Toskana 2019

biker4life

Motorator
Bili, vratili se, pa da napišem riječ - dvije, ako ništa drugo onda kao zahvalu onima čije sam savjete iskoristio. :mrgreen: Možda i moje slike i dojmovi pomognu nekome drugome (sumnjam, ali ajde... :mrgreen: :LOL: ). Nekako sam se prisilio odmah ovo pisati, dok je sve svježe i dok detalji ne padnu u zaborav. :)

Do sada sam uglavnom putovao bez navigacije, destinacije su bile malo jednostavnije, bliže, a i sama konfiguracija cesta i rute nisu bile toliko zahtjevne (preko Alpa obično vodi samo jedna cesta - najšira :mrgreen: ), međutim došlo je vrijeme da i ja uplovim u 21. stoljeće, tako da smo par dana prije puta testirali navigaciju i pripadajući nosač. :mrgreen:

dKNjxB1.jpg


Zaključak je da sve funkcionira idealno, navigacija vidljiva, uparena sa mobitelom i headsetom, headset uparen sa suvozačem, nosač se nije odvidao nakon probne plominke, pa je avantura mogla početi. :mrgreen:

Po prvotnoj ideji trebalo nas je biti par motora, međutim na kraju samo ja i opasnija polovica... :mrgreen:

3R2lnEX.jpg


...a prometalo isto kao i na zadnjoj vožnji na Gross...
mQummS9.jpg


Uglavnom, došlo je i to jutro. 05.00h pokret iz Pule. Ypsilonom do Slovenije, onda preko sela i zaseoka do Muggie da izbjegnemo kupnju slovenske vinjete i onda pičimo dalje autocestom.

Prvi dan je u biti bila čista teleportacija, pred nama je bilo 650+ km puta. Stajanje br. 1 negdje oko Padove. Benzin i pokušaj ispijanja kave. U kafiću strašna gužva, preko 20 ljudi čeka u redu. Točimo benzin i idemo dalje.
XMrBo7E.jpg


Stajanje br.2 negdje oko Bologne. Popunjavamo zalihe goriva i ispijamo kavu s nogu, jednu od najgorih na putu doduše, ali bar nije bila gužva (tko zna zašto :mrgreen: ).
YHLr2hn.jpg


eAysntz.jpg


NK5PENX.jpg


Nakon Bologne prema jugu vode dvije gotovo usporedne autoceste. Direktna i ona sa boljim pogledom. Odlučujemo se na ovu drugu. Ako vam se žuri nemojte jer je u dosta lošem stanju. Ograničenje je 100 km/h ali ako niste sa službenim i stalo vam je do onoga čega vozite i tih 100 km/h je puno.

B0eboZb.jpg


Mi smo ciljano odabrali tu opciju jer vrlo brzo silazimo na lokalnu cestu preko Apenina.

6tSkwVS.jpg


aqI4pmZ.jpg


Vozimo po SP59 prema prijevoju Passo della Futa.
J5lc8SE.jpg


l433vZd.jpg


KyEBIQN.jpg


Konačno normalna kava. I cijenovno ništa skuplja od one u lokalnom bircu. :D Inače ovuda prolazi utrka Mille Miglia.
FmDmmoC.jpg


Nakon kave skočili smo na obližnje spomen-groblje iz WW2.
MaCpy3x.jpg


MKjVNUF.jpg


F2wxCZa.jpg


wJ0iSCI.jpg


BJrk8pj.jpg


9UcvPN8.jpg


eKiDKaz.jpg


mh0JbKL.jpg


iwV5LGC.jpg


eGfwhqZ.jpg


Q8bDCmn.jpg


qrEa8n6.jpg


Vrijeme je za krenuti dalje. Sada se već prilično oblači međutim kabanice oblačimo iz jednog drugog razloga. Naime vani je 6, 7*C i puše prilično neugodan vjetar. Vjerujem da je osjet ugode bio oko nule. Spuštamo se preko Santa Lucije (SR65) i hvatamo autocestu. Ove oznake cesta pišem jer čemo se kasnije u povratku doma ovdje vratiti i voziti malo drukčiju konfiguraciju, a šteta je ne proći sve opcije...
SnLs8ds.jpg


sj6lvRM.jpg

Autocesta negdje oko Firence. U kontra smjeru 5 traka komplet zaustavljeno. Gužve neopisive. Počinje kiša ali bar su temperature opet normalne za doba godine. Imamo još nekih cca. 200 km do cilja. :D Inače ovih kamera koje mjere prosjek brzine ima more tako da treba biti oprezan, mada su tolerancije velike i ne treba se sekirati previše, samo pratiti lokalce. Putem točimo gorivo još jednom i kasno uvečer stižemo u gradić Lucignano gdje imamo smještaj. Kiša neumorno pada.

HLXLTER.jpg


---​

DAN 2

- kiša je uvelike krojila ovo putovanje, tako da je veći dio toga improviziran. Imali smo dobro razrađene rute za slučaj idealnih vremenskih prilika, međutim na kraju smo dosta toga slagali u hodu. Šteta, jer sam prije puta prilično dobro savladao BaseCamp. :mrgreen: Bilo kako bilo, uspjeli smo realizirati jedno 90% plana, tj. posjetiti gotovo sve što je bilo u planu.

Kako sam predvidio ovakvu situaciju u travnju, sva smo noćenja imali na istom mjestu da si malo olakšamo sa prtljagom i sa svime. Usput rečeno početni plan je bio da se ovo putovanje odradi u svibnju, te da se ode još malo južnije (ili na Korziku/Sardiniju) i da sve zajedno traje oko dva do tri tjedna, međutim kako su obaveze stisle sa svih strana zahvalni smo i za ovo, unatoč promjenjivom vremenu. :)

Rutu drugog dana ostavili smo za kasnije u tjednu kada su davali bolju prognozu, a ovaj 2. dan smo vozili ovo, u nešto modificiranoj izvedbi:
gPiePNx.jpg


Međutim prije svega toga, kako je od jutra padala jaka kiša, i dan nije obečavao, odlučili smo se pješke zaputiti u stari grad Lucignano koji nam je bio na 5 minuta hoda. Domaćini nam posuđuju kišobrane, oblačimo se u normalnu odjeću i krečemo... :mrgreen: Ovo i jest bio neki plan B tj. ciljali smo smještaj u nekakvom gradiću da imamo kakav sadržaj za slučaj fijaska sa vremenom.

VQAKoAS.jpg


n9Ye3Mv.jpg

Ovih Piaggio Ape i onih većih Piaggio Porter ima u nerealnim količinama. Ako nije Fiat Panda onda je ovo, druge aute i ne voze. :mrgreen:

JbnawwN.jpg

Ovdje kupujemo neke sitnice, manje preklopne kišobrane koji nam stanu u kufere i drugo... popričali sa djelatnicom, dobili korisne savjete za istražiti okolicu. Ako sam dobro shvatio ona i dečko/muž se taman vratili iz Maroka motorom...

Putem "pada" još jedan passo, Passo Carrabile... :LOL:
4OI8RmX.jpg


I5byhvv.jpg


eoYq3pf.jpg


nFAmjVW.jpg


yEhYfym.jpg


wTjTtqe.jpg


mMImYw9.jpg


mMayS2q.jpg


KwdsX3Pl.jpg


aMbdOS8.jpg


5TnuJOf.jpg


nt4H3cB.jpg


jAoqiU9.jpg


wODYOvQ.jpg


YyJbuxO.jpg


Ec9NI1q.jpg


1orMaXr.jpg


LxapjjW.jpg


g4u5ula.jpg


cC0FqMR.jpg


HXN6BrM.jpg


iNoycQ1.jpg


Kafić, pizzeria i benzinska, sve u jednom. Šta još bajkeru treba... :mrgreen:
CkdeK0V.jpg


naZTx38.jpg


UHqgQVJ.jpg


DOvSqi3.jpg


xXo4srK.jpg


Ručamo u nekakvom restoranu unutar vinskog podruma, dobro i jeftino (jeftinije nego da ovdje u Istri jedemo vani)...
3UFyciu.jpg


