put na Stelvio iliti "Alpinizacija 2017" ;)

biker4life

Motorator
Razmišljao sam otvarati li temu ili ne, ali kako smo gotovo cijelo putovanje imali lijepo vrijeme, šteta bi bila to ne podijeliti sa drugim putnicima ovdje na forumu. Dugo nisam pisao ništa po forumu, nemam vremena, a iskreno ni previše volje, ali ovo je ajmo reći đir o kojem vrijedi napisati riječ-dvije. :D Na kraju krajeva, godinama sam čekao da se sve posloži da ovo odvezem.

Iskusni i teoretičari neka preskoče temu, sve u ovoj temi je već viđeno. (y)

Slika nema puno, više sam vozio nego slikao, jednostavno nismo puno razmišljali nego samo uživali. Godišnji odmor u punom smislu riječi (i dnevne km idu tome u prilog)!

Krenuli smo u ponedjeljak (31.07.) ranom zorom, s ciljem da izbjegnemo gužve i velike vručine. Cilj prvog dana bilo je nočenje u Austriji, a plan je putem bio posjetiti Mangart. U 05,30 smo krenuli od doma, već je bilo prilično toplo. Autocestom do slovenske granice, pa obilazno oko Trsta, dalje starom cestom uz more do Duina. Vrlo zanimljiva (iz vozačke perspektive) dionica Duino-Gorizia. Opet ulazimo u Sloveniju, prolazimo Novu Goricu i dalje dolinom Soče. Poznate ceste, ali sporo napredujemo, dosta prometa, radova, privremena regulacija, semafori, radari... :bored: Inače se dolinom Soče da fino peglati ali ovo valjda nije bio jedan od tih dana. Tko nije bio, usput se isplati vidjeti Kobarid (posjetili lani), te prije toga mjestašce na samoj cesti - Kanal.

Slike od lani - Kobarid (slika 005).

Prva pauza - Bovec. Točenje goriva i kafe/doručak u centru.

uHNQaSA.jpg


YMwGKGJ.jpg


Vrijeme idealno, slike sve govore. Nastavljamo dalje. Ubrzo počinje uspon. Skrečemo na Mangart.

vnf1E2s.jpg


huov63H.jpg


Cesta koja vodi na Mangartsko sedlo (2.072 mnv) najviša je cesta u Sloveniji, a sam Mangart sa svojih 2.679 mnv je treći najviši vrh u zemlji.

Vožnja do gore je sve samo ne gušt pogotovo ako imate afiniteta prema kakvoj angažiranijoj vožnji, osim možda ako vozite kakav lagani supermoto. Ima odrona, usko je, ali sve je to manji problem - jednostavno ima dosta prometa, pojedinci u autima ne paze ili nisu dorasli cesti, a vozači kampera i kombija da ne govorimo. Ako volite avanturu ovo je cesta za vas. :mrgreen:

VS1Gj29.jpg


Naša sreća ili nesreća je bilo idealno vrijeme - a sa time dolazi i gužva. Ipak, uživali smo. Pogled oduzima dah.

ugLJQFQ.jpg


tJGOArg.jpg


OpRureg.jpg


Ulaz na Mangart stoji 5€.

Nastavljamo dalje. Prvi prijevoj na našoj ruti - Passo Predil, tj. slovensko-talijanska granica.

Pogled na slovensku stranu:
aGVk5fb.jpg


Ovdje smo već bili pa žurimo dalje. Spuštamo se na jezero Predil.

m6ecHCE.jpg


Kratka stanka pa krečemo dalje. Passo Sella Nevea bio je idući, a nakon toga slijedila je dosadna dionica prema Tolmezzu i dalje na sjever. Tu smo prošli Passo Monte Croce Carnico i ušli u Austriju. I ovdje su nešto kopali tako da se to putovanje odužilo na cijelo popodne.

oPlLGS5.jpg


Moram preporučiti Bierhotel Loncium u mjestu Mauthen. Tu smo nočili i imam samo riječi hvale, od smještaja preko hrane (večera i doručak) do garaže za motocikl. Vrijedi se vratiti iako nije toliko blizu Grossa.

Ruta prvoga dana: https://goo.gl/maps/Ytmof7tyHyx


---​


Jutro prije polaska na Gross, garaža je puna. :mrgreen:
ry7cl38.jpg


Svanulo je predivno jutro, sunčano, bez oblaka, malo friško i vjetrovito, valjda idealno obzirom na datum.

4LbjRyR.jpg


DpWOVmV.jpg


la3q233.jpg


t6Jia5Q.jpg


QgEIuY1.jpg


hwz4WP3.jpg


Na vrhu (Edelweißspitze) vrijeme savršeno.

