajedničkim snagama kupiti tada novi Apn 4 ,što je u ono
vrijeme bio za našu obitelj (njihovu obitelj) popriličan poduhvat ,što će se mnogima ovdje učiniti smiješnim .Potkrijepiti ću to jednom fotkom iz starog albuma ,samo da tu sliku ,naravno crno bijelu ,pronađem .Sutra ću dalje ,ako uhvatim vremena .
 
  • Like
Reactions: pa3q
:brush: :tetter: :liza:

Pratim
 
8) koPart tu ,što bi rekli na engleštini .Dakle ,da se vratim malo na prvi dio . Sedamdesete su,Juga u zamahu gradnje ,kupovine ,kredita ,hrvatskog proljeća ,iseljavanja stanovništva trbuhom za kruhom . Tko nije morao nije ni išao ,mnogi su morali ,pa tako i moj pokojni otac.Da razjasnim ,kao kvalificirani tesar ,kasnije stolar ,u firmi u kojoj je tada bio zaposlen jedva je s majkom spajao kraj s krajem .Bez početnog kapitala ,nasljeđa i neimaštine ,a ponajviše zbog toga što nikad u životu nije uzeo kredit ,niti bilo kakav oblik pozajmice, a želeći što bolje zbrinuti svoju obitelj ,odlučio se na rigorozan potez spakiravši skromni kofer i uputio se pravac preko grane u potragu za boljim životom ,za nas ,mene ,sestru i kasnije rođenog brata .Ostavši sama ,mati se je na najbolji mogući način brinula za nas ,tada uz pomoć njenih roditelja,beskrajno im hvala na tome .Djed me znao onako kao dvo,trogodišnjaka posjesti na sjedalo tog Apn4,oranž boje i prevesti me njemu znanim putevima ,još tada neasfaltiranih i prepunih rupa i prašine koja se dizala iza nas. Koji filing ,još i danas osjećam u nosu miris spaljenog dvotaktola i prašine koja mi se znala uvući u nozdrve.Ne znam kako vas druge služi sjećanje ,ali mene služi dobro i mogu odvrtiti film čak do trenutka kad sam ko skoro dvogodišnjak završio u bolnici zbog bruha( preponska kila se stručno zove ,ako je ,valjda je).Dakle ,u tom dobu jedini koji su imali kakav ,takav bajk bili su : susjed Ivo s famoznim MZ televizorom ,mislim da je bio 150,par tih Apnova ,već rabljeni trobrzinci ,šaltung na ručki gasa ,jedan Puch remenaš,jedan Tmz švrćo i to je bilo uglavnom to .Jel' zaraza zavladala već tada ,vjerovatno je .Jer i danas kao pedesetogodišnjak osjećam isto kao i onaj mali dječak posjednut na sjedalo ispred mog djeda ,držeći se sitnim ručicama za pravi kromirani upravljač ,gledajući se u ogledalce pravog kromiranog retrovizora .Kako su godine prolazile ,polako sam rastao i kao šestogodišnji dječak polako palio motorić ,onako poskrivečki . Naravno ,praveći se važnim pred prijateljima ,Felixom,Šepavim ,pokojnim Koščicom i njegovim bratom Dragecom .Uostalom i oni su činili isto dok se nismo svi zajedno osmjelili i krenuli na vožnje lokalnim puteljcima do zadnje kapi benzina u rezervoarima ,počesto gurajući prazne makine kući . Granulo neko sitno sunašce,palim pilu za kratak popodnevni đir . Nastavljam u revijalnom tonu .  8)
 
  • Like
Reactions: Matozd and Luke
pratim i ja,inace ja spadam u mladu generaciju,tj u ratnu generaciju,tako da mi je veliki gust,ovakve tekstove citati,samo ti pisi,a mi cemo citati i uzivati. (y)
 
Ima tu dosta fušeraja, Puch nije bio remenaš, šaltung nije bio na ručici gasa nego na lijevoj, na ručici kvačila...
Ali dobro, da vidimo dalje😀😀😀
 
  • Like
Reactions: Luke
letecideda said:
Ima tu dosta fušeraja, Puch nije bio remenaš, šaltung nije bio na ručici gasa nego na lijevoj, na ručici kvačila...
Ali dobro, da vidimo dalje😀😀😀
U pravu si ,na ručici zajedno s ručkom kvačila ,aluminijska Magura, Puch je imao lanac za pedaliranje i uz njega klinasti remen . 8)  (y)
 
Kawah said:
U pravu si ,na ručici zajedno s ručkom kvačila ,aluminijska Magura, Puch je imao lanac za pedaliranje i uz njega klinasti remen . 8)  (y)
Puch je imao lanac, znam jer sam ga imao 72-ge..
Tomos je imao remen ali samo kao neku vrstu kvačila! Jednoga kompletnog u dijelovima još imam u šupi!
Fora je bila namazati remen sa masti i onda turirati, kad je remen uhvatio bila je vožnja na zadnjem...dva tri metra😀😀😀
 
Jeste bili podli vi u vašoj ekipi. Mi nismo išli tak daleko,osim nabiti nešto u lulicu ,neki papir ili sl.  da kompa ne može upaliti . :LOL: (y)
 
DamirK said:
Samo pisi, bolje kuplung u krivoj ruci nego prosvjedi na grani  (y)
Ak si džek ,pridruži se medicinskim sestrama i tehničarima ,tebi su nadomak .Bar da budeš moralna potpora . (y) :LOL:
 
drugi dio izašao.....
ovo je otišlo korak predaleko.....

jel se može na početak staviti znak "zahtjevna dionica za pismene".....
 
Ajd ohladi malo ! Il' si pismeno nepismen ili nepismeno pismen .Daj se odluči .  :LOL: :021: :misli:
 
mislim da ti samo daje dobar savjet.
al ok, dunning krugerov efekt ne možeš tako lako osporiti...
 
Kawah said:
Ajd ohladi malo ! Il' si pismeno nepismen ili nepismeno pismen .Daj se odluči .  [emoji38] :021: :misli:
A gle, čovik ti samo želi reć da bi sve možda bilo zanimljivije kad bi, umisto šta pišeš, tekst iz glave diktira nekome tko zna koristit tipkovnicu.

:neznam:



Sent from my toilet seat using HTC FartPhone

 
Anticitizen419 said:
mislim da ti samo daje dobar savjet.
al ok, dunning krugerov efekt ne možeš tako lako osporiti...
Nemoj vrijeđati ,ne poznajemo se privatno .Ako želiš čitaj ,ako ne preskoči  .O ničijoj inteligenciji ne želim raspravljati .Ne ovdje . 8) :021: