Uvoz skutera 50ccm iz Njemačke

Pozdrav ekipa,

situacija je sljedeća. U Njemačkoj sam dobio skuter, kinez" 50ccm. Gore smo napravili kupoprodajni ugovor i bivši vlasnik je odjavio skuter. Skuter se trenutno nalazi u Hrvatskoj. Koja je procedura s uvozom sad? Gdje prvo trebam ići da ga uvezem i registriram? Što mi je potrebno od dokumentacije? Koliko otprilike košta to sve?
Radi se o nekom kineskom skuteru koji je kupljen u Lidlu. Skuter je 2017. godište i ima oko 1500km. Cijena novog je bila oko 900€.
 
Mislim da bi to trebala biti jednostavna procedura ali komplicirana.
 
  • Haha
Reactions: JosipS
Motocikli i ATV vozila obujma motora manjeg od 51 cm3 nisu predmet oporezivanja.
Ne znam da li treba homologacija, pitaj u STP ( stanica za tehnički pregled).
 
  • Like
Reactions: lordalbatraoz
Evo objašnjenje ako se nađete u sličnoj situaciji.

Na mopede do 51 ccm se ne plaća PPM međutim ako je vozilo mlađe od 6 mjeseci ili ima manje od 6000km smatra se novim vozilom i potrebno je na carini prijaviti kao novo vozilo i na to se plaća PDV u iznosu od 25% od cijene na ugovoru ili računu.
Ja sam prvo otišao na tehnički gdje su mi napravili homologaciju i tehnički pregled (54+18€).
Pošto tamo nisu imali tablice, morao sam registraciju završiti u drugoj stanici i tamo su tek skužili da vozilo ima manje od 6000km i naravno nisu htjeli.
Onda sam morao na carinu, platio, s tim na tehnički, dobio tablice i tjt.

Moja preporuka Vam je da ako već nema 6000km da napravite da ima i da se riješite nepotrebnih troškova i gubljenja vremena...ili ako kupujete od privatne osobe da na ugovor stavite neku simboličnu cifru.