Ugradnja plinske instalacije

Ekipa, imali netko plin u novijem autu (direktno ubrizgavanje gdje je dizna baš u prostoru izgaranja) tipa TFSI, GDI .... U tim sustavima uz plin se uvijek ubrizgava i mala količina goriva, cca 5-20 %, ovisno o uvjetima vožnje, mene zanima potrošnja goriva i plina i kako se to sve skupa ponaša u stvarnom životu,. Jedno su reklame, stvarnost je nešto drugo.
 
Odustani od toga. Moj savjet. Znam divoljno o plinu zato i pisem. Sama ugradnja ti je skuplja od klasicne multipoint ugradnje. Ubrizgavanje benzina u tvojem slucaju je iz razloga da se hlade benzinske brizgaljke. Vecinom automobili trose 15 posto benzina, cesto su na servisu i dobro si provjeri vrijeme otplate instalacije i ustedu nakon. Radije vozi na benzin ili kupi diesel.
 
Odustani od toga. Moj savjet. Znam divoljno o plinu zato i pisem. Sama ugradnja ti je skuplja od klasicne multipoint ugradnje. Ubrizgavanje benzina u tvojem slucaju je iz razloga da se hlade benzinske brizgaljke. Vecinom automobili trose 15 posto benzina, cesto su na servisu i dobro si provjeri vrijeme otplate instalacije i ustedu nakon. Radije vozi na benzin ili kupi diesel.
radiš s plinom ili imaš iskustvo vožnje s navedenim sustavom?
čitao sam o tome dosta i znam za hlađenje itd., al ne poznam osobno nikog tko vozi takav auto na plin. Na plinu sam već 15 god i super mi se pokazao, a po malo razmišljam koji auto tj. koji motor izabrati, a multipoint motori su izumrli u novijim autima
 
Ma vozio na plin isto 15god, otac mi mehanicar. Iako se ne bavim time poznam dobro nacin rada motora. Nekad sam se i igrao s plinskim mapama na svojem autu itd. Danas autimobili ne trose kao prije, a ako radis mnogo km biraj radije diesela. Ovo sa direktnim ubrizgavanjima nije to to. Pogotovo kod nas kada na pumpama nadjes razlicite vrste plina, u smislu omjer propana i butana a sve to taj plinski sustav kakav ti zelis prepozna. Eto ja sam zakleti petrol head pa vec 3 god vozim na naftu. Hehehe
 
Ima sigurno dobrih sistema, zsšto ne odeš do nekog renomiranog plinoinstalatera tipa Boyski ili AutoTim, mogu ti sigurno preporučiti i sistem i auto s kojim to provjereno radi kao i realne troškove. Ja sam isto zadnjih 16 godina na plinu, dva auta od kojih svaki vrti 30-35 tkm godišnje i diesel mi uopće ne igra. Ja pokušavam izračunati sve i staviti na papir, od kupnje auta, troška goriva, redovnog održavanja, kvarova i popravaka istih, na kraju izračunam kune koje sam potrošio a litre, benzin, dizel i ostalo u toj jednadžbi mi ne igraju neku ulogu.
Usput dosta godina vozio i službene aute (Polo i Golf), pa znam i koliko troše i koliko košta njihovo održavanje. Ispalo mi na kraju da ti auti ne bi smjeli prosječno trošiti više od 2.5-3 L da bi se financijski poravnali s plinašem.
Ovo je moja računica koja nije univerzalna za sve vrste vozača kao ni za broj prijeđenih kilometara godišnje, nisam neki antidiesel tip da se razumijemo, samo tjeram matematiku.
 
Je samo plinas mora imat konja pogotovo u nekom malo vece autu. Ako ne je mrtvo puhalo...

Moj clio 1.6 16v 107ks imao je 100 000km kad je ugraden plin sad ima 380 000km. Nikad otvaran motor i ne trosi ulja. Potrosnja cca oko 7.5-8plina na otvorenoj. Ali to je dosta jak motor za taj auto u ubrzanju je isao ko limuzina od 150ks dizel.. Vecinu km od vrtio na otvorenoj cesti a jbg za autoput nije radi kratke getribe...
 
Nije problem pitati instalatere, oni će sigurno reći da će sve šljakati kako treba. Htio sam ćuti osobna iskustva.
Nije mi još sila mijenjati ove što imam (zafira i I30) tek su na 180 tkm, al škicam pomalo i informiram se
 
Ja se na plin vozim vec 20 godina i pratim tu tehnologiju. Neces naci iskustva iz prve ruke zato sto ih prakticno i nema, naime direktno ubrizgavanje benzina i lpg su prakticki neisplativi a kod plina se sve vrti oko ustede. Sustavi za taj tip su malobrojni, komplicirani i samim time skloniji kvarovima i najbitnije znatno skuplji u startu i jos k tome dodaj udio benzina u voznji i zaboravi ustedu. Mozda nkon xyz kilometara, ako ti se sve zvijezde posloze, mozda i ustedis koju kunu ali sanse za to su male.