U Tirolu zabrana za sve motore bučnije od 95 dB na nekim cestama

FFBikerSar

Well-known member
Preneseno iz njemačkog MOTORRAD-a:

https://www.motorradonline.de/ratge...VCRNFfDP3CwdeFyNUhEqdM_ku86NKq1ZOwKY0plyNf_jc

Težak udarac za sve motocikliste! Dok se u Njemačkoj još uvijek raspravlja o zabranama vožnje zbog preglasnih motocikala, Austrija pojedinačne rute za bučne motore. Promjena zakona stupit će na snagu 10. lipnja.

Dok se u Njemačkoj vode rasprave, Tirol nameće prve zabrane buke motocikala. Primjenjuju se na određene rute (vidi kartu) od srijede, 10. lipnja do 31. listopada 2020. To se odnosi samo na motocikle koji u saobraćajnoj dozvoli pod točkom U.1 imaju unesenu stacionarnu buku veću od 95 decibela. Kao posljedica kršenja ove zabrane vožnje, vozačima motocikala kao što su BMW S 1000 RR (unijeta stacionarna buka od 98 dB), Ducati Multistrada 1260 (102 dB) ili Harley Dyna Street Bob (97 dB) prijeti kazna od 220 Eura. Pored toga će im, prema Tirolskoj zemaljskoj vladi, policija naređivati da se okrenu i vrate odakle su i došli.

Fahrverbote-in-Oesterreich--169FullWidthOdcPortrait-132dd2c9-1696204.jpg


Zabrana se bez izuzetka odnosi na sve motocikliste, bilo da su Austrijanci, Nijemci ili odnekle drugdje, odnosi se i na stanovnike, kao i na putnike ili turiste. Ali to se odnosi samo na motocikliste. Automobili i kamioni mogu i dalje glasno brujati kroz dolinu Lech.

Prema informacijama iz MOTORRAD-a, tirolska zabrana buke motocikala, koja uključuje Hahntennjoch, ali ne i Fernpass kao tranzitnu ruta, je prva takve vrste u Europi. Tirolska zamjenica zemaljskog poglavara Ingrid Felipe (Zeleni) navodi zaštitu stanovništva od "pretjerane buke motocikala" kao obrazloženje.

Austrijski ARGE Zweirad, paralela njemačke udruge motociklističke industrije, saslušan je prije najave i izjavili su kako im je "drago što nije došlo do zatvaranja cesta". Očito su potpune zabrane nekih ruta bile alternativa sadašnjim ograničenjima buke. Prema ARGE-u, samo oko sedam posto svih motocikala u Austriji glasnije je od 95 dB. Prema istraživanju MOTORRADA, postoji puno motocikala, na primjer razne Aprilije, Ducatiji, Honde, Kawasakiji, Harleyi i brojni motocikli drugih proizvođača koji su pogođeni. U sljedećoj tablici prikazana je mala selekcija, ali daleko od potpunog odabira.


Aprilia V4 Tuono 1100 Factory96 dB(A)
Aprilia RSV4 1100 Factory105 dB(A)
Aprilia RSV4 1000 RR96 dB(A)
BMW S 1000 RR98 dB(A)
Ducati Hypermotard SP97 dB(A)
Ducati Multistrada 1260102 dB(A)
Ducati Diavel102 dB(A)
Ducati SuperSport98 dB(A)
Harley-Davidson Dyna Street Bob97 dB(A)
Harley-Davidson FXDR 1497 dB(A)
Harley-Davidson 1200 Custom99 dB(A)
Harley-Davidson Sportster Forty Eight99 dB(A)
Kawasaki Z 90097 dB(A)
KTM 890 Duke96 dB(A)
 
Last edited:
"Stari" Z900 moze (92db), 2020 model ne moze (97db) 🤣
 
Čudno je da se toga nisu prije sjetili, pojedinci pretjeruju s bukom kako s motorima tako i s autima, očito ljudima dopizdilo. Da netko od protivnika ove zabrane živi uz koju takvu prometnicu, pa da još ima i malo dijete koje je taman zaspalo i probudi ga jedan takav, možda bi došlo iz dupeta u glavu da iz svojeg gušta otvorenog auspuha i 1xx dB možda terorizira bukom svijet oko sebe. Ima staza na kojoj možeš voziti i bez auspuha, plati pa guštaj.
 