Ulaz na Gross je 26,50 € za motocikl.

9JU6fGL.jpg


tEYlM7L.jpg


Ovdje možete uživo pratiti situaciju po Grossu: https://edelweissspitze.panomax.com/?cu=en-GB

Iduća postaja - Cortina d'Ampezzo i Passo Giau. Prvo smo stali u Cortini na check-in, ostavili kufere pa se zaputili na prijevoj.

Nt0ypHe.jpg


ahtlgYL.jpg


Ys44sLA.jpg


W5tN6JR.jpg


PfUlwV0.jpg


Giau je predivan, iako vjerovatno više orijentiran planirarima nego bikerima. U Cortini i okolici ima stvarno jako puno radara (Autovelox), ali su uglavnom ofarbani u narančasto pa ih se da uočiti na vrijeme.

Ruta drugoga dana: https://goo.gl/maps/d7HAbBKYsby + nešto lokalnog vozikanja i malo pješačenja


---​


Jutarnji pogled sa terase hotelske sobe:
EqKoqDP.jpg


Inače iz Cortine smo otišli lagano razočarani. Ukratko skupo, a osrednje. Od smještaja preko hrane do detalja. Razvikano i ništa više.

Treći dan. Odmah ujutro "pali" su redom Passo Falzarego, Passo Valparola i Passo Gardena. Imali smo prognozu da kiša stiže za nama pa smo malo požurili. Vrijeme još uvijek idealno, malo prometa, asfalt za poželjeti.

0WyGKxP.jpg


wL5Ol4w.jpg


qZYOMU0.jpg


Od La Ville do Bolzana teško bi mi bilo reći dali je bilo više Autoveloxa ili "živih" plavaca sa radarima. :? Plan je bio posjetiti i Passo Sella ali on je srijedom rezerviran samo za bicikliste (zatvoren za promet).

Nakon Gardene slijedili su kilometri koje je trebalo "odraditi" i prebaciti se na drugi dio našeg puta. Mjenjaju se dosadne i zanimljive dionice a negdje proći Merano sustigla nas je vremenska prognoza. Kisnuli smo zadnjih 100tinjak km do mjesta Resia ali kako je asfalt dobar nije nam kvarilo prosjek. Kad smo stigli na odredište nebo se otvorilo, ali isto tako kroz sat-dva došlo je sunce, tako da smo predvečer posjetili Lago di Resia (potopljeno selo), te Passo Resia. Uz to smo dobro i ne preskupo jeli ovdje: https://goo.gl/maps/NgjfEv1Mvr62 Napominjem ovo jer se pokazalo kako je na sjeveru Italije umijeće nači dobar restoran neovisno o cijeni. :?

arZPjIG.jpg


ywDs41F.jpg


OxANixU.jpg


ALR6wWp.jpg


Ruta trećeg dana: https://goo.gl/maps/uvaqkBe8UyL2


---​


Četvrti dan. Stiglo je i to jutro. Polazak za Stelvio - cilj ovog putovanja. :D :biker:

xDD16Vy.jpg


9xRNwMQ.jpg


fVD1jmj.jpg


IeLuqWE.jpg


nxo6o5T.jpg


iIbXItg.jpg


Kako sam napisao u drugoj temi - ovo je turizam teški. Pogotovo nama koji se vozimo Plominkom i sl., ove serpentine pogotovo na sport-touring motoru sa 4 redna cilindra, nema tu adrenalina. Puno zanimljivija mi je bila dionica sa druge strane, prema Bormiu.

VlHq4l7.jpg


Prvo smo popili kafe na vrhu, malo prošetali, a onda i ručali. :mrgreen: Ugodna 2 sata na vrhu. A onda smo krenuli dalje jer smo opet primjetili oblake. Da nam ne pokvare prosjek svih suhih prijevoja do sada. 8) Iduća postaja - Bormio.

kZsrUtS.jpg


KdOPD93.jpg


pXwjMfc.jpg


mHjuJhT.jpg


FyftKaC.jpg


Nakon Bormia uslijedio je još jedan poznati prijevoj - Passo Gavia. Sa strane Bormia to ne djeluje strašno, ali kako su km prolazili tako smo imali sve više respecta prema cesti.

1oiy4dz.jpg


49UQUEY.jpg


YN6PJjZ.jpg


Mislim da je Gavia ajmo reči "najrustikalniji" passo od svih. Ima dionica koje ne praštaju, ograde nema, nema ni prometa puno, a na vrhu baš ni puno vegetacije.

