Na novim R1300GS sad i relej anlasera mijenjaju

Sve se još moglo progutati, al kad su stavili BMW mašinu u toyotu...ošlo sve ukurac😒
 
Ne kužim kaj ima otići u releju anlasera, nekoć su bili elektromagnetni, preko tastera za paljenje kotva releja dobila napon i spojila kontakte i to je trpjelo veliku amperažu struje anlasera
 
Kad japanac stavi japancu je ok, al kad njemac stavi japancu to je stvarno pederluk!
 
Problem požara na R 1300 GS nije riješen zamjenom releja - prošli mjesec objavljen novi opoziv!!!

https://www.motorradonline.de/enduro/rueckruf-bmw-r-1300-gs-starter-relais-update-juli-2024/

Prijevod dijela teksta s Google Translate:

BMW R 1300 GS i njegov startni relej – drama se nastavlja

Krajem srpnja 2024. BMW Motorrad obavijestio je svoje trgovačke partnere u okružnici: "Zbog novih saznanja, čak i uz ugradnju poboljšanog releja startera s brojem dijela 61115B4E925, kvar releja startera se ne može izbjeći ako komponenta bio mehanički oštećen tijekom instalacije. Takvo oštećenje može nastati ili kao dio sigurnosnog opoziva 0000612000 ili tijekom tvorničke montaže. Oštećena plastična obloga na releju startera može dovesti do prodora vlage i kasnijeg kvara releja startera.


Moderne poluvodičke releje (MOSFET) zamjenjuju “klasični” elektromehanički releji
Nadalje, iznenađujuće informacije u okružnici trgovca (srpanj 2024.): "Poluvodički startni relej bit će zamijenjen konvencionalnim, elektromehaničkim startnim relejem. Povlačenje 0000612000 bit će prekinuto i zamijenjeno novim opozivom 0000612100. Servisne informacije sa svim Daljnje informacije bit će objavljen u tjednu 31/2024."

Izjava BMW Motorrada krajem srpnja 2024
Urednički tim MOTORRAD-a zadivljen je nadolazećom pretvorbom BMW-a R 1300 GS u "Classic" relej i nastavio je u Münchenu. Evo naših pitanja i odgovora BMW Motorrada 26. srpnja 2024.:

Na koja se vozila R 1300 GS (KA1) ovaj put odnosi? Sve, ili se može suziti?
BMW Motorrad će zamijeniti poluvodički startni relej na svim R 1300 GS elektromehaničkim relejem. To također zahtijeva softversku prilagodbu kontrole motora. Međutim, samo vozila s datumom proizvodnje do 18. ožujka 2024. tretirat će se kao dio opoziva povezanog sa sigurnošću. U slučaju novijih vozila s tvornički poboljšanim držačem zaštitnog releja, to se događa kao mjera kvalitete prilikom sljedećeg posjeta radionici.

Na koliko BMW R 1300 GS to ukupno utječe, u Njemačkoj iu svijetu?
Opoziv se odnosi na oko 4.100 vozila u Njemačkoj i oko 25.000 u cijelom svijetu. Kao dio servisne kampanje, relej će biti preinačen u dodatnih 3.100 vozila u Njemačkoj (oko 18.000 širom svijeta).

Dakle, svi BMW R 1300 GS dobivaju novi, elektromehanički startni relej. Je li ovo već dostupno?
Relej (hardver) je dostupan, softver će biti komercijalno dostupan od 13. kolovoza 2024.

Mogu li vlasnici BMW-a R 1300 GS koji su pogođeni opozivom nastaviti koristiti svoje vozilo bez ograničenja dok se naknadno ne opremi novim relejem startera?
Naravno, BMW Motorrad će se pridržavati svojih službenih obveza izvješćivanja točno iu potpunosti u slučaju opoziva povezanih sa sigurnošću. Preinaka zahvaćenih vozila započet će sredinom kolovoza, a vozila koja su već isporučena mogu se koristiti bez ograničenja.

Preporuča li BMW bilo kakve mjere opreza prije nadogradnje s novim relejem startera? Na primjer, isključiti akumulator zbog opasnosti od požara?
BMW Motorrad u svakom priručniku za uporabu preporučuje izbjegavanje osjetljivih komponenti (elektronike, ležajeva itd.) prilikom čišćenja visokotlačnim čistačem. Svi poznati slučajevi povezani su s prodorom vode.

Koliko je incidenata i požara sada poznato - i vjerojatno razlozi za ponovni opoziv ili servisne kampanje?
BMW Motorrad je svjestan 8 slučajeva širom svijeta otopljenih ili opečenih poluvodičkih startnih releja s poboljšanim statusom konstrukcije. U svim slučajevima, relej je bio pričvršćen u originalni držač releja (bilo kao dio popravka u maloprodaji ili na proizvodnoj traci) i oštećen je u procesu. Ni u jednom slučaju nije došlo do značajnije štete na vozilu.

Jesu li kupci informirani? Kada?
U slučaju opoziva, kupci se uvijek kontaktiraju, a BMW Motorrad traži podatke o vlasniku od KBA. Čim oni budu dostupni, popratna pisma bit će izrađena i poslana.

Koliko će trajati pretvorba po vozilu u radionici?
Pretvorba, uključujući ažuriranje softvera, traje oko tri četvrt sata.

I tko je odgovoran ako se garaža ili kuća zapali zbog olabavljenja releja startera? Tim više što se ovaj mogući uzrok požara zna već mjesecima.
U opravdanim pojedinačnim slučajevima, BMW Motorrad podmiruje štetu u potpunosti u interesu dotičnog kupca.

Kabel-BMW-1300-GS-169FullWidth-937a59f3-2074597.jpg


BMW-R-1300-GS-Batterie-abgeklemmt-wegen-Starter-Relais-169Inline-cbd5fa62-2081454.jpg
 
objasnit ce gvo zasto svi trebamo bit uznemireni, cekam s nestrpljenjem
 
Bar je ostatak najvećih znalaca u svakoj BMW temi - a to je ekipa koja nema BMW - biti sretan jer se oni nisu zajebali u životu i kupili BMW, već voze svoje najbolje motore na svijetu i likuju, opet su ispali najpametniji, pa dokle će više vozači BMW-a imati peh...