AFa1JMh.jpg


Izlazimo van a ono začudo prestala padati kiša... :D
sjkpRkq.jpg


Ceste su još mokre ali puše vjetar i suše se...
WODcXOG.jpg


Drugim riječima, vrijeme je za motor. Oko 14 sati krečemo prema dvorcu Rocca d'Orcia, imamo oko 70 km vožnje do tamo. Putem smo stigli i jedan photo session odraditi. :mrgreen:
b6v2ii4.jpg


BSQ9U5J.jpg


Q8Ktq9a.jpg


ldZsUm0.jpg


4grceZP.jpg


1DcoBLQ.jpg


buq7jq9.jpg


y32wT3U.jpg


CKvXDvC.jpg


2oQTX8Z.jpg


A2uV5aI.jpg


R6rski1.jpg


ABMmlCi.jpg


6iNSVbr.jpg


AT2pNQN.jpg


nwNom11.jpg


Gu76zCg.jpg


kMqL2Jv.jpg


murItbN.jpg


l1j3BQd.jpg


bmUZXDw.jpg


VsygS1R.jpg


qEKiNnD.jpg


Napuštamo dvorac. Do glavne ceste vodi utabani makadamski put. Povremeno opet pada kiša.
nHo1JzU.jpg


yaYZ5am.jpg


qlI07DF.jpg


Vozimo u zalazak sunca, pejzaži oduzimaju dah...
KTPCtiY.jpg


uc17fzk.jpg


ZKsNpnG.jpg


ojyOJpK.jpg


Stižemo odraditi još jedan photo session prije kiše i zalaska sunca. Time završava dan br.2! 8)

---​

 
DAN 3

Svanulo je sunčano, suho jutro.
MzmR9o2.jpg


Danas je udarni dan kada je cilj realizirati veći dio plana.
RJoQkdV.jpg


33DB5jy.jpg


Neču puno pisati, neka slike govore same za sebe...
qVkXHbp.jpg


03NXS4c.jpg


fzOGSEe.jpg


TGTl8FG.jpg


Napravili smo i koji metar po makadamu... skromno doduše. Motor je nakrcan, sve je mokro i blatnjavo, a gume su cestovne i nisu u cvijetu mladosti. E da, i u dvoje smo na motoru. :mrgreen:
vf4s5g8.jpg


iHLljAu.jpg


yK38Dky.jpg


T4tRHT9.jpg


rWj7BS8.jpg


LP9n0gy.jpg


i5uYSGW.jpg


5pY6V5i.jpg


p1e1vD1.jpg


eKiSKUE.jpg


4PhfChz.jpg


0pdfczD.jpg


waa6mTm.jpg


P0utQ7V.jpg


714mKlQ.jpg


3unhoQM.jpg


ZoQ6pa9.jpg


C3xICQW.jpg


Fortezza di Radicofani:
7UFT9Sf.jpg


zItLm2M.jpg


4bHyyPB.jpg


Pogled sa vrha...
NT8FDn1.jpg


mdH8C8v.jpg


QSq7KV4.jpg


duwE9Mr.jpg


LUr1uPzl.jpg


r9laBTHl.jpg


H7BAyyd.jpg


v4JaWkA.jpg


9ojw3Kl.jpg


Bacamo novčić... :LOL:
qKBbBbJ.jpg


NKjWZCD.jpg


LHcz65V.jpg


LXgI5qu.jpg


Tresemo kavez... :mrgreen:
ZTRSQMA.jpg


oeabi5K.jpg


pqbo0kl.jpg


4jv5sQk.jpg


Bagno Vignoni
qlIIbKg.jpg


ZQK3fkr.jpg


xANE9sq.jpg


Zwlt67P.jpg


QOCzsrr.jpg


NvDpnu2.jpg


BlWbwRI.jpg


nKN5IeK.jpg


Kep4uwx.jpg


4L23kB8.jpg


16ghMYj.jpg


Idemo dalje... pejzaži oduševljavaju...
0kK15Hx.jpg


4VqAjLp.jpg


KDmyWC4.jpg


vQHjOG1.jpg


Nakon 250km vračamo se u hotel taman na večeru... :klopa:
kWdGuIa.jpg


t1JUWce.jpg


---​

 
  • Love
Reactions: marcomaza
DANI 4 i 5...

Nakon dan i po lijepog vremena prognoza se ponovno umješala... ovo su okvirne rute koje su bile planirane za 4. dan i za 5. dan (povratak):
3sQoeKD.jpg


8NrsG9a.jpg


E sada ukratko... San Gimignano i posjet Sieni (Piazza del Campo) otpali su zbog lošeg vremena... a ovo ostalo smo realizirali. Slijede slike zadnjeg dana - povratak doma, dužom varijantom preko Apenina (Passo della Futa > Passo della Raticosa > Bologna).

Jutro kada krečemo doma, dan djeluje obečavajuće:
XRZo00I.jpg


...međutim onda stvari kreću malo naopako! :mrgreen: Prvo nas navigacija vodi na neku cestu koja odavno ne postoji jer su na tom mjestu sagradili tračnice za vlak:
V6nJx49.jpg


...a nakon toga smo uspjeli natočiti gorivo iz 3., skoro 4. pokušaja. :mortal: :mrgreen: Prva pumpa nije radila, druga toči samo dizel, a na trečoj smo imali problema sa procedurom oko plačanja (plačanje na aparatu kojem je razbijen ekran, nema zaposlenih sve ide automatski, divota...), međutim taman stižu dvije Multistrade, lokalna ekipa koja ide u đir, koji već znaju napamet šta treba postiskati. :mrgreen: Beskrajno im hvala jer smo, sudeći po board compu, imali goriva za još 19 km. :LOL: Inače pumpa nije ličila na ništa ali kažu lokalci da ako Ducati nije crko na njihovo gorivo, neče ni Jamaha. :LOL: Točimo do čepa 2x10€ i 1x5€ jer drukčije ne ide i pičimo dalje... 8)

PL84oZe.jpg


Inače sa Garminom i rutama koje sam složio u BaseCamp-u izuzev ove greške iznad nije bilo problema, dapače, ugodno iznenađen. (y)

Iduća postaja - MUGELLO :012: :jiggie:

zH61pPH.jpg


oeLi4xY.jpg


5XvG9r5.jpg


PlRDIFr.jpg


vNe9oPL.jpg


cnSQhfl.jpg


vbNYvmN.jpg


z9wZcwO.jpg


rqJsNAC.jpg


N2alXD6.jpg


4AVUBro.jpg


matFAFd.jpg


KmIqgMI.jpg


X2LyqHc.jpg


PzVy0Y4.jpg


iHzgtQA.jpg


fv5obHB.jpg


to4Jjm8.jpg


ddfy1Fc.jpg


OEqCnf1.jpg


n99wlXz.jpg


PnZDlrr.jpg


AUHGmSD.jpg


67ZbHJE.jpg


qm5gjah.jpg


Idemo dalje. SP37 > SP39 > Santa Lucia > Passo della Futa
0567W3q.jpg


65fINH0.jpg


Motora po cesti čudo! :shock:
bJDq1YZ.jpg


EiNKCcP.jpg


Ovoga puta temperatura na prijevoju je oko 20*C... :mrgreen:
W5aJriL.jpg


Sam spomenuo Mille Miglia? :mrgreen:
5u9ZDGJ.jpg


Bmrpkd2.jpg


Kava a motori lete na sve strane. Doslovno lete, svako malo netko ispred kafića prođe po zadnjem ili sa zaista velikom brzinom. Ono nešto kao kod nas pred 15 godina. :mrgreen: Plus R-ova ima zaista mnogo, mislio sam da se to više ne vozi. :mrgreen: :jesus:

FlBFY8I.jpg


Ajmo dalje. SR65 via Passo della Raticosa.
IGo5Vlt.jpg


VPUSzmP.jpg


SuorLBz.jpg


AVBz1LG.jpg


wYBRei3.jpg


Idemo dalje. Starom cestom za Bolognu, prolazimo kroz centar pa naknadno hvatamo autocestu...
7UdTZlP.jpg


Ne stajemo do Monfalcona. Kako mi je tamo dio obitelji stajemo pozdraviti i na kafe.
2HFcbB4.jpg


Negdje oko 23h stajemo koju minutu na Bačvi (Ypsilon), da malo odahnemo. Nismo se zadržavali dugo da ne probudimo ovog gospodina u pozadini.
Xrzi9GM.jpg


Sitno prije ponoć ulazimo doma u garažu. Zadnji dan zaokružilo se oko 750 - 770 km (trebam točno pogledati šta kaže Garmin), ali mislim da sam tu oko osobnog rekorda u danu, mada nam to nije bila namjera. Skupilo se i nešto suvenira...

inElzEe.jpg


Sve u svemu, super putovanje, stvarno lijepo iskustvo. Toskana je predivna, cijenovno ništa skuplja od Istre u sezoni. Pejzaži oduzimaju dah, ceste bi mogle biti i bolje. Asfalt je grub ali ima dosta klizišta, rupa, grba, nije baš za neku jurnjavu, izuzev ovih dionica oko spomenutih prijevoja.

Vjerovatno sam i zaboravio nešto, ali pitajte... :mrgreen:

Vratiti čemo se možda jedan dan ponovno, ima se tu još toga za vidjeti! (y)
 
Jako lijepo.

Ajde stavi cijelu rutu u jednoj karti, ili stavi *.gpx file kuda ste prošli/planirali.
 
ybr125 said:
Svaka čast, jako lijepo  :D

Koliko ste prošli ukupno kilometara?

cca. 1750 čini mi se :misli:


zokx said:
Jako lijepo.

Ajde stavi cijelu rutu u jednoj karti, ili stavi *.gpx file kuda ste prošli/planirali.

https://goo.gl/maps/GtpjRhatzK4ZBLqXA

https://goo.gl/maps/7bkT2sunPrbm9VpAA

https://goo.gl/maps/pheYvd8Z7wNwkFdR8

https://goo.gl/maps/jUbqsegzaC144TZS9

više manje je to - to, uz sitne korekcije... 
Šteta za promjenjivo vrijeme ali bez obzira na sve prekrasne fotografije. Slijedeći put u Toscanu na jesen, kad se promjene boje  :wink:
 
Bravo. Fotografije suizvrsne. Ne brini za vrijeme. Meni su putovanja po losem vremenu uvjek ostala duze u sjecanju od onih po dobrom.
 
  • Like
Reactions: biker4life
Proučavajući razne druge putopise i opčenito nakon što sam se malo više informirao, došao sam do zaključka da što se Toskane tiče, može se ići u 2 smjera. Prvi su veliki gradovi i razvikani spomenici/turističke atrakcije (Firenca, Siena - Piazza del Campo, Pisa - kosi toranj, Piazza dei Miracoli, itd.), a drugi smjer je unutrašnjost, ajmo reći ruralni dio i manje poznate znamenitosti. Kako nisam ljubitelj gužve, gomile turista, kako smo bili limitirani vremenom, kako smo na 2 kotača i najbitnije kako više volim divljinu nego gradove da se tako izrazim, odluka je pala na ovo drugo, što je postalo prioritet putovanja. Da se razumijemo, žao mi je da vremenske prilike i obaveze nisu dopustile da se ostane malo duže i da odemo barem do Siene, ali možda nekom drugom prilikom...
 
super fotke i odlično napisano. Ove fotke koje slikaju kokpit motora u vožnji, jel to kamera na prsima na onim trakama ili kak se već zove ili to nekak tvoja žena izvodi neke kerifeke?