Tko se bavi turizmom (ima ili vodi neki turistički objekt) razumije problematiku dostupnosti kvalitetne radne snage (pa i one nekvalitetne).
Da, slažem se da su djelom za aktualnu situaciju zaslužni i vlasnici svojim ponašanjem (oni koji su u prošlosti radili u turizmu isto tako znaju onu staru "ako nećeš ti ima ih 100 drugih koji čekaju za posao") no priča je po meni tu puno dublja i kreće od samog društva i školstva i vrednovanja zanimanja/poslova.
Ja sam osobno napustio fakultet krajem 90-tih (šta sam kasnije sto puta požalio jer sam morao vanredno završiti) jer sam u Italiji dobio plaću za konobara (a nikad to nisam radio, samo sam znao pričati 3 jezika) 5 puta veću nego što sam imao u Rapcu kao recepcioner. Znači 5 puta veća plaća....znate šta to znači za jednog klinca. Uz to imao sam uvijek 1 slobodan dan na tjedan i radio sam 9 mjeseci na godinu, i imao plaćen smještaj (uredan i pristojan). Kod nas se radilo cijelo ljeto bez slobodnog dana i max 5 mjeseci.
E sada da bi poslodavac mogao pružiti takve uvjete mora biti u mogućnosti, a tu dolazimo do uređenja države, a tu dobro znamo gdje stojimo.
Lako je računati za drugoga (temeljem cijena u cjeniku) ali treba pokušati raditi, izgraditi objekt, urediti ga i voditi ..pa da vidiš kako je zabavno boriti se sa zahtjevnim tržištem, neangažiranom radnom snagom, zakonodavstvom itd... Osobno sam odustao od obiteljskog restorana baš iz razloga što nema više pouzdane radne snage, nije tu ni bitna plaća već jednostavno nedovoljan kadar.
Mogu primjetiti da su se uvjeti u turizmu i kod nas, za radnika, popravili, ali daleko je još to od onoga šta će većinu mladih motivirati da se obrazuju i požele raditi u tom sektoru.
Uglavnom, raspisao sam se ,a poanta je da mogu razumijeti bivšeg vlasnika "Fianone" što se odlučio "rasteretiti" i koncentrirati na hotel/restoran Peteani čijeg je vlasnik u Starom gradu......i to mu je više nego dovoljno.
A tko god želi zgrnuti "strašnu" lovu neka slobodno unajmi "Fianonu" od novog vlasnika
...ja ću rado doći na cugu i klopu (naravno mora me uslužiti vrhunski konobar/rica, klopa mora biti od svježih namjernica iz domaćeg uzgoja i ne smije biti skupo...)
✌️