FAxWDyE.jpg


R8YksPe.jpg


7jUffCt.jpg


WvZ2OT7.jpg


V4jTUal.jpg


5QwXIan.jpg


eApUNxU.jpg


jG2e0Gw.jpg


Nastavili smo dalje prema našem odredištu - mali gradić prije Trenta, San Michele all'Adige.

To bi bilo to: https://it.wikipedia.org/wiki/San_Michele_all%27Adige#/media/File:San_Michele_all%27Adige-panorama_from_west.jpg
Cesta dolje desno dolazi sa sjevera, a žuta zgrada na samom ulazu u mjesto je hotel u kojem smo spavali, za kojeg usput sve pohvale. Najmodernije zdanje na našem putu, jedino klimatizirano, uredno, čisto i sa sigurnom garažom za motocikl, a još i - najjeftinije.

https://goo.gl/maps/s9GNbFAa5KP2

Putem do hotela prošli smo i Passo del Tonale. Valjda najsličniji poznatim cestama oko Plomina. Porubili smo gume da se ne vračamo doma kao potpuni turisti.

VmORPMu.jpg


Ruta četvrtog dana: https://goo.gl/maps/5hN4guJd3W62


---​


Peti dan. Nema više slika. :mrgreen: Da ne dužim previše. (y)

Inače peti dan je bio udarni. Sa planinskih 10-20*C spustili smo se na 38-42*C, to su bili baš oni udarni dani (toplinski val), a i geografski se ne može ne očekivati vručinu početkom kolovoza. Zaokružili smo Lago di Garda. Ali ne samo njega. Odvezli smo i "Gardine Alpe" te poznatu planinsku cestu iznad Garde. Na vrhu smo popili kavu sa valjda najljepšim pogledom na putu (osim Stelvia). Posjetili smo i potopljeni dvorac na jugu jezera, ali brzinski. Pretoplo je bilo.

vq5f1pF.jpg


6OcRZkN.jpg


Mzs2DDc.jpg


Mislim da bi samo ova vožnja oko jezera mogla imati svoju temu, ali o tome drugom prilikom, dosta mi je. :mrgreen:

Ruta petog dana: https://goo.gl/maps/zvyZALbdcuP2


---​


Šesti dan - povratak u realnost. :? Otprilike bi to ovako izgledalo: https://goo.gl/maps/tAq8AWn3rdC2 +/-

Ne treba napominjati da je put bio paklen po tim vručinama. Oko podne smo stigli u Monfalcone, kako je to grad koji dobro poznam, ručali smo, a onda smo se zadržali kod neke moje rodbine do uvečer jer je bilo nemoguće voziti po takvoj vručini. Oko 17,30 smo krenuli za doma. U Kopru kolona do HR granice. Takvu kolonu tamo nije uputno pretjecati. Okrenuli se i preko Bertoki na Sv. Luciju. Par auta pred nama, odmah nas propuštaju. Pao je tako neplanirano i Passo Portole :mrgreen: pa smo zaokružili vožnju na 20 prijevoja. Nisam sve spomenuo jer su neki zaista "sporedni" i da nema tabele nebi se ni išlo za time da je passo. Rute po danima su okvirne, bilo je i dosta vozikanja lokalno.

Zanimljivo da je cijelim putem nevrijeme bilo jedan dan iza nas - Austrija, Cortina, Lago di Garda, dan nakon nas pogodila su ih zaista extremna nevremena. Imali smo puno sreće.

Sve u svemu ugodna vožnja, ne previše zahtjevna zbog malog broja dnevnih km. Sa lokalnim vožnjicama to je izašlo 1.992 km kada sam ušao doma u garažu. Iskusnijama vjerovatno nezanimljivo, međutim kako je meni ovo bio prvi odlazak na Stelvio, meni osobno vožnja za pamčenje. Pa neka tim povodom ostane ova tema za sječanje. :mrgreen:

Slike su izgubile na kvaliteti jer sam ih maximalno smanjio za forum.

U planu je bilo ponovno posjetiti Bled, Bohinj i okolicu, ali kako smo to prošli i lani
(LINK) i 2015. (LINK) to smo ovaj put izostavili.

