Motorom po Hrvatskoj - Risnjak i Izvor Kupe

To ne znači da ako se legalno iskorištava šuma i ima utabane i uređene puteve da to isto ti imaš pravo bilo gdje po šumi raditi. Putevi za iskorištavanje šuma su rijetki i planski i koriste se desetljećima, sve ostalo nisu staze po šumi za vožnje...
 
Sve je za vožnju osim planinarskih staza i parka prirode tamo pješke...

Ako moze traktor, bicikl i lovci s ladom 4x4 mogu i ja...
 
Više raskopam put kad se vraćam biciklom iz planinarskog doma, nakon porcije graha i 2 pive. Samo ste me najebali bezveze da gledam i natučem majstoru preglede :mad:...
 
Ajde daj ti nama svima objasni kakva je "šteta" napravljena na šumskoj cesti po kojoj dnevno prode 20 kamiona i ogromnih šumskih traktora za izvlacenje drva. Jel se vozilo mozda po nekoj planinarskoj stazi da se ugrozavaju ljudi?

Licemjerstvo na najvisoj razini. Kad ti je vec problem unistavanje prirode sto onda poduzimas oko svakodnevnog devastiranja šuma, uništavanja prirodnih stanista, nezakonite sjece i bacanja smeca? Jel isto ovako pises rvatskim sumama?
sudjelujem u sadnji opožarenih površina.. a ti?
 
  • Like
Reactions: sehrz
Apsolutno ima.

Apsolutno nema, jer su državne šume dane na upravljanje državnim tvrtkama kao što su Hrvatske šume da donose pravila i red iskorištavanja i gospodarenja na cjelokupnoj površini. Ista je stvar, samo malo detaljnije i strože, sa Parkovima prirode i Nacionalnim parkovima. Prema tome, u državnim šumama postoje pravila o kretanju, vožnji i gospodarenju, kao i koncesijama i dozvolama obavljanja određenih aktivnosti kao što je lov, iskorištavanje drvne mase, kretanju itd itd... u te svrhe postoje i ulazne rampe i ograničenje kretanja koje netko sa cross-motorom misli da ima pravo kršiti i tumačiti kako se njemu sviđa. jasno da nema, no na ruku crosserima ide što je mogućnost nadzora i svega ostaloga jako jadna i skoro nikako provodiva, no ako pričamo baš o pravima po zakonu, onda nisi u pravu.
 
Nije istina, po svakom putu se mozes voziti registriranim vozilom. Nikakva iskoristavanja i gospodarenja, to su budalastine. Cross je nesto drugo, inforrmiraj se..
 
  • Like
Reactions: diesel power
sudjelujem u sadnji opožarenih površina.. a ti?
Ja sudjelujem u posumljavanju, da li bih zato trebao gledati sumu kao svetinju? Zapravo, prije toga sam bio veci pobornik cuvanja suma, tamo sam naucio da je suma ziva stvar i toliko mocna da su svi motori skupa potpuno beznacajni u kontekstu bilo kakve stete.
 
Ima tu nešto, no treba poštovati i princip, jer nisi jedini kandidat za uništavanje šume, da svatko naše sebi izgovor i radi po svojemu, ne bi ta šuma dugo trajala... iako se slažem da je prolazak par motora u kontekstu šume minoran.
 
Filozofiras, na snimci se vidi da se radi o cesti a ne sumskom puteljku. Nema tu principa, izgovora ni radenja po svojem jer to je javni put kojeg svatko ima pravo koristiti. Nije nas jednom zaustavila policija u Mlaki po prijavi lovaca. Mogli su nas samo poljubit u dupe.
 
  • Like
Reactions: diesel power
Nisam ni mislio na vožnje po putevima, nego po tome da Ibro potegne poprijeko kroz šumu bez ikakve staze i putića Ježurke Ježića...
 
Ja sudjelujem u posumljavanju, da li bih zato trebao gledati sumu kao svetinju? Zapravo, prije toga sam bio veci pobornik cuvanja suma, tamo sam naucio da je suma ziva stvar i toliko mocna da su svi motori skupa potpuno beznacajni u kontekstu bilo kakve stete.

nije šuma samo stabla, to je tlo, to su prirodni mirisi, tišina koje beštije tribaju u komunikaciji, itd. s tobom nema smisla raspravljat, gledaš samo sebe...
 
  • Like
Reactions: Village
Kad se zabrani planinarenje, lov, poljoprivreda, promet...tj. bas sve sto utjece na navedeno, onda cu se sloziti da nema ni motora.
 
Sve ide tome da se sve više sve zabranjuje, oštećena cesta- stave znak 40 i boli ih... tako stoji godinama...
Ustvari sve ide prema onim utopijskim filmovima, npr jedan od Terry Gilliama, scena dok sjede u parku...

the-zero-theorem-12-saint-pauly-wtf-watch-the-film (1).jpg
 
Odjednom su svi veliki cuvari prirode, ekolozi i posumljivaci. :ROFLMAO:

rvatske sume vam svaki dan sijeku i devastiraju svaki kutak ove drzave. Od Sljmena, Zumberka, Slavonije, Gorskog Kotara, Like, parkova prirode i ostalih djelova gdje got ima bilo sto zeleno i ostavljaju pustos, razrovanu zemlju, sikare,klizista i unistena zivotinjska stanista. To ce radit sve dok ne posjeku sve sto ima. Zato zabranjuju bilo kakva snimanja ili letenja dronovima jer su devastirali i rasprodali 40% suma.

Iako su prijavljeni vec 100 puta i svi su odavno trebali bit u zatvorima, siti ih nasa HDZ mafija i premijer na vlasti jer sav taj novac dijeli nekoliko ljudi, dok nasi ljudi kupuju drva iz vana po 5 puta vecoj cijeni. Naravno kao i oko svega, nitko nista ne poduzima nego se ovako sere na facebooku, grupama i portalima.

I sad vas nekoliko tu pametuje oko "unistavanja prirode" zato jer se snimio video na makadamskoj CESTI po kojoj dnevno prode 20 kamiona sa drvima, sumskih traktora. Dok mafija, rodjaci i politicari trpaju te novce u dzep svaki dan i unistavaju sve zivo, vasa djeca, unuci ce jest jos veca govna i nece imat doslovno nista od ove prirode koja ce uskoro nestat. Ali samo vi i dalje tipkajte na forumima.

Necu stvarno gubit vrijeme na ovakve glupe rasprave koje nemaju doslvno nikakve logike i zdravog razuma. To ostavite za index stranice, Facebook grupe i ostala sranja.
 
Last edited:
rvatske sume vam svaki dan sijeku i devastiraju svaki kutak ove drzave. Od Sljmena, Zumberka, Slavonije, Gorskog Kotara, Like, parkova prirode i ostalih djelova gdje got ima bilo sto zeleno i ostavljaju pustos, razrovanu zemlju, sikare,klizista i unistena zivotinjska stanista. To ce radit sve dok ne posjeku sve sto ima.
Da bi covjek to znao mora se tuda i kretati sto nije slucaj kod barem 90% ekoloski osvjestenih internet ratnika. Imam negdje snimku stroja, nazovimo ga traktorom, sa Sljemena. Stao sam i snimao jer sam bio u šoku koliko ta masina razjebe sume u par minuta, kao da tenkovi tuku. Ali nije ni to problem ako se ponovno sadi...
O krađama neću, to se sve zna.
 
gud lak sa tvojim zdravorazumskim YT filmicima, dronama i recenzijama... ostalo nije tvoj problem