Istarski đirevi

Odite, vrijedi proć.

Lip izlet da... dvi iz arhive 😃

D2050012-81A3-4D2C-AF75-49B6FA801166.jpeg
009E14F4-E8DE-499D-8243-B3AFEAED1B76.jpeg
 
Legenda o Rasparaganuuredi

Roksolani su bili narod skitsko-iranskog podrijetla. Njihov vođa Rasparagan ratovao je s Rimljanima, a 118. godine doživio je u ovom sukobu poraz. Rimljani su ga zarobili i osudili na trajno izgnanstvo na otočić Uljanik kraj Pule.

Rasparagan je živio na Uljaniku sa svojom obitelji, sa sinom i s njegovom obitelji. Na Uljaniku su i pokopani. U 19. stoljeću otkriveno je na Uljaniku mjesto ukopa i ostaci sarkofaga. Bočna ploča sarkofaga izložena je u Puli u Arheološkom muzeju Istre.

Rasparagan.jpg
 
  • Like
Reactions: baxy

LIJEPA NAŠA ISTRA Ovo su 15 zanimljivosti o Istri koje možda niste znali​

istra-zastava_large.jpg


Istra je po mnogoćemu posebna, njezine prirodne ljepote ostavljaju bez daha mnoge, no brojne su i zanimljivosti koje su vezane uz naš Poluotok, ovo su samo neke od njih.

1. Poželite li uživati u prekrasnom panoramskom pogledu koji se pruža sa zvonika svetog Pelagija u Novigradu, morat ćete biti spremni na uspon po točno 117 stepenica!

2. U vodama oko Savudrije 1177. godine odvila se važna pomorska bitka između Mlečana i flote koju je vodio sin cara Barbarosse, Oton. Prema legendi, on je nakon poraza pokušao pobjeći i sakriti se u – cisterni, a naziv mjesta dolazi od “Salvo re”, što u prijevodu znači “spašeni kralj”.

3. Buje i okolno područje karakterizira velika osunčanost tijekom cijele godine. Radi se o gotovo dvije i pol tisuće sunčanih sati – točnije, njih 2 400!

4. Na mjestu današnjega Karigadora nekoć se nalazila luka koja se primarno koristila za izvoz drva (hrastovih debla) i poljoprivrednih proizvoda. Tome svjedoči i sam naziv mjesta. On, naime, dolazi od izraza “caricare”, talijanske riječi za “ukrcavati”.

Hrast koji je rastao na području doline rijeke Mirne korišten je za gradnju Venecije

5.
U blizini Buja, uz naselje Marušići, nalazi se zanimljiv park Forma Viva, a krasi ga četrdesetak skulptura smještenih u prirodni krajolik. Park je nastao u osamdesetima zahvaljujući ljetnoj kiparskoj školi koja se odvijala u obližnjem napuštenom kamenolomu.

6. Hrast koji je rastao na području doline rijeke Mirne korišten je za gradnju Venecije. Također, posebna pozornost obraćala se na usmjeravanje sadnica hrasta kako bi bolje pratile linije brodova koji su od njih konstruirani.

7. Da su neka od brdašaca sjeverozapadne Istre poredana po visini, prvi bi bio Momjan na 270 metara nadmorske visine, potom Buje na 222 te Brtonigla na visini od 141 metra.

8. Atraktivna morska relacija između Savudrije i Umaga bogata je arheološkim lokalitetima i nalazištima smještenima oko tri rta – Katora, Sipra i Tiole.

9. Da je Novigrad gradić s doista dugom turističkom tradicijom, svjedoči podatak da je ovo šarmantno mjesto na obali sjeverozapadne Istre već 1845. godine dobilo svoj prvi turistički vodič!

10. Premda je područje Buja još od antike bilo vezano za poljoprivredu, na njemu se nalazi više od 40 vrijednih starih spomenika kulture!

11. Stare jezgre Umaga i Novigrada smještene su na neodoljivim malim poluotocima. Jeste li znali da su oba poluotoka nekoć bili – otočići? S vremenom i nuždom spojeni su kopnom, nakon čega su nastali današnji gradovi.

Najduže stepenište u Istri sastoji se od čak 1052 stepenica

12.
Sjeverozapadna Istra popularno je odredište za – jahanje! Uz to što se sastoji od pejzaža koji ostavljaju bez daha, ona predstavlja i najveće područje prekriveno zelenilom na sjevernom dijelu Jadrana.

13. Crkva svetog Servula u Bujama ponosna je na svoje orgulje jedinstvenoga zvuka. Neki ih smatraju najzvučnijim orguljama u Istri! U prilog tome ide činjenica da je potpuno očuvana njihova impozantna izvorna struktura.

14. Farma Jola, koja se nalazi nadomak Savudrije, u svojoj ponudi ima čaj od lišća masline. Da, dobro ste pročitali – lišća masline! Ovaj zeleni čaj gorkoga okusa ima dokazano pozitivan učinak na ljudski organizam.

15. Vino Santa Lucia 2008, sorte Malvazija istarska, svojedobno je proglašeno najboljim vinom u Hrvatskoj! Vinograd iz kojega je nastalo nalazi se na samo jednoj lokaciji u Momjanu, koja se smatra jednim od najboljih položaja u Istri za proizvodnju vina.

I za sam kraj, nadomak sjeverozapadne Istre nalazi se mistični Motovun. No da biste pješice došli do njega, morate proći najdužim stepeništem u Istri koje se sastoji od 1 052 stepenice!