Ako imate kakvih pitanja pitajte, kad stignem doći online odgovorim. (y)



 
jako lijepo  (y)
 
Super putovanje ! (y) Kako smo zajednicki zakljucili i prije odlaska na put, imali smo slicnih ruta i u jako bliskim datumima :) Nadam se da ste skontali one 2 sive kamere na Passo Giau - totalno nelogicno mjesto, nigdje nicega, samo livada, a ogranicenje 50 km/h... Stvarno ima puno kamera. Toliko puno da covjek pomisli da je skoro pa nemoguce otici u Alpe i vratiti se, a da te bar jedna nije negdje uslikala...  :) Samo na ulazu u Cortinu sam izbrojao 3 kamere u 100 metara
Spremam i ja svoj putopis pa ce biti ovih dana, tek sam se sada u nedjelju vratio sa puta pa dok stignem sve napisati...
 
esso_sa said:
Super putovanje ! (y) Kako smo zajednicki zakljucili i prije odlaska na put, imali smo slicnih ruta i u jako bliskim datumima :) Nadam se da ste skontali one 2 sive kamere na Passo Giau - totalno nelogicno mjesto, nigdje nicega, samo livada, a ogranicenje 50 km/h... Stvarno ima puno kamera. Toliko puno da covjek pomisli da je skoro pa nemoguce otici u Alpe i vratiti se, a da te bar jedna nije negdje uslikala...  :) Samo na ulazu u Cortinu sam izbrojao 3 kamere u 100 metara
Spremam i ja svoj putopis pa ce biti ovih dana, tek sam se sada u nedjelju vratio sa puta pa dok stignem sve napisati...

Koliko sam shvatio na Giau su te kamere sa "južne" strane tj. kada se ajmo reći odlazi iz Cortine, onda nakon prijevoja. Mislim da čak ima i tabela sa upozorenjem. U Cortini ima brdo kamera, uglavnom narančastih, a i po ostatku sjeverne Italije također. U više navrata sam vidio i da su se lokalci zaboravili, blicaju kao lude. :? Trudio sam se paziti ali obzirom na km sigurno će stići čestitka od negdje, mislim da sam prošao kraj više od 100 kamera putem (to su one koje sam znao da su tamo :mrgreen: ).

(y)
 
biker4life said:
Koliko sam shvatio na Giau su te kamere sa "južne" strane tj. kada se ajmo reći odlazi iz Cortine, onda nakon prijevoja. Mislim da čak ima i tabela sa upozorenjem. U Cortini ima brdo kamera, uglavnom narančastih, a i po ostatku sjeverne Italije također. U više navrata sam vidio i da su se lokalci zaboravili, blicaju kao lude. :? Trudio sam se paziti ali obzirom na km sigurno će stići čestitka od negdje, mislim da sam prošao kraj više od 100 kamera putem (to su one koje sam znao da su tamo :mrgreen: ).

(y)

Sad me vec plasis.
Ja sam vidio samo jednu.  :misli:
 
s vremenom se čovjek navikne živjeti sa njima, najbitnije je usporiti kroz naselja, vani ih uglavnom nema... (y)

u cortini smo imali jednu 50m od hotela, kasnije zadnja 2 nočenja isto

ne slikaju sve kamere motore, ima više modela, neke nemaju mogučnost snimanja odlaznih brzina (kako koji model) - uhvatio sam wifi u hotelu pa istraživao :mrgreen: :mrgreen:
 
biker4life said:
baš sam stavljao u drugu temu, ovo je gross
http://www.motori.hr/forum/index.php?topic=227537.msg4783861#msg4783861

a po italiji uglavnom narančaste kutije ili stupovi veličine čovjeka, autovelox upiši u google :?

...uglavnom prazne kutije  8)
 
biker4life said:
Koliko sam shvatio na Giau su te kamere sa "južne" strane tj. kada se ajmo reći odlazi iz Cortine, onda nakon prijevoja. Mislim da čak ima i tabela sa upozorenjem. U Cortini ima brdo kamera, uglavnom narančastih, a i po ostatku sjeverne Italije također. U više navrata sam vidio i da su se lokalci zaboravili, blicaju kao lude. :? Trudio sam se paziti ali obzirom na km sigurno će stići čestitka od negdje, mislim da sam prošao kraj više od 100 kamera putem (to su one koje sam znao da su tamo :mrgreen: ).

