Toskana 2019

biker4life

Motorator
Jun 14, 2008
18,085
62
48
31
Road of Plominka Tourist Trophy :)
Bili, vratili se, pa da napišem riječ - dvije, ako ništa drugo onda kao zahvalu onima čije sam savjete iskoristio. :mrgreen: Možda i moje slike i dojmovi pomognu nekome drugome (sumnjam, ali ajde... :mrgreen: :LOL: ). Nekako sam se prisilio odmah ovo pisati, dok je sve svježe i dok detalji ne padnu u zaborav. :)

Do sada sam uglavnom putovao bez navigacije, destinacije su bile malo jednostavnije, bliže, a i sama konfiguracija cesta i rute nisu bile toliko zahtjevne (preko Alpa obično vodi samo jedna cesta - najšira :mrgreen: ), međutim došlo je vrijeme da i ja uplovim u 21. stoljeće, tako da smo par dana prije puta testirali navigaciju i pripadajući nosač. :mrgreen:Zaključak je da sve funkcionira idealno, navigacija vidljiva, uparena sa mobitelom i headsetom, headset uparen sa suvozačem, nosač se nije odvidao nakon probne plominke, pa je avantura mogla početi. :mrgreen:

Po prvotnoj ideji trebalo nas je biti par motora, međutim na kraju samo ja i opasnija polovica... :mrgreen:...a prometalo isto kao i na zadnjoj vožnji na Gross...


Uglavnom, došlo je i to jutro. 05.00h pokret iz Pule. Ypsilonom do Slovenije, onda preko sela i zaseoka do Muggie da izbjegnemo kupnju slovenske vinjete i onda pičimo dalje autocestom.

Prvi dan je u biti bila čista teleportacija, pred nama je bilo 650+ km puta. Stajanje br. 1 negdje oko Padove. Benzin i pokušaj ispijanja kave. U kafiću strašna gužva, preko 20 ljudi čeka u redu. Točimo benzin i idemo dalje.


Stajanje br.2 negdje oko Bologne. Popunjavamo zalihe goriva i ispijamo kavu s nogu, jednu od najgorih na putu doduše, ali bar nije bila gužva (tko zna zašto :mrgreen: ).


Nakon Bologne prema jugu vode dvije gotovo usporedne autoceste. Direktna i ona sa boljim pogledom. Odlučujemo se na ovu drugu. Ako vam se žuri nemojte jer je u dosta lošem stanju. Ograničenje je 100 km/h ali ako niste sa službenim i stalo vam je do onoga čega vozite i tih 100 km/h je puno.Mi smo ciljano odabrali tu opciju jer vrlo brzo silazimo na lokalnu cestu preko Apenina.

Vozimo po SP59 prema prijevoju Passo della Futa.


Konačno normalna kava. I cijenovno ništa skuplja od one u lokalnom bircu. :D Inače ovuda prolazi utrka Mille Miglia.


Nakon kave skočili smo na obližnje spomen-groblje iz WW2.
Vrijeme je za krenuti dalje. Sada se već prilično oblači međutim kabanice oblačimo iz jednog drugog razloga. Naime vani je 6, 7*C i puše prilično neugodan vjetar. Vjerujem da je osjet ugode bio oko nule. Spuštamo se preko Santa Lucije (SR65) i hvatamo autocestu. Ove oznake cesta pišem jer čemo se kasnije u povratku doma ovdje vratiti i voziti malo drukčiju konfiguraciju, a šteta je ne proći sve opcije...Autocesta negdje oko Firence. U kontra smjeru 5 traka komplet zaustavljeno. Gužve neopisive. Počinje kiša ali bar su temperature opet normalne za doba godine. Imamo još nekih cca. 200 km do cilja. :D Inače ovih kamera koje mjere prosjek brzine ima more tako da treba biti oprezan, mada su tolerancije velike i ne treba se sekirati previše, samo pratiti lokalce. Putem točimo gorivo još jednom i kasno uvečer stižemo u gradić Lucignano gdje imamo smještaj. Kiša neumorno pada.---​

DAN 2

- kiša je uvelike krojila ovo putovanje, tako da je veći dio toga improviziran. Imali smo dobro razrađene rute za slučaj idealnih vremenskih prilika, međutim na kraju smo dosta toga slagali u hodu. Šteta, jer sam prije puta prilično dobro savladao BaseCamp. :mrgreen: Bilo kako bilo, uspjeli smo realizirati jedno 90% plana, tj. posjetiti gotovo sve što je bilo u planu.

Kako sam predvidio ovakvu situaciju u travnju, sva smo noćenja imali na istom mjestu da si malo olakšamo sa prtljagom i sa svime. Usput rečeno početni plan je bio da se ovo putovanje odradi u svibnju, te da se ode još malo južnije (ili na Korziku/Sardiniju) i da sve zajedno traje oko dva do tri tjedna, međutim kako su obaveze stisle sa svih strana zahvalni smo i za ovo, unatoč promjenjivom vremenu. :)

Rutu drugog dana ostavili smo za kasnije u tjednu kada su davali bolju prognozu, a ovaj 2. dan smo vozili ovo, u nešto modificiranoj izvedbi:


Međutim prije svega toga, kako je od jutra padala jaka kiša, i dan nije obečavao, odlučili smo se pješke zaputiti u stari grad Lucignano koji nam je bio na 5 minuta hoda. Domaćini nam posuđuju kišobrane, oblačimo se u normalnu odjeću i krečemo... :mrgreen: Ovo i jest bio neki plan B tj. ciljali smo smještaj u nekakvom gradiću da imamo kakav sadržaj za slučaj fijaska sa vremenom.
Ovih Piaggio Ape i onih većih Piaggio Porter ima u nerealnim količinama. Ako nije Fiat Panda onda je ovo, druge aute i ne voze. :mrgreen:


Ovdje kupujemo neke sitnice, manje preklopne kišobrane koji nam stanu u kufere i drugo... popričali sa djelatnicom, dobili korisne savjete za istražiti okolicu. Ako sam dobro shvatio ona i dečko/muž se taman vratili iz Maroka motorom...

Putem "pada" još jedan passo, Passo Carrabile... :LOL:
Kafić, pizzeria i benzinska, sve u jednom. Šta još bajkeru treba... :mrgreen:


Ručamo u nekakvom restoranu unutar vinskog podruma, dobro i jeftino (jeftinije nego da ovdje u Istri jedemo vani)...
Izlazimo van a ono začudo prestala padati kiša... :D


Ceste su još mokre ali puše vjetar i suše se...


Drugim riječima, vrijeme je za motor. Oko 14 sati krečemo prema dvorcu Rocca d'Orcia, imamo oko 70 km vožnje do tamo. Putem smo stigli i jedan photo session odraditi. :mrgreen:


Napuštamo dvorac. Do glavne ceste vodi utabani makadamski put. Povremeno opet pada kiša.


Vozimo u zalazak sunca, pejzaži oduzimaju dah...
Stižemo odraditi još jedan photo session prije kiše i zalaska sunca. Time završava dan br.2! 8)

---​

 

biker4life

Motorator
Jun 14, 2008
18,085
62
48
31
Road of Plominka Tourist Trophy :)
DAN 3

Svanulo je sunčano, suho jutro.


Danas je udarni dan kada je cilj realizirati veći dio plana.
Neču puno pisati, neka slike govore same za sebe...
Napravili smo i koji metar po makadamu... skromno doduše. Motor je nakrcan, sve je mokro i blatnjavo, a gume su cestovne i nisu u cvijetu mladosti. E da, i u dvoje smo na motoru. :mrgreen:
Fortezza di Radicofani:


Pogled sa vrha...


Bacamo novčić... :LOL:
Tresemo kavez... :mrgreen:
Bagno Vignoni


Idemo dalje... pejzaži oduševljavaju...
Nakon 250km vračamo se u hotel taman na večeru... :klopa:
---​

 

biker4life

Motorator
Jun 14, 2008
18,085
62
48
31
Road of Plominka Tourist Trophy :)
DANI 4 i 5...

Nakon dan i po lijepog vremena prognoza se ponovno umješala... ovo su okvirne rute koje su bile planirane za 4. dan i za 5. dan (povratak):
E sada ukratko... San Gimignano i posjet Sieni (Piazza del Campo) otpali su zbog lošeg vremena... a ovo ostalo smo realizirali. Slijede slike zadnjeg dana - povratak doma, dužom varijantom preko Apenina (Passo della Futa > Passo della Raticosa > Bologna).

Jutro kada krečemo doma, dan djeluje obečavajuće:


...međutim onda stvari kreću malo naopako! :mrgreen: Prvo nas navigacija vodi na neku cestu koja odavno ne postoji jer su na tom mjestu sagradili tračnice za vlak:


...a nakon toga smo uspjeli natočiti gorivo iz 3., skoro 4. pokušaja. :mortal: :mrgreen: Prva pumpa nije radila, druga toči samo dizel, a na trečoj smo imali problema sa procedurom oko plačanja (plačanje na aparatu kojem je razbijen ekran, nema zaposlenih sve ide automatski, divota...), međutim taman stižu dvije Multistrade, lokalna ekipa koja ide u đir, koji već znaju napamet šta treba postiskati. :mrgreen: Beskrajno im hvala jer smo, sudeći po board compu, imali goriva za još 19 km. :LOL: Inače pumpa nije ličila na ništa ali kažu lokalci da ako Ducati nije crko na njihovo gorivo, neče ni Jamaha. :LOL: Točimo do čepa 2x10€ i 1x5€ jer drukčije ne ide i pičimo dalje... 8)Inače sa Garminom i rutama koje sam složio u BaseCamp-u izuzev ove greške iznad nije bilo problema, dapače, ugodno iznenađen. (y)

