Sarajevo

zoki-op

Active member
Što se isplati/vrijedi/stigne pogledati u 1 i pol dan u Sarajevu? I naravno kamo na ćevape?
Molim da odgovaraju samo oni koji znaju o čemu pričaju.
Hvala.
 
Cevapi ili Dedo Mrkva ili Petica(Ferhatović)

Baklava - SarajBosna na čaršiji ..


 
darko_b said:
Cevapi ili Dedo Mrkva ili Petica(Ferhatović)

Baklava - SarajBosna na čaršiji ..
[/quote

Tam sam pitari jedu, za kulere je ljoZe  :mrgreen:
 
Mocippaldi said:
darko_b said:
Cevapi ili Dedo Mrkva ili Petica(Ferhatović)

Baklava - SarajBosna na čaršiji ..
[/quote

Tam sam pitari jedu, za kulere je ljoZe  :mrgreen:

I pitara
I Skripara
I sakama
I nogama
I puskama
I letvama
za tog Zeljeznicara
 
Za 4-5 KM (za dvoje) odveze te taxi na Bijelu tabiju odakle vidiš veliki dio grada, pješice nazad do Baščaršije imaš 15-ak minuta hoda i usput pogledaš Žutu tabiju i utvrdu iz doba Austro-Ugarske.
Obavezno obiđi Baščaršiju na kojoj su Gazi Husrev-begova džamija, Sebilj, Sahat kula, Gazi Husrev-begov Bezistan... U obilasku Baščaršije naići ćeš na ćevapdžinice Željo 2, Mrkva i Ferhatović i u koju god uđeš nećeš pogriješiti iako su meni najbolji kod Želje.
Kad pređeš Miljacku pogledaj Inat kuću, At Mejdan - muzički paviljon, Latinska ćuprija (Principov most), Carevu džamiju i Crkvu Sv. Ante Padovanskog.
Sve ovo obiđeš za pola dana, ostaje ti još dosta vremena da obiđeš mjesta koja nisu u strogom centru grada.  (y)
 
Inat kuća.....odlicna prica o njoj..
 
Željo rulz :mrgreen: kad su cevapi u igri 8klub Sloga i AG-tamo "naletis" na dobru dusu koja ti glumi turistickog vodica :wink:
 
Odi na kobase u Pivaru i pozdravi Čuketa u "Ježu"...

Sent from my LG-D802

 
i obavezno u pivnicu,u sklopu sarajevske pivovare :0648: na crno sarajevsko od litre :0648: i nefiltrirano :mrgreen: (nemoj priko 3 dcl :LOL: ) i u vilu park,kod igora na cugu (y)
 
I na kavu u Spazio Caffe... Ili odi u Spazio boutique u BBI centru (podrum) i potrazi Timura i reci mu da sam te ja poslao neki ti napravi dobru kahvu ;)


 
Osim ovih gore uobičajenih, komercijalno-turističkih prijedloga, svakako posjeti bilo koju aščinicu i dobro se tamo najedi jer čevapi, ali baš nigdje u sarajevu, meni nisu bili dobri.
Sarajevska pivnica preporuka za večernji izlazak (govorim iz perspektive starije populacije  :wink:) a ujutro, prije kave svakako kušaj salep (ako ga možeš igdje pronaći).
Kad se dobro najedeš, pješice se uputi na Žutu tabiju, mjesto nevjerojatne meditativne snage na kojem je, kažu Meša Selimović provodio sate i dane i mjesto gdje je izrečena legandarna rečenica iz, nama starijima, kultnog filma Valter brani Sarajevo: "Sehen Sie diese Stadt? Das ist Walter! "
Odatle, polusatnim hodom uzbrdo, doći ćeš na Bijelu tabiju a u obližnjem restoranu (ako je još uopće otvoren) kušaj dobru puru.