U pripremi Yamaha XT 700 Tenera

tiki

Active member
Jun 10, 2002
1,064
2
38
53
Križevci, HR
Ne volim obećati i ne napraviti, valjda sam previše čitao knjige koje je napisao Karl May (kad sam bio mali), pa prije nego se počnem baviti vinogradarstvom i vinarstvom, rješavam "dug" sa stranice 76 ove teme.


Probudio sam se u Slavonskom Brodu, natočio do čepa (25 i pol litara i malo više) i odlučio doći kući na rezervi (nakon 380 km, otprilike), što sam i ostvario taj dan, pa sam nazvao AnteKa, rekao je "dođi" i eto mene u Bizovcu na dvorištu, pored XTZ 700 iliti Tenerke.

Kako je i red, malo sam se i provozao (i kako je red, kasnije me AnteK počastio, a to što se nismo vidjeli godinama - kao da se nismo vidjeli danima), gdje ćeš bolje.

Uđem u AnteKovu garažu, kad tamo Car Svih Skutera (za one kojima prabaka nije kneginja i nisu morali naučiti razliku između baroneta i baruna: Car je viši "čin" od kralja.)
Dakle, gledam, stvarno car. Silver Wing. Honda. I pomislim, pa nisam valjda AnteKa toliko krivo procijenio, pa zar se on zbilja vozi na toj lađi, aua. Ili je već jako ostario?
Na sreću, to je lađa jednog našeg pajdaša iz davnih vremena, ime mu počinja sa Lj, dakle, sve je u redu. :)


Dofurao sam se na mopedu koji je imao punu tank torbu (torba je zakon) i dva puna aluminijska kofera (oni nisu zakon, pošto se možeš lako lupiti u nogu, ako ne misliš da ih imaš i skreneš s ceste u šumu), jer taj tjedan sam osim spaljivanja benzina i plovio po Savi i išao na plažu i izlazio na mjesta gdje se ide kulturno obučen, pa sam vukao više stvari nego neki forumaši na put oko svijeta, tako da mi je Tenere djelovala lagano, iako AnteK tvrdi da je teža od mog (sad već bivšeg) mopeda.

Krenem i:
- T ne vibrira
- T je tiha
- T nije prevelika
- T ide k'o raketa
Divota.

Ima nekakav crno-bijeli mobitel na sebi, pa kad podesiš da u uglu piše broj 6 i zavrneš ručku do kraja, moraš dosta brzo odvrnuti, jer s "kockastim" gumama leluja, pa ne možeš provjeriti da li bi osim 6 moglo na ekranu pisati i 190.


Mislim da je XTZ 700 "best buy", pogotovo za ljude s 50 plus/minus godina, koji nisu pretjerano rasipni, jer moraju zaraditi novac kojim će platiti motor.

Za 25% više novca bi se mogao kupiti sličan motor koji ima mobitel u boji i igricu "podesi koješta", al' Špica više ne servisira cestovanjake (osim onih koje je prodao), a sada prodaje samo prave šumske i MX pile, pa dok ne smisle prekidač koji mijenja masu motora za 50% i pretvara adventure u hard enduro, ne treba žaliti za bojom. :)

Dalje neću teoretizirati, jer na Youtube postoje filmovi koji kažu sve, pa čak i o smještaju lančanika, da se Tenerka ne bi previše propinjala.

Uglavnom: Idealan motor za na plažu!
 

alpine

Active member
Oct 5, 2009
2,744
21
38
unde
Ovaj plavi limited je za prste polizat.. Iako je to vjerojatno bilo u svrhu postizanje niže cijene, svaka im čast da su izostavili većinu elektronike.

Kako nisam stručnjak za ove nove motore, jedno pitanje.. Može li se (to navodno loše do nikakvo) kočenje motorom ispravit s mappingom?
 

AnteK

Active member
May 12, 2005
9,757
7
38
50
okolica Osijeka
www.hidrometal.net
Kako nisam stručnjak za ove nove motore, jedno pitanje.. Može li se (to navodno loše do nikakvo) kočenje motorom ispravit s mappingom?
Ne vjerujem, svi ti noviji redni dvocilindrični motori sa pomakom faze 270 stupnjeva koče slabo sa motorom. Možda se malo može dobiti,
ali znatno teško.