Izgradnja komina za roštiljanje

cadjo

Well-known member
Feb 27, 2012
3,038
314
83
37
Skradin
Ekipa koako naslov kaže pripremam se za gradnju komina pa ako može malo savjeta ukoliko je netko stručan.Radija bi pečenjaru unutar vatrenice pa se sam sa sobom lomim odakle krenuti.Ploču bi stavija na cca 250 cm širine,115 cm dubine i visinu postavija na cca 85 cm sa šamotom.Unutarnja dimenzija same pačenjare bi bila cca 200x110 kad se uzida i postavi šamot a osta bi jedan radni stol sa desne strane od cca 30-40 cm koji bi još služija kao i satalak za motor od ražnja (neman kompliciranja sa prijenosima nego ostavit rupu u zidu i to je to).Zanimaju me iskustva u izradi.Koliko mora biti visok otvor pečenjare i koliko širok dimnjak da bi to bilo funkcionalno i da ne vraća dim u prostoriju?

Cak san na vagi da ploču puknem od zida do zida i ubacim sudoper pa da iman sve tu na istom mistu...

P.S. ovo na slici di je iskopan beton je širine 225 cm
f30f0e0eadb0db61a41bcb5df412a5f4.jpg


Poslano sa mog SM-G975F koristeći Tapatalk

 

yatasaki

Active member
Apr 5, 2009
1,313
14
38
42
korcula
Komin
U Dalmaciji izrada komina spada u najmističnije, najisfilozofiranije,najproračunatije, najpredimenzioranije, najispametavatije, najobveznije, najsjebanije i najzadimljenije tvorevine.
Postoje meštri, "proračuni", već postojeći uspješni i neuspješni komini, nazovi-komini, "hramovi" u koje stane bivol, na brzinu sazidane tvorevine koje dime svugdje samo ne gdje treba i to na otvorenom...ventilatori...
Da skratim, što god radio i u bilo kojim dimenzijama napravi vrata/poklopac na kominu, bolje, brže će se peć i to bez dima
 

barba

Well-known member
Apr 12, 2009
4,737
502
113
71
šIBENIK
POčni gradit jer je več prošlo par dana od kad si ga srušija.Uteč če ti  i janje il če narest pa če bit ovca a onda  jebga  .... :LOL: :LOL:
 

cadjo

Well-known member
Feb 27, 2012
3,038
314
83
37
Skradin
barba said:
POčni gradit jer je več prošlo par dana od kad si ga srušija.Uteč če ti  i janje il če narest pa če bit ovca a onda  jebga  .... [emoji38] [emoji38]
Jbg nikako se nakanit pa početi.Nabavija san nacrt od meštra koji je sebi radija.Sad krićen u akciju ;)

Poslano sa mog SM-G975F koristeći Tapatalk

 

diesel power

Well-known member
Jun 9, 2010
3,129
251
83
30
U divljini
ovo je moj u kući..

dimenzije su  1.2x1.2 i dijagonala kod erti 1.2+erte, visina 0.9m do nape, kut nape pod 30 stupnjeva

dimnjak fi 30cm cca 8m visine

vuče turbo i s zatvorenom stolarijom :mrgreen:

 

Attachments

  • 79842500_455176202045106_5094423635075006464_n.jpg
    79842500_455176202045106_5094423635075006464_n.jpg
    29.9 KB · Views: 262
  • 78368096_1420119981482684_2494305517032177664_n.jpg
    78368096_1420119981482684_2494305517032177664_n.jpg
    19.2 KB · Views: 201
  • 78143326_2509655669282863_983650396725575680_n.jpg
    78143326_2509655669282863_983650396725575680_n.jpg
    36.4 KB · Views: 181

diesel power

Well-known member
Jun 9, 2010
3,129
251
83
30
U divljini
susjedu je isti radio ko i meni i malo veći je komin moze stavit odojka da se vrti

ali je manja visina dimnjaka cca 2.5-3m jer je vanjski objekt i zna mu zadimit unutra...

u planu je druge godine napravit vanjski kamin
 

Modesty40

Well-known member
Oct 25, 2007
8,332
114
63
55
Crikvenica i naokolo
cadjo said:
Jbg nikako se nakanit pa početi.Nabavija san nacrt od meštra koji je sebi radija.Sad krićen u akciju ;)

Poslano sa mog SM-G975F koristeći Tapatalk

Jesi završia  :misli: :mrgreen:
 

barba

Well-known member
Apr 12, 2009
4,737
502
113
71
šIBENIK
Mod,čekaj da vidimo di če pogrišit da ne napravimo iste greške. :LOL: :LOL:
 

Spori

Well-known member
Mar 7, 2016
2,367
496
83
pgz
To i ja cekam.
Ne di ce falit  nego da vidin ako valja.
:mrgreen:
 

cadjo

Well-known member
Feb 27, 2012
3,038
314
83
37
Skradin
Vrime je očajno,nadam se sa će pustit dva dana bar da ploču nalijen.Mislin da neću puno u dizajn ići.Zanima me funkcionalnost ;)

Poslano sa mog SM-G975F koristeći Tapatalk

 

brmbo

New member
Apr 18, 2018
16
1
3
Zadar
Evo mog vanjskog. Visina ulaza mora biti oko 70 cm a dimnjak što širi tako bar kaže struka i unutra one ko škale što se penju prema dimnjaku.
Ja i žena uzidali a prijatelj polipija kamen - ciklop benkovački.
 

Attachments

  • hobotnica.JPG
    hobotnica.JPG
    140.6 KB · Views: 196
  • DSC02701 [1024x768].JPG
    DSC02701 [1024x768].JPG
    193.4 KB · Views: 206
  • 1.JPG
    1.JPG
    144.9 KB · Views: 257

kiki.o

Well-known member
Jun 23, 2005
2,329
282
83
36
Zagreb
Ovo što je željko stavio mi se čini odlično, pogledaj to i prilagodi sebi. Pogotovo ona kosina na zadnjoj strani roštilja(koju ja nemam), koja spriječava da temp prebrzo ode gore u dimnjak.

Ja sam radio od pune opeke, 2m  x 1m vanjskih dimenzija, dovoljno za ispeć odojak ili janje, 2-3 peke i sl... Visina nadvoja je sto niza, a da opet vidis radit i peć roštilj, meni je to na nekih 170cm(ja sam 185cca) od poda. Time smanjujes mogućnost povrata dima s prednje strane roštilja. Tu dosta igra i presjek i visina dimjaka, oboje je sto vece to bolje.

šamotnu ciglu stavi na ploču gdje ćeš peći, a bilo bi dobro i dio zidova također(50ak cm visine?). Čisto iz razloga da ti ne ispuca ploča s vremenom. Tu sam čuo kojekakva oprečna mišljenja, ja sam sebi stavio(mislim da 6cm debljine), čisto preventivno, a i lakše je kasnije peku ili pizzu peći na šamotu.

Obavezno prije zidanja provuci struju za šteker, svjetlo i za motor za razanj. Ako ides sa kablom iznad ploče(a preporučio bih ti da ne, da danas radim, stavio bih u donju zonu ploče) - obavezno ju stavi iza šamota, da zid nije direktno na vatri kada ćeš ložit. To sam se ja zajebo, pa mi se rastopio kabl u zidu, pa sam ga kasnije vukao ispod ploče sa vodilicama. E i koristi vatrostalni kabl(ili kako se vec to zove, onako je crveni, gumen dosta i otporniji na temp od običnog). Razmisli o poziciji svjetla u roštilju (ako ga misliš stavljati) kako bi ga zaštitio od temperature.

Vodu također provuci, treba ti sudoper uz roštilj ako imaš mjesta.  (y)

Ako ti je do praktičnosti, radi ravno, ovi polukružni otvori kakve sam ja napravio ustvari smanjuju kolicinu stvari koje mogu staviti ispod rostilja.

Ako ćeš raditi neki kotlić(grah,čobanac i sl.), za vrijeme zidanja stavi na poziciju koja ti odgovara i poprečnu šipku ili cijev s koje će na lancu taj kotlić visiti. (ovo sam ja zaboravio  :mrgreen: )

Sretno, ako imas jos kakvih pitanja, slobodno  (y)

PS ovo je slika mog roštilja taman negdje pred završetak prve faze,  zanemari dimnjak, danas je zatvoren do kraja, bez ovih kvadratnih otvora.
 

Attachments

  • DSC_0111.jpg
    DSC_0111.jpg
    215.3 KB · Views: 279

vladof

Active member
May 15, 2008
2,826
0
36
50
sim pak tam
zg.t-com.hr
Preporuka od meštra struke je:
Zadnja strana dimnjaka obavezno ravna, a s prednje strane na pocetku dimnjaka napraviti mali zub, ili od cigle ili izlijati od betona, tako da kad se dim kovitla, onda se odbija od toga zuba opet prema gore.
Tak sam napravio i stvarno super.
 

yatasaki

Active member
Apr 5, 2009
1,313
14
38
42
korcula
Radi se o poprečnim presjecima, volumenima i razlici tlakova, sva druga kovitlanja i slično su rekla kazala..
Ali neka se tema razvija
 

Mr. Noo

Active member
May 24, 2007
2,691
0
36
zagreb/ zapad ( nije divlji!! )
Ovo sam zidal od temelja do dimnjaka, pa ak ti kaj mogu pomoc javi se na pp.. (y)
 

Attachments

  • IMG-20190826-WA0002.jpg
    IMG-20190826-WA0002.jpg
    231 KB · Views: 214
  • IMG-20190826-WA0003.jpg
    IMG-20190826-WA0003.jpg
    264.5 KB · Views: 209
  • IMG-20190826-WA0006.jpg
    IMG-20190826-WA0006.jpg
    236.4 KB · Views: 173

mate

Administrator
May 22, 2002
2,563
2,144
113
Kako ti sad možeš reći da si pogodio širinu i dužinu dimnjaka? Ne provociram, kod mene je nešto slično i zna se dogoditi da se dim vraća tak da sam bliži teoriji da više ovisi o vjetru i tlaku zraka... :mrgreen:
 

gianni

Well-known member
Sep 11, 2009
2,163
141
63
Fuckas grill ako sav dim ode visoko u zrak, dimiti se mora  :LOL:  :mrgreen: