Savjet za motor i autoškolu u Zagrebu

MIK0

Active member
Feb 20, 2012
2,067
15
38
44
Isle of Pag
Savjet za autoškolu - bilo koja (najjeftinija) samo da zadovoljiš normu.
Nakon toga uplatiš školu vožnje na Grobniku da doista naučiš voziti, pod time ne mislim da moraš imati afiniteta za stazu nego jednostavno da prođeš školu sigurne vožnje.
Prednost takve škole je višestruka.
1. u najkraćem mogućem roku ćeš steći znanje (možda i više znanja) za koje je drugima trebalo godine i godine na cesti,
2. u startu ćeš naučit ispravno vozit što je puuuuuno bolje nego "starog psa učit novim trikovima" jer u kritičnim trenucima je gotovo nemoguće zanemariti ono što si godinama uvježbavao,
3. uložen novac ti se vraća kroz sigurnost - prvenstveno za tebe, a onda naravno i za limariju tvojih ljubimaca.
4. kad sve to prođeš znat ćeš točno i kakav motor želiš, odnosno što ti paše.

Ako ćeš me pitati da li sam ja prošao takvu školu - na žalost nisam, moja je bila "životna" no volio bih da sam imao prilike u startu naučit sve kako treba.
 
  • Like
Reactions: mark088

hondimir

Active member
Nov 24, 2006
2,093
12
38
Slano,Dubrovacko primorje
Ako imaš mogućnosti kupit motor koji želiš, što se uopće pitaš o banalnim stvarima da li je kvalitetan ili da li se dobro vozi, kupi i uživaj u svemu  što ti motor pruža .
 

MaRi0_St

Member
Apr 1, 2011
595
17
18
31
Split
kad smo kod autoškola, ovo bi trebalo uvest pa bi sve skupa imalo nekog smisla  :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=sidY5AopBfc
 

salej600

Member
Sep 23, 2011
269
23
18
nema- uzela žena
Bit će sličnih sve više.
Naime, od 31. prosinca 2018. za polaganje A kategorije vozilo mora imati najmanje 180kg suhe mase.
Svi oni ispod te mase ne mogu se koristiti za A kat.
 

StickyFingers

Active member
Oct 15, 2019
276
68
28
Zagreb

ZP1993

Active member
Jun 3, 2015
935
33
28
27
Zagreb
Buraz, a jesi vidio instruktoricu iz iste autoškole??? Da su nabavili Rossijevu Yamahu, goli k. u usporedbi s instruktoricom...

BTW, mislim da je ovaj Harley jedan od najgorih motora za polagat, ovak od oka... ne kažem da je loš motor, nego, you know...
Nisam vidio instruktoricu,al sad me zanima :mrgreen:
A za Street Rod ne znam.Zbog relativno male veličine i težine,i agresivnijeg položaja sjedenja za jedan cruiser (ako se to može nazvati pravim cruiserom,djeluje mi više kao nekakva kombinacija cruisera i nakeda) vjerojatno je dosta okretniji od nečega tipa Fatboy ili Road Glide,ali je duži i dosta teži od MT07 i sličnih motora pa ne znam kakav bi bio za osmice i slalom.
 

StickyFingers

Active member
Oct 15, 2019
276
68
28
Zagreb
Nisam vidio instruktoricu,al sad me zanima :mrgreen:
A za Street Rod ne znam.Zbog relativno male veličine i težine,i agresivnijeg položaja sjedenja za jedan cruiser (ako se to može nazvati pravim cruiserom,djeluje mi više kao nekakva kombinacija cruisera i nakeda) vjerojatno je dosta okretniji od nečega tipa Fatboy ili Road Glide,ali je duži i dosta teži od MT07 i sličnih motora pa ne znam kakav bi bio za osmice i slalom.
Upravo to ti i kažem... to je vjerojatno super motor, ali ne za autoškolu di ti dođe na polaganje curica od 45 kila i 160cm koja je prvi put sjela (no pun intended) na nešta s dva kotača...
 

Fujiix

New member
Jan 29, 2020
18
4
3
1016
ZigZag
Evo polažem za A kategoriju u Zagrebu na poligonu kod Prisavlja i nekako mi sve to na tom poligonu koji je u biti obični parking izgleda nekako toliko jadno i tehnički upitno za polaganje početnika da ne mogu da ne skrivam frustraciju oko ovoga.
Prvo je velika gužva na parkingu jer dolazi brdo autoškola i svi ga koriste. Sad će netko reći privikne se tako je u Zagrebu u špici :)
Ali da za jednu poligonsku radnju moramo se voziti jedan iza drugoga i čekati svoj red.
Drugo, crte su koma i sve izlizano. Zaustavne se ni ne vide od kočenja. Za osmice si napravi šablonu u glavi jer ih na asfaltu nema.
Na onoj radnji gdje je naglo ubrzavanje pa naglo kočenje, na kraju kod zaustavne crte na metar i pol je rubnjak i livada...pa ti koči.
Ne znam kako je na ostalim poligonima gdje ste polagali, ali ovo je tu ko mravinjak bez reda.

Gledam sada ovoga tipa na poligonu, i ovo je mila majka za odvozit; Možda sam trebao u Bjelovar polagat :p
Poligonske radnje
 

bbking

Member
Sep 29, 2016
52
2
8
Zagreb
I ja sam tu išao na poligon i polagao prije par godina. S time da sam na satove na poligon išao poslje posla nakon 17 sati (dok je manja gužva), a polagao sam oko 10 sati kad je na tom "poligonu" kaotično radi prometa kojeg rade auti koji se parkiraju okolo i ostalih autoškola. Dok sam na isptu radio osmice u te "krugove" upeljao se doslovno cijeli autobus - čovjek je isto vježbao ili polagao i nije ni znao da se tamo nešto odvija vezano uz moto poligon - jer je pretijesno i neoznačeno. Uglavnom, na poligonu bi stvarno trebalo biti nekog reda, pogotovo dok polažeš i gleda ti se svaka stvar tako da uzumijem tvoju frustraciju. A sad, kak bi se po naši reklo - suck it up i položi ispit na tom "poligonu" :)
 
  • Like
Reactions: Fujiix

ZP1993

Active member
Jun 3, 2015
935
33
28
27
Zagreb
Polagao sam i ja na Prisavlju,da je dobar poligon nije,ali nisu ni ostali nekaj bolji koliko sam vidio (B kategoriju sam polagao na sveticama i koliko pamtim isto su crte bile izlizane i asfalt loš).
Meni je najviše smetalo kaj su krugovi od osmice samo oko 20-30 cm od rizola,pa me to dekoncentriralo jer sam se bojao da ću sa prednjim kotačem zapet za rizol i da će se spigat disk od kočnice ili će se motor prevrnut,al to se nije dogodilo i s vremenom sam savladao osmice i položio.Naglo kočenje meni osobno nije bilo problem,ideš oko 30-40 na sat u drugoj i bez problema zakočiš do čunjeva.A za gužvu,naviknut ćeš se nakon par vožnji,samo pazi da ti s parkirališta ne izleti auto kad ideš s osmica prema naglom kretanju i kočenju.Sretno s polaganjem (y)
 
  • Like
Reactions: Fujiix

Fujiix

New member
Jan 29, 2020
18
4
3
1016
ZigZag
ja sam još friški u ovome i dolazim sa skutera ali ovaj još ubrzava u početku...:)
Ali mi je gušt vozit pravi motor u osmicama i lakše prolazim od skuta
 

Fujiix

New member
Jan 29, 2020
18
4
3
1016
ZigZag
Zanima me za ove koji su polagali u ovo vruće vrijeme, paze li ispitivači da je full oprema na ispitu ? Ono jakna, rukavice, obuća...
Ovima u AŠ je bitna samo kaciga, a za jaknu nitko ništa ne govori...većina se vozika kao da idu na plažu...kratke majice i prsluk...
 

StickyFingers

Active member
Oct 15, 2019
276
68
28
Zagreb
Zanima me za ove koji su polagali u ovo vruće vrijeme, paze li ispitivači da je full oprema na ispitu ? Ono jakna, rukavice, obuća...
Ovima u AŠ je bitna samo kaciga, a za jaknu nitko ništa ne govori...većina se vozika kao da idu na plažu...kratke majice i prsluk...
Na ispitu, moraš imat jaknu (ne motorističku, more bit i babina jakna za po vrtu) i duge hlače, sve ostalo je đapro...
 

ZP1993

Active member
Jun 3, 2015
935
33
28
27
Zagreb
Zanima me za ove koji su polagali u ovo vruće vrijeme, paze li ispitivači da je full oprema na ispitu ? Ono jakna, rukavice, obuća...
Ovima u AŠ je bitna samo kaciga, a za jaknu nitko ništa ne govori...većina se vozika kao da idu na plažu...kratke majice i prsluk...
Ja sam polagao prošlo ljeto,na ispitu sam imao kacigu, kožnu jaknu i kožne rukavice (na nogama obične traperice i gležnjače jer nemam prave hlače i čizme za motor),ali na vožnjama prije ispita je instruktor dozvolio i običnu košulju dugih rukava umjesto jakne.
 

3alfa3

Well-known member
Jul 19, 2008
10,132
67
48
47
ZG
Cudno, zna se sto zakon propisuje......