(sa bloga Boje Istre)
 
Dobar razlog za posjet Raši i obilježavanje tužne obljetnice pored zvona... a moguće i posjet rudniku.

Na današnji dan - 28. veljače 1940. - dogodila se najveća rudarska nesreća: “Oko 4:45 sati ujutro, netom prije kraja smjene, došlo je do niza snažnih eksplozija…”​


nesreca-Rasa.jpg


FOTO i tekst: Narodni Muzej Labin

Na današnji dan prisjećamo se najteže rudarske nesreće u Raši koja je 28. veljače 1940. godine zadesila preko 400 rudara.

Oko 4:45 sati ujutro, netom prije kraja smjene, došlo je do niza snažnih eksplozija uzrokovanih kontaktom ugljene prašine s plinom metanom.

Prema sačuvanim podacima, od 432 rudara i 4 nadzornika, poginulo je 185, a ranjenih je bilo preko stotinu.
 
Stup Čakavskog sabora.

Postavljen je na raskrižju ceste od Roča prema Humu i otkriven 1977. godine, kao prvo obilježje Aleje glagoljaša. Dva metra visok trostranični kameni stup isklesan je u obliku stiliziranoga glagoljskog slova S – koje simbolizira logos, um, razbor i prvo slavensko pismo te početak slavenske pismenosti. Na početku djelovanja Čakavski je sabor kao svoj zaštitni znak izabrao upravo glagoljsko slovo S koje se piše s. Idejno rješenje za znak dao je kipar i slikar Josip Diminić.

Čakavski Sabor.jpg
 
Mirna Rovinj

MIRNA dd Rovinj dio je povijesti Rovinja, osnovana 1877. godine, u vrijeme kada je Rovinj bio najveći i najrazvijeniji istarski grad i glavno pomorsko središte, dok je ribarstvo bilo jedan od glavnih izvora egzistencije lokalnom stanovništvu. Također Mirna je i dio povijesti svjetske industrije ribljih konzervi i jedna od prvih takvih namjena u svijetu.

Početak razvoja riboprerađivačke djelatnosti u Rovinju vezuje se uz parišku tvrtku "Societe Generale Francaise de Conserves alimentaires" i 1877. godine kada su proizvedene prve konzervirane sterilizirane topline.

U ožujku 1994. godine rješenjem Trgovačkog suda u Rijeci poduzeće je upisano kao: MIRNA dd ROVINJ , Poslovni sistem za ulove, preradu i promet ribom i ribljim prerađevinama.

Za današnje stanje o tvornici nemam nikakvih podataka.
Mirna Rovinj.jpg
 
  • Like
Reactions: diesel power
Village daj mi reci kako si ti to napeo za Istru? Neboj se nece ti Istrani nista, ako se doselis njima, to ti je fin i posten narod, nisu ti oni "ajduci" 😁

Ne trebam se doseljavati, imam kuću u Istri, i idem više puta godišnje u Istru... i Istru jako volim, ne znam zašto misliš da bi mene zadovoljili hajduci... lol!

Benificirani staž ... :mrgreen:

Beneficirani staž mi ne treba, uostalom ne treba mi nikakav više... ja sam u mirovini! I baš mi je dobro... ;)🤑
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Feis123
Svaka čast na ovakvim štorijama. Ako ima netko i knjigu za preporučiti sa ovakvim malim zanimljivostima Istre slobodno neka napiše kako bi mogli upiti još malo znanja o rodnom kraju.

Ima jako dobra knjiga o povijesti Pazina i okolice; Pazin Osobno, izašla 2017. u nakladi od 500, pa teško da ćeš je još naći u knjižari, ali isplati se potražit online.
 
  • Like
Reactions: Village
Forši niste znali... da mnogi kod kuće još čuvaju dokaz da su upravo oni gradili, točnije financirali tunel kroz Učku. Naime, izgradnja ovog tunela, jedan od najvećih zahvata u prometu u Jugoslaviji 70-ih godina, financirala se obveznicama. Oni koji obveznice nisu sačuvali iz sentimentalnih razloga, iskoristili su ih kao bon za kupovinu, ali, zbog inflacije, bitno umanjene vrijednosti. Tunel Učka otvoren je 1981. godine. (Z. S., Nedjeljni Glas Istre)

Učka.jpg
 
Uspon Istarskog razvoda.

Najimpozantniji spomenik Aleje postavljen je na kosini brda kojim se cesta uspinje prema Humu. Kroz kamena vrata u obliku glagoljskoga slova L, put vodi pored kamenova isklesanih u obliku glagoljskih slova, koja ispisuju riječ Istarski razvod, a na vrhu je postavljen županski stol. Istarski razvod jedan je od naših najljepših, najpoznatijih i najdragocjenijih srednjovjekovnih pisanih dokumenata. To je skup isprava iz 13. i 14. stoljeća o razgraničenju posjeda feudalnih gospodara Istre: Akvilejske patrijaršije, Pazinske knežije i Venecije. Isprave su bile pisane latinskim, njemačkim i hrvatskim jezikom, a sačuvan je hrvatski prijepis što ga je glagoljicom sastavio pop glagoljaš Mikula Gologorički. Spomen-obilježje Uspon Istarskoga razvoda, svečano otkriveno 1980. godine, posvećeno je tome najznačajnijem hrvatskome spomeniku iz Istre.

Može biti slika sljedećeg: Stonehenge
 
Last edited: