SLOVAČKA 2018

Easy rider

Member
Slovačka je već duže vrijeme bila na listi želja, ali bi nekako u planiranju uvijek pala u drugi plan i bivala ostavljena *za neku drugu priliku*... Ta neka druga prilika napokon je došla na dnevni red. Imamo na raspolaganju četiri slobodna dana što bi taman trebalo biti dostatno za planirani đir. Rezervacije smještaja obavili smo unaprijed preko booking.com tako da tu brigu ne brinemo po putu. Prognoza vremena za slijedeća tri dana i nije baš nešto briljantna no uzdamo se u onu narodnu da sreća prati hrabre.
Djelomično je tako i bilo...

DAN 1

Kreće se ranije ujutro, danas je pred nama 600-tinjak kilometara, a cilj je doći u Bratislavu što ranije u poslijepodnevnim satima da uhvatimo vremena i za jednu turističku šetnju centrom. U Pivki kratka pauza za otapanje krmelja kavicom i croasanom, te kupnju slovenske vinjete. Od Postojne nadalje karma nam je autoput što baš i nije neka dobitna moto kombinacija, pogotovo po Austriji gdje su kamere česte a ograničenja svako malo na 100 km/h. No što je tu je, ležernom vožnjom na tempomatu  utopismo se u austrijskom i turističkom mnoštvu koje uglavnom poštuje ograničenja..... ništa jako puno ni za uslikati, ni za pamćenje, a bome ni za pričanje i pisanje....

2je3rm.jpg


149r3o6.jpg


Malu devijaciju sa rute i dodatno stajanje radimo ispred Beča gdje skrećemo na jezero Neusiedler See. Sudeći po gužvi i činjenici da je tek 20-ak kilometara udaljeno od Beča, očito im je ovo jedno od omiljenih izletničkih destinacija. A i dio je istoimenog nacionalnog parka.

Ekologija u prvom planu

2nc2yz9.jpg


Skrećemo u mjesto Podersdorf am See, šetnja, osvježenje, nekoliko fotografija...Za austrijske gradiće na obalama jezera ne treba trošiti riječi. Vrijedi patnje po autoputu.

u8qip.jpg


w02koh.jpg


dgs13s.jpg


Kako i priliči, po austrijski, sve uredno do bola

1zl3k1x.jpg


Palže se ne bi posramilo ni kakvo mondeno ljetovalište na moru.
U oči upada niska ograda za kućne ljubimce koji nemaju pristup plaži.
Eto....u Austriji je sve uređeno do zadnjeg detalja, zna se red i što je najvažnije, isti se uredno i kulturno poštuje.

30ic1gg.jpg


28l50t3.jpg


2ahcvfr.jpg


2w2r8ds.jpg


15pga38.jpg


2z9lcld.jpg


Lijepo bi bilo provesti vikend ovdje, no zacrtani plan i program tjera nas dalje.
Ubrzo stižemo na Austrijsko - Slovačku granicu.

23rol6b.jpg


2m3kxo9.jpg


t6uopl.jpg


2gsg37m.jpg


S obzirom da je ispred nas desetak kilometara autoputa do Bratislave, na granici kratko zastajemo pitati treba li kakva vinjeta ili kakvo drugo čudo za sofisticirani drpež putarine na koji smo već gotovo pa navikli. Na tečnom engleskom dobivam odgovor da je u Slovačkoj autoput za motore besplatan te da nam žele sretan put i ugodan provod. Eto, zavolio sam Slovačku prije nego li sam i ušao u nju !! 
SLOVAČKA DON*T CRY....WE ARE COMMING !!

j0ed68.jpg


Prvi miris Bratislave

jv5i0y.jpg


21o26bb.jpg


10saux1.jpg


11abry1.jpg


Odsjedamo u hotelu Blue, tek nekoliko tramvajskih stanica udaljen od centra. Uredan i solidan smještaj sa nevelikim ali dobrim restoranom za svaku je preporuku ako se zateknete u Bratislavi.

178d93.jpg


Taman lijepo ostalo vremena za šetnju bez presinga. Tramvajem se prebacujemo u centar grada koji je jako ugodno iznenađenje. Bili smo u Bratislavi neposredno prije pada željezne zavjese, negdje koncem 80-ih. Centar grada je pješačka zona i doslovno je neprepoznatljiv u odnosu na 80-e. Sve vrvi od restorana, odlično uređenih pubova iz kojih piči dobra glazba....sve u svemu i više nego pozitivan dojam u nadasve ugodnom okruženju.

Rolandova fontana, (poznata je i kao Maksimilijanova fontana), a legenda kaže da se kip na njenom vrhu u večeri sa Stare na Novu Godinu okrene na suprotnu stranu, kako bi pozdravio povijesne junake koji su u prošlosti branili grad :

29oojnl.jpg


Idemo dalje u šetnju :

345ze52.jpg


9rlnjm.jpg


2enuequ.jpg


16k5f76.jpg


14v4j2o.jpg


121a2wg.jpg


c1d6u.jpg


vxjn9k.jpg


beemg5.jpg


1zcll49.jpg


2bbhog.jpg


I njega smo pronašli...
Kaže priča da se zvao Čumil. Bio je gradski čistač ulica ili tako već nešto i jako je volio odmarati i prolaznicama  zavirivati pod suknju. I eto, postao legenda te dobio svoje mjesto u modernoj povijesti....

b6q6u0.jpg


E mojoj ženi nećeš !! Naučit ću ja njega pameti....

1zzjmft.jpg


Slijedi solidna večera u hotelskom restoranu. Cijene nešto jeftinije nego kod nas, no ne baš nešto jako značajno....

vov592.jpg


6s9nyg.jpg


2hn97ae.jpg



DAN 2

Nakon solidnog doručka spremni smo i napeti za napad na Tatre.
Iz Bratislave krećemo ravnicom prema Banskoj Bystrici. Landscape jako podsjeća na našu Slavoniju. Zemlja obrađena sve do ruba ceste, nema vidjeti zapuštene ili napuštene  oranice. Prolazimo kroz niz manjih mjesta i sela. Upada u oči čistoća i urednost. Moram priznati da u cijelom điru kroz Slovačku nismo uočili bilo kakvo smeće. Po kućama na selima vidi se da je standard življenja podosta niži nego u gradu, ali sve su okućnice vrlo uredne i bez tragova bilo kakvog smeća, pogotovo onog glomaznog otpada koji tako često krasi naše kuće i okućnice po selima. Lokalne ceste su im dosta dobre, kvalitetom zadovoljavaju za ugodnu touring vožnju.

jkvqc7.jpg


2qansie.jpg


2vkyp88.jpg


9zt4t1.jpg


nyvd6c.jpg


vphpg5.jpg


4rvtpg.jpg


1zsps1.jpg


15ex05c.jpg


zsqqkk.jpg


2usvmex.jpg


U Banskoj Bystrici stajemo za kratko osvježenje i protegnuti noge. Gradić sam po sebi nije ništa posebno ili ga barem tako doživismo.

ok7atk.jpg


2h54mqx.jpg


1fh7y9.jpg


149u83.jpg


34fmop4.jpg


20f6bzm.jpg


1z57tk7.jpg


Napuštamo Bansku Bystricu i krećemo lokalnom cestom kroz Niske Tatre prema Liptovsky Mikulaš-u.

wankp4.jpg


21cidyb.jpg


I napokon :

123o9w7.jpg


Slijedi vožnja kroz prirodu. Promet minimalan. Mjesec je Lipanj, sve friško zazelenilo i uživamo u mirisima proljeća i prirode.... Nije to atraktivno kao Dolomiti ili Alpe ali isto tako ima svoj poseban šumoviti šarm...

IMG]http://i65.tinypic.com/2zidaj7.jpg[/IMG]

18ow13.jpg


2r76lck.jpg


jt2ujb.jpg


k1ce3b.jpg


30cpopt.jpg


2146zr4.jpg


Noćimo na popularnom skijalištu Jasna. Doduše nije sezona skijanja, no očito je popularna destinacija i u ostala godišnja doba jer gostiju u hotelu ne fali.

2rer01y.jpg


29pon08.jpg


acvldv.jpg


jubxiv.jpg



Večeramo u restoranu hotela u prilično nekonvencionalnom ambijentu. No hrani nema prigovora. A i cijene su dosta povoljnije nego u Bratislavi tako da možemo reći da smo što se klope tiče prošli zaista povoljno. Solidna klopa + botilja vina = 200 kuna. Povoljnije ne može !!