žao mi ovih novih generacija,godište moga sina i njegove ekipe i mlađih. tek su stupili u moto svijet a sve je zabranjeno nema više gušta i uživanj u vožnji. umjesto da uzivaš u cesti i onome oko nje sad samo gledaš gdje je radar,kamera,žandar...sve sjebano. ne moraš ni bit divljak na cesti voziš magistralom 70na sat gdje nema kuća a stave ti ograničenje 50 i najebeš ko žuti. sve je postalo zabranjeno, jbte prije nego sjedeš moraš palit sve aplikacije koje imaju da te ne zakolju za koju tisuću kuna,ma da ti se zgadi sjest na motor
 
žao mi ovih novih generacija,godište moga sina i njegove ekipe i mlađih. tek su stupili u moto svijet a sve je zabranjeno nema više gušta i uživanj u vožnji. umjesto da uzivaš u cesti i onome oko nje sad samo gledaš gdje je radar,kamera,žandar...sve sjebano. ne moraš ni bit divljak na cesti voziš magistralom 70na sat gdje nema kuća a stave ti ograničenje 50 i najebeš ko žuti. sve je postalo zabranjeno, jbte prije nego sjedeš moraš palit sve aplikacije koje imaju da te ne zakolju za koju tisuću kuna,ma da ti se zgadi sjest na motor
Te aplikacije su zabranjene u dosta zemalja
 
  • Haha
Reactions: hondimir
Slazem se da...
Ovdje nije ni rijec o otvorenim auspusima nego o tvornickim stacionarnim mjerenjima.
Mozes voziti u prvoj 60 na sat a mozes i u 6oj. kolika razlika je u buci bilo kojeg motornog vozila onda?
Koliku buku napravi pun sleper kroz to mjesto kad prolazi?
Zelim reci da idijota ima meni kad kroz ulicu razvuce prvu majstor sa ktm 640 gađo bih ga kamenom.
Ali smatram da ovakva zabrana nije u redu nikako
 
  • Like
Reactions: criiistian
Kamionima je odavno ograničeno svašta, pogotovo u Austriji, od eko normi do buke, nemoj uspoređivati ono što se kotrlja našim cestama s onim što se može voziti na nekim dionicama po Austriji. Mi smo tu još uvijek da kupujemo jeftino ono što kod njih više ne "igra".
 
  • Like
Reactions: hondimir
Ako me što ljuti onda su to dvostruka mjerila.

OK ako je problem buka onda odreži sve preko nezz. tih 95 dB i amen, a ne 96 dB od motocikla je problem a 106 dB od auta/kamiona qurca palca nije problem.
Meni motor isto ima više od 95 dB, al pazi sad ... u tvorničkim specifikacijama buke ona se mjeri na određenim okretajima (najčešće srednjima) znači npr. možeš na 6.000 o/min imat 94 i prolaziš iako na 12.000 imaš 120 dB, dok istovremeno neki motor sporohodniji motor može na 3.000 o/min imat 96 dB i pada, iako na max. 6.000 o/min je možda i dalje ispod 100 dB. ... jbna logika ?!?

Isti klinac i ove euro norme i davanja što na motorima ali bome i na autima. Znači idem na tehnički sa autom euro 6d i oderu me, a pored mene prastara RABA iz 1979 koja zagađuje okolinu i prije nego je upališ je istovremeno oslobođena eko testa, ko je tu lud?!?!? Nedaj Bože da je majstor kresne i malo isturira, odmah pola sata pauze dok se čađa u hali ne slegne.
 
Ovo se dešava kada na izborima biraš stranku Zelenih, pa dođu u vladu. Na Deutsche Welle-u (ili Glasu Europe?) su jednom analizirali zašto stranke Zelenih nemaju nikakva izgleda na izborima u zemljama bivše Jugoslavije - e, pa evo im odgovora
 
cudno je da su zabranili samo one ceste koje se ne naplacuju ?! :ROFLMAO:
 
  • Like
Reactions: pikacu79