(y)

Dvije su definitivno, sa juzne strane i u jako malom razmaku. Ima upozorenje i ogranicenje na vrhu prijevoja uz tablu sa nazivom prijevoja (eto slika, pozirao sam pored :LOL:) (y)

A evo i lokacije gdje su (ne bi ni ja znao da me nije upozorila ekipa sa foruma (y))

Prva
https://www.google.com/maps/@46.4856574,12.0447969,3a,75y,301.55h,78t/data=!3m6!1e1!3m4!1s2LVk9ICFbWwhHgIrldolsQ!2e0!7i13312!8i6656

Druga
https://www.google.com/maps/@46.4859837,12.0387971,3a,75y,319.82h,80t/data=!3m6!1e1!3m4!1sy8c2IOXluSMWTYw6_TQ_xQ!2e0!7i13312!8i6656

 

Attachments

  • IMG_1392.JPG
    IMG_1392.JPG
    1.2 MB · Views: 424
esso_sa said:
Dvije su definitivno, sa juzne strane i u jako malom razmaku. Ima upozorenje i ogranicenje na vrhu prijevoja uz tablu sa nazivom prijevoja (eto slika, pozirao sam pored :LOL:) (y)

A evo i lokacije gdje su (ne bi ni ja znao da me nije upozorila ekipa sa foruma (y))

Prva
https://www.google.com/maps/@46.4856574,12.0447969,3a,75y,301.55h,78t/data=!3m6!1e1!3m4!1s2LVk9ICFbWwhHgIrldolsQ!2e0!7i13312!8i6656

Druga
https://www.google.com/maps/@46.4859837,12.0387971,3a,75y,319.82h,80t/data=!3m6!1e1!3m4!1sy8c2IOXluSMWTYw6_TQ_xQ!2e0!7i13312!8i6656

na grossu je na onom slijepom odvojku za Kaiser-Franz-Josef-Haus... isto 50 ograničenje

nema street view u austriji...
 
Kojom cesto si se to vozao iznad jezera garde i u kojem tocno mjestu si imao onaj prekrasan pogled.
Bravo za voznju....to je to.,,.
 
vlais ng said:
Kojom cesto si se to vozao iznad jezera garde i u kojem tocno mjestu si imao onaj prekrasan pogled.
Bravo za voznju....to je to.,,.

mjesto se zove Vesio, a ovo je lokacija https://goo.gl/maps/L7i3Pnv3EZ42

ne vidi se jezero ali lijepo je, pogotovo kada je dan čist a bio je
kontrast u odnosu na gužvu i sparinu na jezeru
taman za malo odmoriti prije nastavka vožnje :paper:

ono što mnogi idu posjetiti je ona uska cestica iznad jezera (kroz usjek), iskreno ne vrijedi zbog toga ići tamo, zanimljivi dio ima valjda 100 metara :mrgreen:


to je ovo :

https://www.youtube.com/watch?v=oDKTjcppwRo

https://www.youtube.com/watch?v=Kkh9K26v2pA

izgleda spektakularnije nego što jest... ok drago mi je da sam bio ali po alpama ima takvih dionica vagon

imam i ja negdje snimku ali nemam volje uploadati

ostatak (SP38) je ok ali ništa spektakularno

cesta oko jezera također nije neki ludi doživljaj, lijepo je sve to vidjeti i doživjeti ali nakon svih tih prijevoja nije nešto posebno
zapadna obala je fora ali postane monotono + gužva je
južna strana je pakao (gužva, gužva i gužva)
istočna strana nije ništa posebno, gužva je ali ako se netko želi kupati ok je
sjeverna strana je otprilike kao u centru opatije u sred sezone, znači gužva
:mrgreen:

ako netko želi vidjeti gomilu skupih i egzotičnih automobila na pravom je mjestu (amg i m modeli su normalna pojava, govorim o skupljim stvarima)

znamenitosti ima raznih, jedna od poznatijih je potopljeni dvorac na jugu

sve u svemu od cijele ture ovo je dio na koji bi se zadnje vratio... nije loše ali nije spektakularno (y)

ako se čovjek zatekne u tim krajevima vrijedi vidjeti, ako ne nije neophodno...
 
ono što još valja napomenuti je da je odvesti krug oko jezera veliki zalogaj pogotovo po vručini, iako kilometarski to ne djeluje kao neki izazov

prometa je puno a ograničenja su niska, ima kamera i nema jurnjave i to traje i traje

mi smo možda pogriješili time što smo po toj vručini išli cijeli krug, a ne se vratili nazad nakon ove ceste kroz usjek

inače na spustu do jezera prošli smo još jedan passo, čini mi se passo balino
 
biker4life said:
Ja sam mislio da čemo se sresti na Stelviu ili barem na Grosu. :mrgreen:

Znači kamere testirane... :mrgreen:

Na Grossu smo bili 15.06 , a na Stelviu na žalost još ne, a na/oko Lago di Garda se spremamo, ali izvan sezone, možda polovinom rujna ili pak na proljeće iduće godine. U Sirmioneu smo bili na povratku iz Francuske krajem travnja ove godine i nije bilo neke pretjerane gužve, tako da je to možda termin kada se mogu izbjeći gužve na obilasku jezera.