1q4uwj.jpg


14b6a9k.jpg



DAN 3

Nakon jutarnjeg slijedovanja u obliku obilnog doručka nastavljamo prema Tatralandiji i Visokim Tatrama.

2n73uo5.jpg


1h5afs.jpg


rc7tjb.jpg


5pkaqo.jpg


aequcm.jpg


1q1lvn.jpg


155gi2c.jpg


Stižemo nadomak Tatralandije (neka vrsta zabavnog parka), no mi se idemo zabaviti na destinaciju pokraj parka, u već legendarnu naopako okrenutu kuću : Heliport.
I tu smo se zaista lijepo zabavili...

142aszs.jpg


o8h312.jpg


2qwdls0.jpg


1z32y3n.jpg


2jflqpd.jpg


2vx2iwm.jpg


m83a5t.jpg


21j88qh.jpg


1zwge41.jpg


o5s5kh.jpg



Dotaknusmo i Visoke Tatre

rh0hg2.jpg


otf14j.jpg




Slijedi laganini povratak....a nebo se gadno smrko i ne sluti na dobro. Na stranu prema  Niskim Tatrama kuda smo planirali povratak srčano se zacrnilo pa mimo plana odlučujemo se za nastavak puta prema drugoj strani i Žilini koja djeluje tek malo vedrije. No ne zadugo. Kiša nas sustiže, kreće prolom oblaka....stajemo na prvoj benzinskoj. Napričasmo se i sa trojicom Slovaka na BMW-ima koji su se isto sklonili od kiše. Prošli su cijelu našu obalu pa smo imali i podosta zajedničkih tema. Nakon sat i pol kiša posustaje pa u kišnjacima krećemo dalje prema Bratislavi. Putem je kiša prestala i gotovo se razvedrilo. Stižemo rano poslijepodne pa ipak ostaje i lijepo vremena za planirani obilazak Bratislavskog dvorca.

aw0hg.jpg


2wcp9b7.jpg


25jcyhh.jpg


2yltdag.jpg


218yfp.jpg


11icq4l.jpg


308jl3b.jpg



Nažalost, u sam dvorac ulaz za turiste nije bio moguć.
Pa uživasmo u zelenilu vrta i pogledu na grad....

2jds588.jpg


e7yqdj.jpg


314y2k5.jpg


fx83fb.jpg


Slijedi solidna večera u jednom restoranu malo izvan centra, tek nedaleko od rezerviranog apartmana. Usluga, kvaliteta i cijena vrlo pristojna tako da zadovoljno odosmo u krpe.

i73prq.jpg


wwd66q.jpg


2rhs4yt.jpg



DAN 4

Ništa jako puno za ispričati. Povratak iz Budimpešte dosadnom autocestom, srećom nema puno prometa pa tempomat odrađuje dobar dio posla. Kad smo već usput skrenusmo na jednu šetnjicu centrom Maribora, te uz još dva kraća stajanja uredno stižemo pred garažu...

b5gyg3.jpg


9tk0na.jpg

 
lijepo,
Koliko je koštao put sve zajedno? Otprilike
 
mr.mee said:
lijepo,
Koliko je koštao put sve zajedno? Otprilike

Nisam baš nešto detaljno pratio troškove ali spavanje za dvije osobe sa doručkom u prosjeku 60-ak EUR-a, cijene u restoranima nešto jeftinije nego kod nas (20-30%), ukupno napravili oko 1600 kilometara (ako se dobro sjećam  :misli:) + dvije vinjete (slovenska i austrijska)...
 
(y) (y) milsim da sam vec negdi komentirao, u povratku, bolje da ste isli direktno na jug preko centralne Slovacke (Brezno) pa na madjarski Esztregom. Mi mi smo bili pretprosle godine, slucajno, zaobilazili smo neku veliku kisu i jako se iznenadili, prometa nula i fino se ide.. iako je prava Slovacka ona na samom istoku ali je daleko. Problem je sta kad se dode do Madarske (ako nisu ona brda zapdno od miskolca) onda je sve ravno i voznja traje godinama.