Iduća postaja - MUGELLO :012: :jiggie:Idemo dalje. SP37 > SP39 > Santa Lucia > Passo della Futa
Motora po cesti čudo! :shock:
Ovoga puta temperatura na prijevoju je oko 20*C... :mrgreen:


Sam spomenuo Mille Miglia? :mrgreen:
Kava a motori lete na sve strane. Doslovno lete, svako malo netko ispred kafića prođe po zadnjem ili sa zaista velikom brzinom. Ono nešto kao kod nas pred 15 godina. :mrgreen: Plus R-ova ima zaista mnogo, mislio sam da se to više ne vozi. :mrgreen: :jesus:Ajmo dalje. SR65 via Passo della Raticosa.


Idemo dalje. Starom cestom za Bolognu, prolazimo kroz centar pa naknadno hvatamo autocestu...


Ne stajemo do Monfalcona. Kako mi je tamo dio obitelji stajemo pozdraviti i na kafe.


Negdje oko 23h stajemo koju minutu na Bačvi (Ypsilon), da malo odahnemo. Nismo se zadržavali dugo da ne probudimo ovog gospodina u pozadini.


Sitno prije ponoć ulazimo doma u garažu. Zadnji dan zaokružilo se oko 750 - 770 km (trebam točno pogledati šta kaže Garmin), ali mislim da sam tu oko osobnog rekorda u danu, mada nam to nije bila namjera. Skupilo se i nešto suvenira...Sve u svemu, super putovanje, stvarno lijepo iskustvo. Toskana je predivna, cijenovno ništa skuplja od Istre u sezoni. Pejzaži oduzimaju dah, ceste bi mogle biti i bolje. Asfalt je grub ali ima dosta klizišta, rupa, grba, nije baš za neku jurnjavu, izuzev ovih dionica oko spomenutih prijevoja.

Vjerovatno sam i zaboravio nešto, ali pitajte... :mrgreen:

Vratiti čemo se možda jedan dan ponovno, ima se tu još toga za vidjeti! (y)
 

zokx

Active member
Oct 4, 2007
3,364
9
38
Trešnjevka
Jako lijepo.

Ajde stavi cijelu rutu u jednoj karti, ili stavi *.gpx file kuda ste prošli/planirali.
 

biker4life

Motorator
Jun 14, 2008
18,085
62
48
31
Road of Plominka Tourist Trophy :)
ybr125 said:
Svaka čast, jako lijepo  :D

Koliko ste prošli ukupno kilometara?
cca. 1750 čini mi se :misli:


zokx said:
Jako lijepo.

Ajde stavi cijelu rutu u jednoj karti, ili stavi *.gpx file kuda ste prošli/planirali.
https://goo.gl/maps/GtpjRhatzK4ZBLqXA

https://goo.gl/maps/7bkT2sunPrbm9VpAA

https://goo.gl/maps/pheYvd8Z7wNwkFdR8

https://goo.gl/maps/jUbqsegzaC144TZS9

više manje je to - to, uz sitne korekcije... 

Goldin

New member
Sep 19, 2018
63
0
0
Pula
Šteta za promjenjivo vrijeme ali bez obzira na sve prekrasne fotografije. Slijedeći put u Toscanu na jesen, kad se promjene boje  :wink:
 

M motoplus

New member
Dec 8, 2002
624
0
0
Zagreb
Bravo. Fotografije suizvrsne. Ne brini za vrijeme. Meni su putovanja po losem vremenu uvjek ostala duze u sjecanju od onih po dobrom.
 

biker4life

Motorator
Jun 14, 2008
18,085
62
48
31
Road of Plominka Tourist Trophy :)
Proučavajući razne druge putopise i opčenito nakon što sam se malo više informirao, došao sam do zaključka da što se Toskane tiče, može se ići u 2 smjera. Prvi su veliki gradovi i razvikani spomenici/turističke atrakcije (Firenca, Siena - Piazza del Campo, Pisa - kosi toranj, Piazza dei Miracoli, itd.), a drugi smjer je unutrašnjost, ajmo reći ruralni dio i manje poznate znamenitosti. Kako nisam ljubitelj gužve, gomile turista, kako smo bili limitirani vremenom, kako smo na 2 kotača i najbitnije kako više volim divljinu nego gradove da se tako izrazim, odluka je pala na ovo drugo, što je postalo prioritet putovanja. Da se razumijemo, žao mi je da vremenske prilike i obaveze nisu dopustile da se ostane malo duže i da odemo barem do Siene, ali možda nekom drugom prilikom...
 

live-for-ride

Active member
May 30, 2008
4,323
0
36
42
Sesvete
super fotke i odlično napisano. Ove fotke koje slikaju kokpit motora u vožnji, jel to kamera na prsima na onim trakama ili kak se već zove ili to nekak tvoja žena izvodi neke kerifeke?